Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobre vijesti

Kreće isplata energetskog dodatka za umirovljenike: Nekima će na račun sjesti i 160 eura

Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
25.04.2023.
u 10:07

Energetski dodatak mjera je Vlade kako bi se ublažile posljedice inflacije. Ipak, treba napomenuti kako će se isplata vršiti u dva navrata. Prvi je ovog petka za korisnike mirovine koji primaju samo hrvatsku mirovinu, dok je drugi termin u srpnju 2023. godine za korisnike inozemnih mirovina te onih korisnika kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku.

Dobra vijest stiže za umirovljenike. Vlada će u petak isplatiti jednokratni dodatak iz paketa mjera pomoći građanima i poduzetništvu u borbi protiv inflacije. Poznato je kako će se energetski dodatak isplatiti za otprilike 696.000 umirovljenika, a najviše što se može dobiti je 160 eura. Vlada se nije odlučila na imovinski cenzus pri isplatama pa je tako moguće dobiti dodatak, a da usput imate brojne druge prihode mimo mirovine, piše Mirovina.hr.

Energetski dodatak će se isplatiti u iznosima od 60 do 160 eura, a primit će ga svi koji imaju mirovinu do 610 eura. Kada kažemo svi, mislimo i na one imućne umirovljenike koji imaju apartmane ili druge prihode mimo mirovina. Vlada se odlučila za dodjelu novaca svima bez obzira na imovinski cenzus. Tako će dodatke dobiti i oni koji imaju puno, dok će manje ostati za one uistinu potrebite. Procijenjena sredstva za isplatu iznose oko 64,3 milijuna eura.

Energetski dodatak je mjera Vlade kako bi se ublažile posljedice inflacije. Ipak, treba napomenuti kako će se isplata vršiti u dva navrata. Prvi je ovog petka za korisnike mirovine koji primaju samo hrvatsku mirovinu, dok je drugi termin u srpnju 2023. godine za korisnike inozemnih mirovina te onih korisnika kojima su postupci ostvarivanja prava na mirovinu u tijeku.

Poznati su i sami iznosi ove pomoći koji se kreću ovisno o visini mirovine. Tako će oni s mirovinama do 260 eura primiti dodatak u iznosu od 160 eura, dok će oni kojima mirovine iznose od 470,01 do 610 eura dobiti 60 eura pomoći. 

Video: Država će pošteno udariti po džepu, veće kazne za niz prekršaja

Komentara 4

Avatar Bridge4
Bridge4
11:36 25.04.2023.

Plaćenici uvik nađu razlog da se istovare na AP vladu... ovaj put razlog je što nema imovinskog cenzusa... kao sad im uhljeb srce krvari zbog onih koji imaju malo. Da postoji cenzus, onda bi digli hajku kako su svi jednako pogođeni inflacijom. ...kako god okreneš, vidi se da je izborna kampanja počela. Ovdje, naravno kao i uvijek, za levicu.

Avatar Đoni_bravo
Đoni_bravo
12:00 25.04.2023.

Ulaganje u budućnost 🤝

NE
Neo001
15:01 25.04.2023.

Sve je to socijalna pomoć kao što su i mirovine koje nisu zaslužene. Realna prosječna mirovina za sve one koji su išli u mirovinu sa manje od 35 godina i koji su plaćali mjesečno manje od 50 kuna u mirovinski fond mogla bi biti maksimalno 300 kuna ( 40 eura) a sve ostalo je socijalni dodatak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije