Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijedlog zakona

Kraj krize u SAD-u? Obama potpisao za veće zaduživanje

barack obama
Reuters/PIXSELL
17.10.2013.
u 07:17

Ovim prijedlogom zakona također će se odblokirati sredstva za financiranje savezne vlade, čije su agencije djelomično zatvorene od 1. listopada.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je rano jutros po lokalnom vremenu dokument kojim se podiže granica zaduživanja Sjedinjenih Država do 7. veljače te time najavio oporavak nakon dvotjedne blokade zemlje. Senatori su prijedlog zakona usvojili sa 81 glasom za i 18 protiv, a tekst je predstavljen tek nekoliko sati ranije.

To vladi Baracka Obame daje dosta novca kako bi mogla plaćati račune do 15. siječnja za fondove, odnosno do 7. veljače za federalni proračun, piše Reuters. S obzirom na to da je ovo samo privremeno rješenje, očekuju se daljnji dogovori republikanca i demokrata. Ovim prijedlogom zakona također će se odblokirati sredstva za financiranje savezne vlade, čije su agencije djelomično zatvorene od 1. listopada.

Sada možemo podizati ovaj oblak neizvjesnosti i nelagode koji se nadvio nad našom ekonomijom i našim narodom, rekao je Obama. Ali pred nama je puno posla, uključujući ponovno zadobivanje povjerenja američkog naroda koje je izgubljeno posljednjih tjedana, dodao je.

U noći na četvrtak vlada SAD-a dosegnula bi zakonsku granicu zaduženosti od 16 tisuća i 700 milijardi dolara. Iako je 16 dana državna uprava u mirovanju, SAD više troši nego što prikuplja poreza, pa se bližio trenutak kad vlada ne bi mogla plaćati račune. Obama na računu još ima oko 30 milijuna dolara.

>>Lagarde: Kriza u SAD-u svijet bi mogla gurnuti u novu recesiju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije