Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija VL-a i Kravat pukovnije

Kralj Tomislav: Evo, jašem 438. put po Trgu bana Jelačića

22.03.2018.
u 06:45

U kraljevoj pratnji ulicama Zagreba jahao je i Stiven, prvi pratitelj na izboru za Mistera.

Najmoćniji hrvatski vladar kralj Tomislav uz topot konja prolazio je jučer nešto prije podneva središtem grada. Tramvaji su se zaustavljali da ga propuste, Zagrepčani su vadili mobitele, no svi su – šutjeli. Nitko ni riječi.

– Gospon Tomo! – viknuo je Večernjakov reporter prema kralju Tomislavu.

I muk. Straža, među kojom je i prvi pratitelj u izboru za Mistera Hrvatske 2010. godine, strogo pogleda, stane i Tomislav. Kralj. Što će sada biti, hoće li isukati mačeve i kazniti drznika?

– Reci, brzo – kaže kralj Tomislav.

– Je l’ može kava poslije posla? – pitamo kralja.

– Može, vidimo se kod Saloona – dobaci kralj i odjaše dalje.

1/24

Prošao je od Dubravkina puta preko Ilice i Gundulićeve do Trga kralja Tomislava pa preko Jelačić-placa i Kamenitih vrata do Gornjega grada i natrag. Sa tri konjanika.

– Ima hrabrih koji mi se i obrate. Kad vide kralja na konju, ljudi stanu i pitaju je l’ to kralj ili kamo idemo. Pa ih pozovem da krenue za mnom na promociju izdanja Večernjeg lista “Kralj Tomislav” u Povijesni muzej – kaže kralj Tomislav.

Oždrijebila se Himalaja

Jedna djevojka, koja je na Zrinjevcu razgovarala mobitelom, prepala se kad je ispred sebe ugledala kralja i konje.

– Vidi, konji! – viknula je u mobitel, a s druge strane čuo se glas:

– Kakvi konji? Di si ti? U kojem si stoljeću?

Veselio je Zagrepčane taj prizor, razgalio mnoge. Na Trgu bana Jelačića, kralj Tomislav okrenuo se i rekao:

– Više sam puta prošao na konju Jelačić-placom nego pješke. A kao klinac sam ovuda hodao s roditeljima. I brojim, eto ovo je 438. put da na konju jašem Trgom – kazao je Tomislav.

Kasnije, kad je sjahao s konja i na kultnom zagrebačkom Tuškancu vezao pokraj Saloona simpatičnog sivodlakog Gandija, rekao je:

– Zovem se Željko Matejčić, zapovjednik sam Počasne satnije Kravat pukovnije. Branitelj sam i umirovljeni časnik Hrvatske vojske. A danas – slavimo. Ujutro, prije nego što smo krenuli na konjima gradom, oždrijebila se naša Himalaja. Kravat pukovnija dobila je novog člana. Moramo samo smisliti ime. Tražit ćemo Zagrepčane da nam daju ideju. U pukovniji imamo pet svojih konja, ona je šesta. Zasad bezimena...

1/19

Znate li tko je otac?

– Naravno – smije se kralj Tomislav odnosno Željko.

– Kralj Tomislav bio je velika enigma. Ali, znamo da je bio pravi diplomat, čvrst, strog... – govori društvo iz Kravat pukovnije.

Stiven Razmilić (28) kaže:

– S otoka sam Brača, iz Supetra. U pratnji sam kralja Tomislava. A oduvijek sam volio konje, oni su moj život.

– On ti je bio na izboru za mistera Hrvatske 2010. godine, osvojio je titulu prvog pratitelja – govori društvo. Stiven kima glavom.

– Anegdota ima koliko hoćeš, prošli smo cijeli svijet. Bili u Šangaju, Strasbourgu, Londonu, Pragu... – kaže Karlo Atelj (33) i dodaje:

– Frendovi se čude kad kažem da mi je posao obilaženje grada na konju grad. Pa ima li ljepše?

Anita Vencl (21) nastavlja:

– Sedam puta pala sam s konja, ali se svaki put podignem, mene je teško zaustaviti... – kaže smijući se.

Kad jašem, ne pijem

Jedan pokazuje prema terasi kafića.

– Kad prolazimo gradom, vlasnici kafića zovu nas na piće. Stanemo, oni konjima daju šećer, mrkvu i jabuke, a mi pijemo – sok od jabuke. Kad jašeš, ne piješ alkohol!

Na Dolcu su česti gosti, a u srpnju imaju i dane otvorenih vrata.

– Tada na konjima mogu jahati i građani, a jednom prilikom svi smo prasnuli u smijeh jer je jedna gospođa pokazala na kolegu i brzopleto rekla: “Ja sam njegovog već jahala!”. Konja, naravno, no svi su se nasmijali, a ona se zacrvenjela i počela objašnjavati da smo je krivo shvatili. Inače, zadatak je Kravat pukovnije i predstaviti vojnike, Zagreb kao prijestolnicu kravate i Hrvatsku kao domovinu kravate.

A što kralj Tomislav radi kad nije na poslu kao zapovjednik Kravat pukovnije?

– Brinem se o unucima Samuelu i Eli. Dadilja sam, igram se s njima, vozim ih u vrtić, učim ih ljubavi, da vole ljude, ali i konje. U Kravat pukovniji vlada i ljubav. Eto, sad imamo dva para koja će se vjenčati...

A Tomislav?

– Pročitat ćemo!

Komentara 7

Avatar sf49
sf49
08:16 22.03.2018.

Jahao je i Stiven? Onaj iz Dinastije?

DU
Deleted user
14:54 22.03.2018.

tri hrvatska velikana, kralj Tomislav, drug Tito i drug Tuđman...

DZ
dalmatinac-zg
08:17 22.03.2018.

Istine radi,dok je kralj Tomislav prisustvovao na saborima hrvatskog kraljevstva u Splitu Zagreb nije ni postojao. Tek kasnije osniva se germanski agram tj putna skladišta na putu prema plodnoj Slavoniji,te znatno kasnije ugarski kralj Ladislav osniva Zg i gradi katedralu sv.Stjepana. Ironija je da Split u kojem su kraljevi stanovali zakljucno sa zadnjim Stjepanom ll koji je bio necak kralja Zvonimira i umro na Sustipanu u samostanu u St,kao i Zvonimir koji se krunio u susjednom Solinu,ili Trpimir koji je stolovao u Klisu nema nijedan spomenik hrvatskim kraljevima ili knezovima. A u splitskoj prvostolnici sv.Duje se čuva evanđelistar na koji su kraljevi polagali ruke prilikom prisege. Upitno je uopce da li danasnji Zg uopce bio pod vlascu Tomislava u ono vrijeme buduci da je splitska metropolija obuhvacala podrucje do dunava i Siska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije