Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Branitelji u nevjerici zbog uhićenja: Tko je Tomislav Viktor Basa?

Josip Đakić: Ne mogu vjerovati, bio je moj suborac, vrsni diverzant
30. siječnja 2020. u 19:27 127 komentara 60789 prikaza
Tomislav Vikotr Basa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Potpuna nevjerica zavladala je u braniteljskim krugovima nakon što je policija za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića osumnjičila 49-godišnjeg Tomislava Viktora Basu iz Orahovice. Bivšeg pripadnika 81. virovitičke gardijske bojne Kumovi, naime, suborci i danas pamte kao časnog vojnika i profesionalca iz vremena Domovinskog rata. Borio se od prvog do posljednjeg dana, a sudjelovao je i u vojno-redarstvenim operacijama “Bljesak” i “Oluja”, kao i u združenim operacijama HV-a i HVO-a “Ljeto 95” i “Maestral”. Glasovitim virovitičkim Kumovima pristupio je iz 132. našičke brigade HV-a.

Tomislav Vikotr Basa TOMISLAV VIKTOR BASA Osumnjičenom za ubojstvo bankara Dedića određen istražni zatvor

Otišao u mirovinu 1996.

Pripadnost postrojbi Kumova potvrdio nam je tajnik udruge Michael Mikolčić, koji nam je rekao da je Basa u ratu djelovao kao pripadnik diverzantsko-izviđačke satnije pod zapovjedništvom Pave Vukelića Paje.

FOTO Osumnjičenom za ubojstvo bankara Dedića sud odredio mjesec dana istražnog zatvora

Tomislav Vikotr Basa
1 / 4
Tomislav Vikotr Basa

– Da, osobno sam ga poznavao i pamtim ga kao vrlo dobrog prijatelja, dobrog čovjeka, vojnika i časnika s činom, ako se ne varam, natporučnika. O svemu što se kasnije s njim događalo ne mogu govoriti jer ga poznajem isključivo iz razdoblja Domovinskog rata. Kasnije sam ga vidio samo jednom ili dva puta i znam da je živio u inozemstvu – rekao nam je Michael Mikolčić.

Tomislava Base dobro se sjeća i ratni zapovjednik Kumova, umirovljeni brigadni general Renato Romić.

– Kako ga se ne bih sjećao, bio je dozapovjednik izviđačke satnije. Iznenađen sam ovim informacijama za koje smo doznali iz medija, ja u to ne vjerujem. Pamtim ga kao pravog dečka, vrhunskog vojnika i profesionalca i zaista ne mogu vjerovati da bio napravio to što mu se stavlja na teret – kaže nam, otkrivajući da je Tomislav Viktor Basa otišao u mirovinu nedugo nakon što je 81. gardijska bojna Kumovi preustrojem Hrvatske vojske inkorporirana 1. svibnja 1996. godine u sastav 2. gardijske brigade Gromovi.

policija izrešetali ga i pobjegli Likvidacija Ibrahima Dedića: Trag krvi policiju nakon 21 godinu doveo do ubojica

Nakon rata u Švicarsku

Svog suborca iz ratnih dana dobro se sjeća i HDZ-ov saborski zastupnik i šef Hvidre Josip Đakić, također jedan od pripadnika postrojbe Kumovi.

FOTO Na Ibrahima Dedića je pucano i u siječnju 1998., a godinu i pol zatim ubijen je pred zgradom u kojoj je živio

 

Tomislav Vikotr Basa
1 / 8
Ibrahim Dedić

– Pamtim ga kao vrsnog diverzanta i profesionalca koji je došao s dečkima iz Orahovice i koji je svoje zadaće obavljao kao primjeran vojnik. O tom čovjeku zaista ne mogu reći ništa loše – kaže Josip Đakić, koji je s Basom proveo dvije ratne godine – 1994. i 1995.

– U to vrijeme stalno smo bili zajedno i mogu potvrditi da taj dečko nikada nije radio nikakve ekscese, a koliko ja znam, ni ikakve inkriminirane radnje. I zato sam ostao “paf” kada sam čuo vijesti. Nevjerojatno – kaže Josip Đakić, dodajući da je nakon Domovinskog rata izgubio svaki kontakt s Tomislavom Basom i da ne zna kamo ga je dalje vodio životni put.

Večernji list o ubojstvu Ibrahima Dedića srpanj 1999. Kako je Večernji pratio ubojstvo Ibrahima Dedića

A taj ga je put, koliko je zasad poznato, iz rodne Švicarske vodio u Hrvatsku kamo je s obitelji stigao da bi pohađao osnovnu školu.

Nakon Domovinskog rata vratio se u Švicarsku, a Hrvatsku je posjećivao povremeno. Posjeduje kuću s nekoliko apartmana na Čiovu, a dvojica braće, stariji Zoran i mlađi Boris, s obiteljima i danas žive u Orahovici. Nizozemsko državljanstvo ima zbog podrijetla svoje majke, a poznanici ga opisuju kao dobrostojećeg. Treba li to pripasti uspješnom radu u Švicarskoj ili kriminalnim radnjama koje mu se sada pripisuju, tek će se vidjeti. 

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  ima 49 godina a od 96. u mirovini

 • mare0801:

  Masovna umirovljenja branitelja su se možda činila jedino rješenje sredinom 90-tih. More istraumatiziranih mladih ljudi na koje se gledalo kao na legende koje su odradile svoje. Osobno poznajem veliki broj takvih, danas pedesetogodišnjaka, i većina je u katastrofalnom stanju.

 • pežo:

  trebalo bi one koji su poslali mlade ljude u penziju suditi jer su se ovi iz dosade bavili kriminalom -što ćeš u penziji od 25-luda država puna lažnih invalida branitelja