Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPUNJEN ZADNJI UVJET

Kraj izvanredne uprave u Agrokoru, Peruško poručio: Nikada nisam upoznao Todorića

Fabris Peruško
Patrik Macek/PIXSELL
26.04.2021.
u 23:18

Kada je Agrokor ušao u izvanrednu upravum, omjer između duga i operativne dobiti je bio takav da bi Agrokor morao raditi 33 godine da vrati svoj dug bez da plati ijednu kamatu. Sada je to smanjeno na četiri

Nakon dvije godine od najveće nagodbe vjerovnika u povijesti Hrvatske i šire, Agrokor i formalno prestaje postojati. Slovenski trgovački lanac Mercator kojeg je Ivica Todorić kupio još prije sedam godina, konačno je postao integralni dio Fortenova grupe čime je ispunjen i zadnji uvjet iz nagodbe vjerovnika u kojoj je sudjelovalo oko 5 i po tisuća vjerovnika s tražbinama većim od 20 milijardi kuna.

Integraciju Mercatora i hoće li nakon Leda biti još kakve prodaje obiteljskog srebra u RTL Direktu komentirao je glavni izvršni direktor Fortenove grupe i Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

- Ja sam neizmjerno sretan da je taj postupak izvanredne uprave, da će u skorom periodu završiti ta formalnost. Ona je trajala zadnje 2 godine upravo zbog Mercatora koji je trajalo toliko koliko je trajao pa smo uspjeli prebaciti Mercator na Fortenovu - kazao je Peruško.

Na konstataciju da se gase i sva Agrokorova zrcalna društva, dodaje da će se to sve konsolidirati sa starim Agrokorom koji će se po nagodbi i dogovoru vjerovnika zatvoriti i likvidirati. 

Govoreći o važnosti prebacivanja Mercatora na Fortenovu, kazao je:

- Prebacivanje iz Agrokora u Fortenovu je bitno zbog načina kako je ono učinjeno. Ono što je Agrokoru predstavljalo problem još od 2014. kada je bio kupljen Mercator, Agrokor nikad nije upravljao s tom kompanijom zbog toga što su te dvije kompanije imale dva različita zaduženja. Kreditori su tu na svoj način diktirali tempo i način kako oni mogu funkcionirati zajedno. Mi smo istovremeno prebacivanjem Mercatora iz Agrokora na Fortenovu ne samo prebacili vlasništvo, nego i isplatili sve dugove 55
banaka
u Mercatoru. Zaduženje nije više direktno na Mercator nego ide preko Fortenove.

Peruško je kazao i da nikad u životu nije susreo Ivicu Todorića te da ga nikad nije javno komentirao zbog čega nije htio to učiniti niti večeras.S opaskom da je Mercator sada ključni trigger za daljini rast Fortenove, a zapravo je stajao stečaja kao i Agrokor, Peruško se nije u potpunosti složio.

- Moram podsjetiti da je na početku Agrokor izvanredne uprave imao 7,8 milijardi eura dugova. Ti dugovi su tijekom izvanredne uprave riješeni na nekoliko načina. Dobavljači su isplaćeni u najvećem dijelu, oko 60 posto. Financijske institucije su svoja dugovanja pretvorila u suvlasništvo, osim nekoliko koji su svoje kredite imale pod hipotekama na nekretnine i onda je Agrokor kad je ušao u izvanrednu upravu imao omjer između duga i svoje operativne dobiti, omjer je bio 33 puta. To znači da bi Agrokor morao raditi 
33 godine da vrati svoj dug bez da plati ijednu kamatu.

Na pitanje koliko sada mora raditi, dodaje:

- Kad je izašao iz izvanredne uprave, sedam godina. A sada, kad sm odradili ove transakcije, četiri.

Ključne riječi

Komentara 41

TR
trpimirprvi
00:05 27.04.2021.

Borg je uzeo oko 1 milijarde hrvatskim mirovincima, oko 4 do 5 milijarde kuna je uzeto od manjinskih hrvatskih dioničara i sve predano u ruke Borgu. Sad slijedi rasprodaja Jamnice, Zvijezda i slično. Oko 33000 hektara je u rukama ruskih banaka, a udio Konzuma u prodaji u Hrvatskoj pada. Nije objasnio kako misle vratiti roll up kredit s 10% kamata. Fortenova će na kraju završiti u bankrotu, da bi se mogla grupa Borg nakrasti.

SS
simpatican.simpa
00:22 27.04.2021.

Pravno vise nema elemenata za kaznenu odgovornost za "mrtvim", sve se brise, a koliko je njih imali umocene prste u kriminal, najveci u povijesti lijepe nase. Nitko nece odgovarati, a nestalo 10 miljardi EUR-a.

AL
AlojzVjekoslav
08:51 27.04.2021.

Peruško "poručio" ? Po kome, komu je poručio ?Opismenite se, molim vas. Admine interveniraj kao jucer. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije