Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČETVRTI CIKLUS

Krenuli preventivni pregledi za branitelje: 'Mnogi si to ne mogu priuštiti'

Postrojavanje branitelja i izložba oružja povodom obljetnice oslobođenja grada
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
13.02.2020.
u 14:01

Prošle godine od 600 pozvanih branitelja odazvalo se njih 578

U Općoj bolnici Varaždin započeo je četvrti ciklus preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja koje bolnica provodi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom zdravstva. Cilj je što ranije otkrivanje onkoloških, kardiovaskularnih i drugih nezaraznih bolesti.

Prošle godine od 600 pozvanih branitelja odazvalo se njih 578, a među jima je bila i 21 žena. Jedan od prvih branitelja koji se odazvao pozivu u ovogodišnjem ciklusu je Josip Biškup koji je na ratištu proveo 100 dana.

- Ovaj program korisna je stvar za sve nas hrvatske branitelje, a posebno za mene koji imam određene zdravstvene probleme. Svima nama to je svojevrsna prilika da razmislimo i učinimo nešto za svoje zdravlje. Kad gledamo s financijske strane, neki od branitelja možda si i ne mogu priuštiti ovakvu vrstu pregleda, a tu su besplatni - rekao je Josip Biškup koji je na ratištu proveo stotinu dana.

Dnevno se na preglede poziva šestero branitelja. Prema dosad obrađenim podacima, bolesti kod braniteljske populacije ne odudaraju previše od bolesti od kojih boluje opća populacija.

- Na prvom mjestu tu su kardiovaskularne bolesti, poput visokog krvnog tlaka, zatim dijabetes, te bolesti abdominalnih organa - istaknula je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, koordinatorica za organizaciju sistematskog pregleda branitelja u OB Varaždin.

Branitelji kod kojih nalaz pokaže na određenu sumnju, upućuju se na daljnju obradu.

- Otkrivanjem bolesti u ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja - naglasio je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije