Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u HDZ-u

Kovačeva Opcija za promjene: Plenković je digao SDP iz mrtvih

Miro Kovač
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/4
06.03.2020.
u 22:46

Tim Mire Kovača objavio programske smjernice i tvrdi da ga na to nisu prisilila Plenkovićeva podbadanja

Opcija za promjene, koju predvodi Miro Kovač, izazivač Andreja Plenkovića u utrci za čelnu poziciju u HDZ-u, objavila je jučer svoje programske smjernice. Dan prije Plenković je odbio mogućnost da se, uz medijsko sučeljavanje, sa svojim protukandidatom sučeli i u organizaciji stranke, pred članstvom HDZ-a. Kao argument zašto takvo sučeljavanje nije potrebno naveo je kako Kovačeva opcija nema program koji bi sučelila programu njegova tima.

– Opcija alternativaca zasad nema program, oni su alternativa bez programa, bit će dovoljno medijsko sučeljavanje – poručio je Plenković, da bi se uskoro zatim na internetskoj stranici Pobjednički put pojavio program Kovačeva tima.

U Opciji za promjene ipak tvrde kako ih na objavljivanje programa nisu natjerala Plenkovićeva podbadanja te kako su program ionako planirali objaviti desetak dana prije izbora za čelne funkcije u HDZ-u, koji će se održati 15. ožujka. A u programskim smjernicama nude vlastito viđenje uzroka loših HDZ-ovih rezultata na europskim i predsjedničkim izborima te nude vlastitu viziju stranke i smjera u kojem bi HDZ trebao voditi državu.

Moderniji izborni zakon

U dokumentu pod sloganom “HDZ – uvijek prvi!” Opcija za promjene obrazlaže tezu da je stranku do najlošijeg rezultata u povijesti na euroizborima i gubitka predsjedničkih izbora dovelo Plenkovićevo “lijevo skretanje”. U uvodu programskih smjernica tvrde da je posrtaj na euroizborima “digao iz mrtvih” SDP, za što, upozoravaju, nitko nije preuzeo odgovornost. Podsjećaju i da je na kasnijim predsjedničkim izborima trijumfirao Zoran Milanović i zaključuju kako se sve to dogodilo zato što je vrh stranke zauzeo pozicije s kojima se HDZ-ovi članovi i simpatizeri ne mogu poistovjetiti. Pritom kao najveći grijeh aktualnog stranačkog vodstva navode ratifikaciju Istanbulske konvencije kojim se “ušlo u najveći sukob vlasti s kršćanskim vjernicima nakon pada komunizma u Hrvatskoj”.

VIDEO Miro Kovač o unutarstranačkim izborima u HDZ-u

– Rezultat takvog djelovanja i ideološkog usmjerenja bile su podjele unutar stranke i biračkog tijela. Tradicionalni birači HDZ-a odlaze u sve većem broju prema drugim opcijama ili ne izlaze na izbore, a lijeve političke i društvene opcije ostaju kao jedini sadašnji i potencijalno budući koalicijski partner – “dijagnosticira” Opcija za promjene. Zbog toga “nedvosmisleno i jasno” odbacuju bilo kakvu pomisao na veliku koaliciju sa SDP-om, no mogućnost statutarne zabrane koaliranja sa svjetonazorski nesrodnim stranaka, o kojoj se govorilo ovih dana, u smjernicama ne spominje.

Najavljuju i daljnju demokratizaciju stranke, i to kroz izravne izbore za sve stranačke dužnosti, koji se sada provode isključivo za vodeće funkcije na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Članstvu obećavaju i kreiranje lista za Sabor na stranačkim predizborima za svaku jedinicu.

Biračima izvan stranke obećavaju pak moderniji izborni zakon.

– Političke reforme trebale bi razmotriti i promjenu izbornog zakona poštujući volju građana za boljim predstavljanjem – stoji u dokumentu, no zahtjeve za koje je više od 400.000 potpisa prikupila inicijativa “Narod odlučuje” spominju samo u dijelu u kojem obećavaju da će otvoriti raspravu o više preferencijalnih glasova i eliminirati diskriminaciju hrvatskog iseljeništva.
Zanimljiv pogled Kovačeva opcija nudi i kada je u pitanju uvođenje eura. Pristupanje mehanizmima za uvođenje eura smatraju preuranjenim i poručuju da Hrvatska prije toga mora izjednačiti razinu dohotka prema eurozoni i uspostaviti zdrave i održive temelje gospodarskog rasta. U dijelu vezanom za demografsku krizu najavljuju pak da će povratak poticati, među ostalim, obračunom s klijentelizmom i korupcijom.

Fizičke prepreke na granicu

Dobar dio dokumenta posvećen je vanjskopolitičkim temama i položaju Hrvata u BiH. Baš kao i Plenkovićev tim, Opcija za promjene oštro je protiv pokušaja svođenja Hrvata u BiH na nacionalnu manjinu, najavljuju da će se takvim pokušajima odlučno suprotstaviti te poručuju da hrvatski narod u BiH “mora biti suveren i jednakopravan, sa svojim institucijama u federaliziranoj zemlji”.

Ističu kako je ključno osigurati europsku budućnost BiH, među ostalim i radi efikasnog upravljanja migracijama. Ideja stvaranja hot-spotova u Hrvatskoj i BiH potpuno im je neprihvatljiva i poručuju da se moraju osigurati sva potrebna sredstva za učinkovitu kontrolu granice, “ako je potrebno i dodatnim fizičkim preprekama protiv ilegalnih ulazaka u državni teritorij”, u čemu se bitno razlikuju od Plenkovićeva tima, kojemu je neprihvatljivo “dijeljene hrvatskog korpusa” žilet-žicom na granici s BiH.

Na kraju, ističu kako su ove programske smjernice usmjerene prema HDZ-ovu članstvu, a nakon pobjede na unutarstranačkim izborima će, kažu, ponuditi i suvremeni program za parlamentarne.

GALERIJA Andrej Plenković zajedno sa svojim timom predao potpise za stranačke izbore

Miro Kovač
1/17
Ključne riječi

Komentara 39

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
23:19 06.03.2020.

Fućka mi se za HDZ, ali sjećamo se kada Kovač nije ni beknuo u trenutku odlučivanja hoće li Srbija otvoriti pregovore s EU-om.

Avatar NO_KOMENT
NO_KOMENT
01:10 07.03.2020.

Miro ne sramoti se više.

DA
danijelrukavina4
07:49 07.03.2020.

Daj Miro ne trkeljaj. Na izborima svak dobije onoliko glasova koliko zasluži. Koja ste vi opcija za promjene ? Gluposti. Stari moj pa ti i ta tvoja ekipa, isto ste "cicali" preko HDZ-a desetljećima, i sada ti, "kao", HDZ nee valja. Što niste izašli prije 20 i kusur godina. Luzeri. Do sada ste čkomili jer ste bili na pozicijama, lovica dobra i sve što uz to ide, sada kada su vam ugrožene pozicije od ovih mlađih koji dolaze, sada vam ne valja HDZ. Daj se čovječe ne sramoti. Kao da ste prespavali zadnjih 10-15 godina. I ne vidite da osim HDZ-a i SDP-a, postoje i neka druga dječica koja su se ubacila u politiku. Dječica narasla, stasala. Pozdravi ekipicu. A ekipica je stvarno prava - Vaso, Špic- papak, Zgrčka-raznoška, Izbavitelj ....bolje ne može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije