Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kozarčev Spomen dom bit će gotov do Vinkovačkih jeseni

- Pročelje kuće će biti uređeno kako je izgledalo 1910. prema razglednici iz tog vremena - kaže Bosiljko Stanić
15. srpnja 2014. u 08:06 0 komentara 306 prikaza
Ivan Kozarac
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL, ilustracija

Ovih je dana stavljen pod krov Spomen dom Ivana Kozarca što se gradi na mjestu gdje je do prije koje godine bila rodna kuća ovog velikog vinkovačkog i hrvatskog književnika.

Budući je Kozarčeva kuća na Krnjašu, bila u derutnom stanju, a i zbog brojnih preinaka i nadogradnji tijekom minulih desetljeća izgubila prvobitni izgled, vinkovački poduzetnik Bosiljko Stanić koji je kupio zemljište na kojoj je bila u Kozarčeva rodna kuća, odlučio je ruševnu kuću srušiti i izgraditi repliku.

Pročelje kuće će biti uređeno kako je izgledalo 1910.

Pri projektiranju, korištene su fotografije s početka prošlog stoljeća kako bi replika bila što vjernija originalu iz vremena kada je tu Ivan rođen. - Sada je kuća pod krovom i slijede unutrašnji radovi. Mislim da će Spomen dom biti završen uoči ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni kada se u Vukovaru održava Kongres slavista koji će imati želju posjetiti kuću u kojoj je Kozarac rođen. Pročelje kuće će biti uređeno kako je izgledalo 1910. prema razglednici iz tog vremena - kaže Bosiljko Stanić dodajući kako cijeli projekt financira obitelj Stanić, ali nije želio reći koliko ga on stoji.

Zanimljivost je da će posjetitelji Spomen doma ispod staklenog poda debljine 32 mm moći vidjeti arheološke nalaze pronađene pri zemljanim radovima kao stalni arheološki postav. Želja vlasnika je unutrašnjost kuće urediti što vjernije vremenu kada je Ivan Kozarac tu živio pa poziva sve one koji imaju pokućstvo iz tog vremena neka ga daruju ili prodaju za stalni postav.

>>Počeli radovi na gradnji replike rodne kuće Ivana Kozarca

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.