Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i kina poslala brod

Krenuli prema Siriji: Tri ruska ratna broda prošla kroz Bospor

brod
Reuters/PIXSELL
05.09.2013.
u 22:20

Kina je poslala svoj najveći ratni brod prema Siriji, koji je viđen kako prolazi kroz Crveno more prema Sueskom kanalu

I dok u ruskom Sankt Peterburgu traje veliki G20 summit najmoćnijih država svijeta, na kojem je Sirija jedno od žučnih tema, vojno manevriranje na terenu također ulazi u sve veći finale.

Brod "Priazovje", u pratnji brodova "Minsk" i "Novočerkask", prošli su kroz Bospor na ruti za istočni Mediteran, usred bojazni u regiji zbog mogućeg vojnog udara zapadnih zemalja predvođenih SAD-om na Siriju, prenosi Reuters.

Brod "Priazovje" isplovio je iz ukrajinske luke Sevastopolj u nedjelju "prema dodijeljenoj regiji vojne službe u istočnom Sredozemlju", rekao je neimenovani vojni dužnosnik za agenciju Interfaks.

Rusija, ključni saveznik Damaska, cijelo je vrijeme tijekom sirijske krize držala svoja četiri broda u istočnom Sredozemlju, rotirajući ih svakih nekoliko mjeseci, a ima i vojnu bazu u sirijskoj luci Tartus.

No, Sergej Ivanov, šef osoblja u Kremlju, rekao je kako njihovi ratni brodovi putuju prema istočnom Mediteranu primarno kako bi evakuirali ruske državljane, ukoliko to bude potrebno.

Kinezi prema Siriji poslali svoj navjeći ratni brod

Kina je navodno poslala ratni brod prema obali Sirije kako bi "promatrali" akcije američkih i ruskih brodova dok tenzije oko potencijalnog vojnog udara rastu, prema ruskoj stranici Telegrafist.org.

Narodnooslobodilačka vojska Kine poslala je amfibijski brod Jinggangshan, kineski najnoviji i najveći ratni brod, koji je viđen kako prolazi kroz Crveno more prema Sueskom kanalu.

Prema izvješću, brod nije poslan kako bi se uključio u bilokakvu agresivnu akciju, već sam kako bi "promatrao" akcije ruskih i američkih ratnih brodova. Međutim, Jinggangshan je potpuno opremljen za borbu, naoružan s raketama, a korištena je kao dio "demonstraciju sile" u manevrima usmjerenim na obrani Južnom kineskom moru ranije ove godine.

>>Rusija prema Siriji uputila raketnu krstaricu!

>>Američki razarač 'Mahan' napustio istočni Mediteran

>>SAD preusmjerile nosač aviona USS Nimitz prema Siriji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije