Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanska tradicija

Kraljičin govor za rad novog parlamenta

Kraljica Elizabeta Princ Philip
Foto: Reuters/PIXSELL
22.06.2017.
u 00:25

Konzervativci su sada dustali od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaciji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu

Novi saziv britanskog parlamenta započeo je jučer tradicionalnim Kraljičinim govorom, iz kojeg proizlazi da vlada premijerke Therese May zna samo to da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije, a ne zna što će biti s nizom obećanja iz izbornog manifesta od kojih May sada odustaje.

Ne zna se ima li većinu

Istodobno, nije sasvim jasno ima li premijerka May uopće većinu u parlamentu jer su pregovori sa željenim manjinskim partnerom DUP zapali u probleme i odužili se, tako da će se tek sljedeći tjedan, prilikom izglasavanja Kraljičina govora, vidjeti ima li ili nema parlamentarne većine za vladu premijerke May čiji rad taj Kraljičin govor najavljuje.

U Kraljičinom govoru (riječ je o govoru koji piše vlada, a Kraljica ga “samo” čita) najavljeno je 27 zakona koji će proći kroz parlament u iduće dvije godine. Većina ih se odnosi na Brexit, tj. izlazak iz EU.

Obično se u Velikoj Britaniji predizborni manifest stranke koja je pobijedila na izborima pretoči u Kraljičin govor, tj. program rada nove vlade, no to ovaj put nije baš slučaj.

Konzervativna stranka premijerke May signalizirala je kroz govor kraljice Elizabete odustajanje od niza obećanja: od onog o ponovnoj legalizaciji lova na lisice do onog o besplatnim školskim obrocima za djecu.

Bez spomena Trumpa

U Kraljičinom govoru obično se najavljuju i predstojeći posjeti stranih državnika, no jučer Kraljica nije spomenula da se očekuje dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Iako mu je premijerka May još u siječnju uputila poziv, a on ga prihvatio, prije nekoliko je tjedana neslužbeno objavljeno da Trump nema namjeru doći u London ako će njegov posjet pratiti prosvjedi građana, što je postalo gotovo pa zagarantirano nakon Trumpovih kritika upućenih londonskom gradonačelniku zbog terorističkih napada. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije