Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČANA KUPNJA

Kreće kontrola cijena: Ovi proizvodi ne smiju imati višu cijenu

Ilustracija
Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/8
16.03.2020.
u 15:38

Inspektori Državnog inspektorata od sutra će obavljati planirane inspekcijske nadzore

Danas je na snagu stupila odluka Vlade o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, kojih je pojačana kupnja u strahu od koronavisrusa.

To znači da svi gospodarski subjekti koji obavljaju registriranu djelatnost proizvodnje i trgovine na području RH - a u međuvremenu su dizali cijene ključnih proizvoda u maloprodaji - od danas cijene moraju vratiti na razinu na kojoj su bile na dan 30. siječnja 2020. godine, osim slučajevima kada je do poskupljenja došlo zbog povećanja nabavne cijene proizvoda, neovisno o volji gospodarskog subjekta.

Ilustracija
1/6

Određeno je 27 skupina proizvoda na koje se odnose iznimne mjere kontrole cijena i to: 

  •  brašno, mlijeko i mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, voda za piće
  •  dječja hrana, dječje pelene
  •  deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun
  •  sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrirani alkohol)
  •  zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele
  •  zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3
  •  respiratori/transportni ventilatori
  •  lijekovi i medicinski proizvodi te posteljna i ostalo rublje za zdravstveni sustav

Inspektori Državnog inspektorata od sutra će obavljati planirane inspekcijske nadzore. Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena propisane su novčane kazne za pravnu ili fizičku osobu u iznosu od peterostrukog do dvadesetorostrukog iznosa cijene zaračunate iznad propisanih cijena (članak 5.), te za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 3000 do 15.000 kuna.

VIDEO Zagrepčani i dalje prazne police po dućanima

 

Ključne riječi

Komentara 2

ŽO
žoržet
16:13 16.03.2020.

s obzirom na ti da su i u šparu i u konzumu (pogotovo) suhomesnati i mliječni proizvodi i nakon 31. siječnja ove godine poskupjeli u mjeri koja nadmašuje sva ona očekivana (lanjska) sniženja uslijed smanjivanja stope pdv-a na mnoge prehrambene artikle, baš me zanima hoće li inspekcije uspjeti po tom pitanju učiniti štogod za ljude? čisto sumnjam, jer npr. najobičnija domaća pureća (ne svinjska) šunka u fortenovinoj maloprodajnoj mreži sada dođe 72 kune po kili, a donedavno je stajala 52; sad se na toj cijeni u najboljem slučaju zaustavi tek kod povremenih i privremenih sniženja. naravno, ne vjerujem da višak utrška u svom džepu osjeti ionako drastično srezano osoblje u trgovini ili dobavljači. kojima, doduše, ttakođer porastu zazubice u svakoj krizi. tako da ova izvanredna situacija s koronom doista zahtijeva bar malo skretanje prema tzv. samoupravnom socijalizmu (u smislu društvene solidarnosti) te puno veće prema planskoj (poljo)privredi. jer, eto, bar slavoniju još imamo zdravu, a ni drugi kontinentalni i obalni predjeli hrvatske nisu baš neplodni.

LE
leonlav047
17:29 16.03.2020.

Ovo će samo dovesti do nestašice tih proizvoda. Imati ćemo prazne police na kojima će pisati niske cijene, ne znam točno kakve će koristi narod imati od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije