Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Kraj kontroliranoj cijeni, grijanje iz toplane uskoro opet poskupljuje

toplana, zagreb (1)
Žarko Bašić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
17.05.2013.
u 11:00

Iako su ekonomski razlozi za takvu odluku opravdani, bit će to ozbiljan, novi udar na standard građana

Usvoji li se novi Zakon o tržištu toplinske energije, koji je Vlada jučer pustila u saborsku proceduru, mnogi građani koji se griju putem toplana više neće plaćati reguliranu nego tržišnu cijenu grijanja. Bio bi to, nesumnjivo, ozbiljan udarac na standard građana ali, kako upozoravaju neki stručnjaci, i ključni korak prema uspostavi održiva tržišta toplinske energije.

Naime, toplinska se energija u Hrvatskoj dosad prodavala po reguliranoj cijeni koju je, uzimajući u obzir brojne faktore, određivala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Toplinarstvo u gubicima

Kada je HERA krajem prošle godine odobrila povećanje cijene u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici, Sisku, Samoboru i Zaprešiću više od trideset posto, građani su bili nezadovoljni, no iz HEP-a su poručivali kako čak ni uz tako veliko poskupljenje neće moći poslovati pozitivno, prije svega zbog iznimno visokih troškova goriva koji su posljednjih godina porasli. U HEP su tada upozoravali kako posebno neisplativ dio sustava čine izdvojene male toplane kojima upravljaju, a koje zbog svoje veličine i niske efikasnosti vrlo teško mogu isplativo poslovati.

Prema novom Zakonu, takve male toplane bit će potpuno prepuštene tržištu, a na njih se neće primjenjivati regulirana cijena. Iako predstavljajući Zakon ministar Vrdoljak nije govorio o utjecaju novog zakona na cijenu topline, s obzirom na dosadašnja iskustva logično je očekivati da će cijena znatno porasti. Prema novom zakonu, potrošači će biti podijeljeni u tri osnovne grupe.

Velik cjenovni skok

Tržištu će biti prepušteni samostalni sustavi – toplane koje griju jedan objekt, te zatvoreni sustavi – koji podrazumijevaju toplane s maksimalno petsto grijanih objekata i do tri tisuće metara toplovodne mreže. Za treći tip – centralne toplinske sustave kakvi postoje u velikim gradovima – cijena će biti regulirana i u budućnosti.

Pojednostavljeno, građani koji imaju grijanje organizirano u skladu s prva dva modela sami će na tržištu ugovarati cijenu grijanja sa zainteresiranim opskrbljivačima. Ta, tržišna cijena sigurno će biti viša od one koju plaćaju danas, a cjenovni skok mogao bi biti velik. Iako su ekonomski razlozi za takvu odluku opravdani, očekuje se da će biti mnogo nezadovoljnih novim zakonom.

>>Radnicima napokon isplaćen dio zaostalih plaća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije