Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavni odbor SDP-a

Kraj priče o rušenju Bernardića

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
01.10.2017.
u 08:00

Na glasanju o povjerenju šefu SDP-a samo su četiri člana GO-a bila suzdržana, noBernardić nije imao hrabrosti, kao Račan i Milanović, predložiti da se glasa tajno

Davor Bernardić može biti miran. Nakon što je u srijedu za svoje vođenje stranke dobio potporu članova Predsjedništva (izuzev Peđe Grbina i Bojana Glavaševića koji su se izuzeli od glasanja), i Glavni odbor stranke jučer mu je, nakon gotovo pet sati rasprave, izglasao povjerenje.

Od ukupno 86 članova koji su došli na sjednicu Glavnog odbora, čak 82 dala su mu podršku, dok je četvero članova – Nikša Peronja, Nataša Poparić, Mijo Kladarić i Stiven Vladislavić – bilo suzdržano. A baš nitko nije glasao protiv predsjednika stranke.

Uz to je Glavni odbor odlučio da će iduća stranačka konvencija koja bi se trebala održati do kraja godine biti izvještajna, a ne izborna, tako da je rušenje Bernardića do daljnjega vjerojatno završena priča.

1/6

Izbjegao da se vide podjele

– Nastavljamo dalje raditi za Hrvatsku. Bez brige, SDP je stabilan i jedina alternativa ovoj lošoj i teškim optužbama za muljažu i kriminal opterećenoj Vladi – poručio je nakon glasovanja Bernardić. Kazao je i da je devet mjeseci bio iznimno strpljiv i da je svima pružao ruku, a gotovo bez nje ostao te dodao da se na- čin na koji se putem medija vodi politika koja šteti SDP-u neće nastaviti.

Koja pak sudbina čeka njegove najveće kritičare – Milanku Opačić i Miranda Mrsića – nije odgovorio, no za vrijeme sjednice Odbora nagađalo se da će proći s opomenom, ali onom “pred isključenje“.

I iako s jučerašnjim rezultatom na sjednici Glavnog odbora Bernardić doista može biti i više nego zadovoljan, činjenica da nije predložio da glasanje bude tajno ipak umanjuje pobjedu aktualnog šefa i pokazuje da nije imao hrabrosti učiniti to što su svi prethodni šefovi SDP-a, i Ivica Račan i Zoran Milanović, radili kad su delikatne odluke bile u pitanju. Većina naših sugovornika vjeruje da bi Bernardić povjerenje dobio i da je glasanje bilo tajno, ali ipak ne tako premoćno.

– Da je glasanje bilo tajno, opet bi dobio povjerenje, ali pokazao bi i da mu je stranka podijeljena. Zato je to pokušao izbjeći – objašnjavao je jedan član Glavnog odbora.

Zanimljivo je i da baš nitko jučer nije ni zatražio tajno glasanje što je pokazatelj koliko je struja kontra Bernardića neorganizirana, odnosno da je riječ o “razbijenoj vojsci”.

Rasprava o povjerenju šefu stranke Davoru Bernardiću trajala je gotovo pet sati, a kako se moglo čuti od sudionika, najveći dio rasprave odnosio se na kritiku Kluba zastupnika SDP-a kojima se zamjeralo istupanje u javnosti i kritiziranje šefa te nedovoljan rad u saborskim klupama.

Za kamere samo lijepo

I sam Bernardić mahao je pred članovima dvjema hrpa novinskih članka. Jednom, debljom, s člancima u kojima su kritizirali šefa stranke i drugom, tanjom, s člancima u kojima se pisalo o onome što SDP-ovi zastupnici predlažu i rade u Saboru.

No isto su se tako, doznajemo, čule i kritike na račun samog Bernardića kojemu je, kao i cijelom Predsjedništvu, kažu naši izvori, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio da “počnu raditi i postizati rezultate pa im neće ni smetati tko što govori”. Šef Kluba zastupnika Arsen Bauk kolegama je poručio da pred kamere idu ako imaju nešto lijepo reći o SDP-u. U protivnom neka probleme sređuju u partiji i zaradio pljesak.

Komentara 16

PU
Pukovnik
08:21 01.10.2017.

Slabić. Srpsko-jugoslovenska frakcija išla je na njegov skalp a on je preslap da iskoristi povijesnu šansu da ih se riješi. Ovako će SDP biti i dalje utočište za komuniste i "nacionalne manjine" koji pod krinkom "bratstva i jedinstva" već 70 godina siliju ovu zemlju i narod. A mekušac nije pobijedio, tako je slab da će ga preki partijsko-četnički sud kad tad uloviti.

Avatar Retardo
Retardo
09:01 01.10.2017.

Partija je pokazala bratstvo i jedinstvo ko i 1945.

KA
kamenjar0404
09:16 01.10.2017.

Ja mislio rijesit ce se komunjara,udbasa i velikosrba a ono ostadose isti za Jugu,za Veliku Srbiju,za s.koreju itd. ali glavno protiv,Crkve,domovinskog rata Tudjmana,i svega na sto smo ponosni!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije