Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kreće novi natječaj za subvencioniranje stambenih kredita

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine
13. kolovoza 2019. u 13:12 6 komentara 475 prikaza
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar u utorak je najavio da će sutra biti objavljen javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita na koji će se zahtjevi moći predavati od 10. rujna, a iduće će godine biti objavljena dva natječaja - u ožujku i u rujnu. 

stanovi POS Državni zavod za statistiku Cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju porasle 7,4 posto

Iduće godine natječaj za subvencionirane kredite bit će i u ožujku, kako bi se izašlo u susret onima koji kasne kada je u pitanju dobivanje uporabne ili građevinske dozvole za nekretninu, rekao je Štromar na konferenciji za novinare. 

"Tako da i oni koji malo zakasne ne trebaju brinuti, mogu pričekati ožujak iduće godine", poručio je ministar, dodajući kako je cilj i smanjiti pritisak na jedan termin. 

Objašnjava također kako su dobivali upite mladih ljude koji primjerice ne mogu ishoditi građevinsku dozvolu do kraja devetog mjeseca, a i neki novi stanovi će biti završeni tek krajem godine, pa je problem s dobivanjem uporabne dozvole na vrijeme.

Ministar je najavio da kreće i novi, treći natječaj za subvencioniranje stambenih kredita - sutra će u "Narodnim novinama" i dnevnim listovima biti objavljen javni poziv, a zainteresirani će Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zahtjeve moći početi predavati od 10. rujna. 

Mladi sada imaju mjesec dana za odabir kreditne institucije, pronalazak nekretnine, kao i za ishođenje građevinske dozvole u slučaju da žele graditi kuću.

Pretres općinske zgrade u Čemincu povodom prijava protiv načelnika općine ČEMINAC Načelnik Pinjuh o USKOK-ovoj akciji: 'Mora mi netko objasniti kako su te subvencije nezakonite'

"Žurbe nema, natječaj će biti otvoren minimum tri tjedna i svi koji se namjeravaju prijaviti stignu to učiniti", poručuje Štromar, podsjećajući da oni koji će se prijaviti moraju imati svu potrebnu dokumentaciju, pri čemu je za stan najbitnija uporabna dozvola, a građevinska dozvola za kupnju ili izgradnju kuće. 

Ministar je istaknuo i kako će ove godine građani subvencionirane kredite moći dobiti po najnižoj kamatnoj stopi do sada

Naime, APN je prošli tjedan potpisao ugovore o davanju subvencioniranih stambenih kredita s 12 banaka, pri čemu se efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,19 do 3,75 posto.

Do kraja iduće godine više od 20 tisuća mladih obitelji će riješiti stambeno pitanje

Štromar kaže da postoji velik broj upita, a očekuje da će ove godine biti više zahtjeva no lani, kada je u odnosu na 2017. broj zahtjeva porastao za 29 posto.

U dosadašnje dvije godine primjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita ukupno je odobreno 5.300 zahtjeva za subvencije, a kada se tome pribroje i stanovi izgrađeni modelom poticane stanogradnje (POS) dolazi se do brojke od oko 13.500 obitelji koji su riješili svoje stambeno pitanje. 

Štromar očekuje da će do kraja iduće godine ta brojka premašiti 20 tisuća.  

Rast kredita Građani BiH zadužili se za pet milijardi eura, dominiraju krediti za 'golo preživljavanje'

Za rujan je najavio i natječaj za program POS plus, putem kojeg se može dobiti zajam javnih sredstava i povoljniji bankovni krediti. Pritom kamatna stopa na zajam javnih sredstava iznosi dva posto, a ministar kaže kako će to biti povoljniji model od dosadašnjeg te će više detalja biti poznato u rujnu.

Štromar je podsjetio da je izmjenama zakona putem POS programa omogućena kupovina svih stanova na tržištu, a ne samo onih u novogradnji. 

Poručuje kako se tim modelom žele izaći u susret i onima koji su stariji od 45 godina, kako bi i oni mogli na povoljniji način riješiti stambeno pitanje.

Kada je pak riječ o onim najmlađima, od 18 do 30 godina, Štromar kaže da su svjesni da je njima potreban najam stanova po povoljnijim uvjetima, pa stanovi koji se ne prodaju putem POS-a mogu ići u najam.

Radi se i na novom programu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, za izgradnju stanova za najam. Time će se omogućiti da se nakon nekoliko godina plaćanja najma u tim stanovima on i otkupi, dok bi se za iznos dotad plaćenog najma umanjila cijena stana.

stan Ugovori s 12 banaka Prijave za stambene kredite od 10. rujna. Provjerite kolike su kamate

Uvjeti za subvencioniranje stambenih kredita

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita moći će podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate.

Također, za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja ove godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To konkretno znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar marlboro_man
  marlboro_man:

  bježati od toga kao od kuge...

 • Avatar Denis Plamenac
  Denis Plamenac:

  Mislim da država ne treba subvencionirati kupnju stanova. Ionako je trend iznajmljivanja a ne kupnje. Država treba ulagati novac u stanogradnju i po povoljnim uvjetima iznajmljivati stanove. Tako bi se spriječilo divljanje cijena na tržištu najma, a ljudi bi bili ... prikaži još! opušteniji i slobodniji. Sad je za to kasno, ali velika greška je učinjena kad se korisnicima stanarskog prava otvorila mogućnost otkupa stanova. Tu je država dobila nešto novca kratkoročno, ali je dugoročno puno iizgubila. Trebalo je samo početi naplaćivati najam i od prikupljenoga novca graditi nove stanove.Svi bismo bili sretniji mjesečno plaćati 100-200 eura najma (za koji zamo kamo odlazi) nego 30 godina u robovskom odnosu otplaćivati velike kredite.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Još nije ni krenuo a već se zna ko će dobiti subvencije