Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petar pripuz

Kralj reciklaže i otpada Bandića zna godinama

Petar Pripuz
Foto: Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
1/3
20.10.2014.
u 08:50

Milan Bandić posao čišćenja ulica prepustio je Pripuzovoj tvrtki Cezar i to platio 7,5 milijuna kuna

Apsolutni kralj reciklaže i otpada u Hrvatskoj, taj bi epitet redovito dodavali na sam spomen njegova imena. Petar Pripuz, priveden sinoć s Milanom Bandićem, čelni je čovjek zagrebačke tvrtke C.I.O.S. putem koje ostvaruje svoje najveće prihode obrađujući metalni otpad, a osim uz spomenutu tvrtku, njegovo ime vezano je za još šest tvrtki koje se bave istom djelatnošću.

Pripuz i Bandić poznaju se godinama, a posljednja njihova suradnja, kako neslužbeno doznajemo, jedan je od razloga sinoćnje USKOK-ove akcije. Naime, Bandić je, nakon što mu je Ministarstvo okoliša izdalo nalog da glomazni otpad koji se gomilao na ulicama Zagreba, a nakon zabrane njegova odvoženja na Jakuševac, gotovo preko noći pronašao rješenje – posao čišćenja gradskih ulica prepustio je tvrtki Cezar, članici grupacije C.I.O.S. grupe.

Poseban pravilnik

Prije tog poteza sve je osigurao usvojenim Pravilnikom o komunalnom redu kojim je definirao da komunalne djelatnosti mogu obavljati fizičke ili pravne osobe. Spomenuti posao Pripuzovoj tvrtki Bandić je tako platio 7,5 milijuna kuna, pri čemu se uopće ne računa vrijednost sirovina iz glomaznog otpada koji je Pripuzova tvrtka morala ukloniti s ulica.

Iako slovi za jednog od najmoćnijih ljudi u metropoli, Petru Pripuzu, inače diplomiranom ekonomistu, javnost je godinama pripisivala i navodne mutne radnje, a uz njegovo ime nerijetko se vežu i grijesi brata Zorana, bivšeg optuženika u procesu protiv tzv. zločinačke organizacije koji je iz tog postupka izišao neokrivljen. Pripuz je javnosti poznat i zbog skandala s prikupljanjem novca za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda u “slučaju Glavaš”, a ime mu se povlačilo i u Crnoj kronici kada su mediji izvještavali o provalama u prostorije C.I.O.S.-a iz kojih su nestali zlatnina, nešto više od pola milijuna kuna te vatreno oružje, za koje je Pripuz imao dozvole.

Prenamjene zemljišta

Bandića i Pripuza u medijima se godinama vezalo uz zamjene i prenamjene zemljišta u različitim dijelovima grada. Pisalo se tako da je Pripuzu osigurano zamjensko zemljište na Jankomiru kada se selio iz bivše tvornice cementa u Podsusedu. Sporna su bila i zemljišta za izgradnju dviju prometnica u zagrebačkom Resniku, naselju za koje je donesena odluka da će se na njemu sagraditi Centar za gospodarenje otpadom i buduća spalionica, pri čemu se zamjenom povećala vrijednost zemljišta koje je pak bilo u vlasništvu direktora tvrtke povezane s C.I.O.S-om.

Svoju tvrtku Pripuz je osnovao još devedesetih godina, a danas, između ostalog, upravlja sa 24 povezana društva u regiji i ima reciklažne centre u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Albaniji, u kojima zapošljava gotovo 1300 radnika. Godišnje obrađuje oko 700 tisuća tona metalnog otpada. Tvrtku Cezar, odnosno Centar za reciklažu, osnovao je 2006. u Zagrebu. Petar Pripuz je predsjednik, a Ante Pripuz član uprave. Za Pripuzova uhićenja njegov odvjetnik Mate Matić poručio je da se ne može oteti dojmu o postupku pokrenutom u dnevnopolitičke svrhe.

>>Bandića terete za utaju 10 milijuna poreza u predsjedničkoj kampanji?

>>Zbog čega su uhićeni Bandić i suradnici?

>>Bandićev odvjetnik: To je spin zbog Perkovića. Miljević: Ljubičić je s obitelji išao u Čatež

Komentara 9

TM
tony_montana
09:32 20.10.2014.

a sretno mu bilo na robiji, samo se nadam da će naši pametnjakovići znati uzeti ukradeno! svima koji su krali i ukrali!

Avatar vh1
vh1
09:03 20.10.2014.

Pripuz je vlaj kao i Kerum koji prije rata nisu imali niti za paštetu, a nakon privatizacije na domorodno Hrvatski način, plivaju u opljačkanoj lovi. Zato smo dužni 60 milijardi € + kamate, a nemamo novaca niti za kamatu.

AK
akil
09:42 20.10.2014.

Sada su sigurni za mjesto gdje će dočekati novu 2015.Umjesto šampanjca,grah na salatu.E pa živjeli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije