Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

'HDZ je gubio jer je za protivnika umjesto ljevice naciljao desnicu'

HDZ je došao do zida i pitam se može li Plenković govoriti o međunarodnim uspjesima Vlade kada HDZ u Hrvatskoj postaje gubitnička stranka. Narodski rečeno – operacija uspjela, pacijent umro! - smatra Brkić
06. ožujka 2020. u 11:35 43 komentara 11149 prikaza
Milijan Brkić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Intervju s Milijanom Brkićem Vasom, kandidatom za potpredsjednika HDZ-a iz redova Opcije za promjene, obavljen je u uvjetima samoizolacije, nakon što je Brkić zbog zdravstvenih problema otpušten iz zagrebačke Zarazne bolnice (nije koronavirus).

Zagreb: Andrej Plenković zajedno sa svojim timom predao potpise za stranačke izbore Plenković predstavio tim za izbore u HDZ-u: 'Sigurno neće nitko biti šikaniran, to ne dolazi u obzir, za sve ima mjesta'

Već se dugo govori o javnoj tajni da HDZ nema 211.000 članova, već možda tek polovicu od tog broja. Zašto se krilo realno stanje?

Činjenica je da HDZ u svojim evidencijama ima više od 210.000 članica i članova. Jedina su odstupanja od toga broja moguća zbog toga što se ažuriranje baze članstva provodi periodično, svakih nekoliko mjeseci. U razgovoru s članstvom na terenu mnogi dvoje u tu brojku i govore da ažuriranje nije odavno provedeno. Drugo je pitanje koliki je stvarni broj svakodnevno aktivnih članova, a ne moraju svi plaćati ni članarinu. HDZ je daleko najveća hrvatska stranka, a koliko je baš aktivnih članova, koliko je stvarno razočaranih u politiku sadašnjeg vodstva pokazat će kako broj onih koji će izići na izbore tako i broj glasova koje će dobiti kandidati. Moglo bi se dogoditi da neki dobiju znatno manje glasova od broja prikupljenih potpisa.

Idete li u izbore kao tim ili svaki za sebe, vi se brinete o sebi, Stier, Kovač i Penava svaki za sebe?

Svi koji smo se okupili oko platforme Opcija za promjene zajedno smo kao tim sudjelovali u prikupljanju potpisa u pretkampanji, a tako nastavljamo i dalje. Rekao sam platforma, a to znači da mi zajedno kao pobjednički put tražimo nužan zaokret u vođenju HDZ-a, vraćanje dostojanstva svakome članu i njegovanje istinskih HDZ-ovih vrijednosti, a ne odmicanje od njih. Moram reći kako nije bilo lako skupiti potpise bez stranačke infrastrukture, potpuno volonterski. Bilo je tu i različitih pritisaka pa i opstrukcija, ali to je iza nas.

Video: Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature

Očekujete li da će izbori biti regularni?

Očekujem korektnu i poštenu utakmicu u kojoj će se poštovati fair-play i demokratska procedura. Početak prikupljanja potpisa nije bio u tom svjetlu. Uvjeren sam da će izbori biti regularni, a o tome će brigu voditi naši članovi. Svi će kandidati imati svoje promatrače na biračkim mjestima.

Josip Aladrović Unutarstranački izbori Aladrović: HDZ-ova kampanja možda je pretjerano oštra

Kako komentirate predizborno ponašanje Plenkovića i njegova tima u vrhu stranke?

U svim izborima pojačavaju se međusobne napetosti. Rekao bih da je njegovo ponašanje u skladu s njegovim dosadašnjim vođenjem stranke. Očekivao sam da će Plenković zahvaliti članstvu na proteklom mandatu i, sukladno svojim ambicijama, zatražiti povjerenje za novi mandat. Formiranje timova koje je inicirao umjesto prepuštanje članstvu da odlučuje o vodstvu stranke nikako nije bilo dobro.

Zašto od gubitka izbora za EU parlament, odnosno pirove pobjede, pada rejting HDZ-a?

Već sam rekao da “dite treba vratiti materi”, HDZ treba vratiti članstvu, vratiti mu istinsku emociju i naboj. Nažalost, kada osjetite da velik dio članstva šuti, a k tome još ne glasa za svoju stranku, onda je to alarm za uzbunu. Našli smo se u situaciji da članstvo gubi vjeru, emocije i optimizam te onda traži rješenje pod okriljem drugih političkih opcija. Nismo proveli cjelovitu reformu javne uprave, imamo previše ministarstava, a Hrvatskoj ih ne treba više od dvanaest. Imamo previše općina koje su same sebi svrha i, generalno, državni je aparat na svim razinama prevelik teret gospodarstvu. Unutar našeg članstva, ali i glasača HDZ-a, stvorila se jasna percepcija da se politika HDZ-a okrenula prema lijevom političkom spektru te da je zapostavila naše tradicionalno desno biračko tijelo.

Video: Andrej Plenković: Uskoro ćemo imati stranačke izbore, pa nek se kandidira tko želi

Koji su razlozi bili da ste 2016. instalirali Plenkovića kao osobu koja će dovesti do pobjede HDZ-a na izborima? Je li to nakon četiri godine isti čovjek?

Bit postojanja svake stranke je pobjeda na izborima, a nakon što smo sami srušili svoju Vladu, naravno da mi je bilo stalo da HDZ pobijedi na izvanrednim izborima i da sam vodio računa isključivo o tome, ali nisam instalirao Andreja Plenkovića. Osobno nisam ništa napravio što je moglo HDZ-ovu pobjedu dovesti u pitanje. Isto ni danas neću napraviti ništa što bi moglo HDZ spriječiti da pobijedi na predstojećim parlamentarnim izborima, sve što radim je usmjereno prema našoj pobjedi. U više navrata ponovio sam da HDZ nikada više neće rušiti svoju Vladu, taj stav imam i danas! Smatram da i ova HDZ-ova Vlada treba odraditi mandat do kraja. Okupljanje kandidata na platformi Opcije za promjene ne znači rušenje Vlade. U tome moramo biti jasni. Što se tiče navodnog instaliranja Plenkovića 2016., moram ponoviti da to nije istina. On se 2016. jedini kandidirao za predsjednika HDZ-a i taj je izbor u tom trenutku bio očekivan, a i nakon izbora formirali smo većinu i našu Vladu. Isto tako, nakon četiri godine otkako je on na čelu HDZ-a i nakon što je HDZ izgubio dvoje izbore, očito je da nešto treba mijenjati. Činjenica je da je HDZ svojim politikama izazvao nezadovoljstvo ne samo članstva nego i naših pristalica. Moramo vratiti HDZ u jasne, Tuđmanove okvire narodnjačkih i demokršćanskih vrijednosti. Ako smo izgubili identitet i emocije, uzaludan nam je trud na svim izborima.

Miro Kovač UNUTARSTRANAČKI IZBORI Kovač: Plenković bježi od odgovornosti 'kao vrag od tamjana'

Nadvlada li vaša opcija, prilično je jasno da će se koalicijski partner tražiti u tzv. Škorinoj opciji. Sada i Plenkovićevi tvrde isto. Je li to varka?

Činjenica je da smo ostavili ljevicu na miru, a sukobljavali smo se s nama srodnijim desnim opcijama. Vratili smo aktualnog predsjednika i bivšeg premijera Zorana Milanovića na vlast. Vjerujem da naše članstvo i birači nisu ni naivni ni slijepi. Za HDZ je jedino realna i prirodna koalicija s desnim, ideološki srodnim strankama. Ne govorim o ekstremnim strankama, ni ljevice ni desnice, ali nikako sa SDP-om. Koalicija sa SDP-om ne bi bila dobra za Hrvatsku, niti za hrvatsko društvo. To se pokazalo u još nekim europskim zemljama, u Njemačkoj. U tom slučaju rastu neke radikalne stranke i na desnici i na ljevici. Koalicijski potencijal HDZ-a se polako vraća, pojavljuju se neke nove političke opcije, neke će se možda i rekonstruirati, ali cilj HDZ-a ne smije biti koalicija pod svaku cijenu kreiranja vlasti nego koalicija s prirodnim i ideološki logičnim partnerima.

Milijan Brkić | Autor : Privatni album Foto: Privatni album

Bi li HDZ propao da izgubi parlamentarne izbore, što se u nekim europskim državama ključnim strankama već dogodilo?

Smatram da bi za HDZ, ali i RH bilo katastrofalno da izgubi parlamentarne izbore. Budućnost Hrvatske ovisi o sposobnosti HDZ-a. I zato apeliram na naše stranačke prijatelje da 15. ožujka daju povjerenje Opciji za promjene koja je spremna vratiti HDZ na pravi kolosijek, ne zaboravljajući hrvatski identitet i temelje hrvatske državnosti. Ako se odmaknemo od naših vrijednosti, odmaknut će se narod od nas. Siguran sam da ćemo pobjednički ostati i opstati na političkoj sceni Hrvatske.

UNUTARSTRANAČKI IZBORI Ivan Anušić: Vukovar se ne smije upotrebljavati ni u jednoj političkoj priči

Na kritike da se Plenković, a i vaša politička opcija, osim Stiera, ne usudi napasti korupciju i klijentelizam unutar stranke, Plenković sada tvrdi da će upravo HDZ predvoditi borbu protiv toga na državnoj razini.

Iako me Plenković prozivao da nisam bio dovoljno aktivan u Saboru, u javnosti sam puno puta, kada je to trebalo, branio i njega i Vladu i HDZ kada su ih oporba i interesne skupine žestoko napadale zbog lex Agrokor i tko zna čega sve ne. Ali HDZ nije izgubio izbore zbog navodnih afera, niti je SDP zbog njih rastao, kako to oni iz SDP-a pokušavaju tumačiti. HDZ je padao zato što je za svoga političkog protivnika naciljao desnicu umjesto ljevicu, a za to vrijeme je ljevica rasla. I ja sam u zadnjih godinu i pol bio meta hajke, nisam pobornik hajke i lova na vještice, ali u mojem slučaju, nakon što je sve odbačeno – nitko mi se nije ni ispričao. I zato nemojmo biti suci prije suda. Prvi ću zagovarati iskorjenjivanje korupcije i klijentelizma, ali u zakonskim okvirima. A u mojem slučaju to je bilo po principu “drž’te lopova”, najviše su moj navodni klijentelizam i korupciju, ali i još nekih koje su naciljali i, na žalost, eliminirali, gurali u medije oni iz HDZ-a koji su našli načina kako neke opskurne medije stimulirati za tu rabotu.

Nakon tri godine političke trgovine s HNS-om i bandićevcima, je li se isplatilo?

Kaže narod – kako sijete, tako ćete i žeti. Na određenim razinama postoje mogućnosti koaliranja s političkim opcijama koje nisu po ključu ideološki slične HDZ-u, ali onda i samo onda ako su programske smjernice gotovo identične. Na mnogim lokalnim razinama to je čak i poželjno zbog napretka te zajednice, s time da razlike u ostalome ne smiju biti od većeg značaja. Na nacionalnoj razini, u trenutku raskida s Mostom, uz određene uvjete bio sam za koaliciju jer da ona nije formirana, to bi bio treći put da u manje od 20 mjeseci idemo na izbore. To bi bilo pogubno za državu i gospodarstvo. Ali smatram da im nismo smjeli nakon toga programski, ideološki i kadrovski napraviti prevelike ustupke. HDZ je dva puta na izborima to skupo platio. Birači opraštaju puno, ali izdaju ne! Moramo raditi na izgubljenom vrijednosnom zajedništvu stranke i naše Katoličke crkve, odnosno funkcionirati kao dva krila, sakralno i sekularno krilo naroda i države.

Miro Kovač i Andrej Plenković SLIJEDI SUČELJAVANJE Plenković uzvratio: 'Čujem samo neke vapaje gospodina Kovača'

Kako komentirate da vas hvali i neprijatelj HDZ-a Krešo Beljak i da vas se ne odriče ni Nikica Gabrić, koji je u nevoljama nakon što se “outao” kao veliki meštar masonske lože?

Krešu Beljaka poznajem još iz srednje škole i uvijek smo bili u korektnim odnosima. Veže nas razdoblje uz školovanje. Svatko je poslije otišao svojim putem. Politički suparnik ne znači automatizmom neprijatelj. Nikicu Gabrića poznajem više od dva desetljeća i ne odričem se svojih prijatelja bez obzira na to kojoj političkoj opciji ili organizaciji pripadaju. I Andrija Štampar bio je mason, koji je ostvario veliki javno-zdravstveni pothvat koji nam koristi i sada, u doba koronavirusa. Nikada ne bi pristupio toj organizaciji, ali ne biram prijatelje i ne sudim ljude po političkoj opciji, seksualnoj orijentaciji ili članstvu u nekoj organizaciji, već po njihovim djelima i odnosu prema čovjeku. Osobno, držim se uputa Crkve.

Vrijedi li ona Jandrokovićeva da su vas se, dok ste bili glavni tajnik, svi u HDZ-u plašili? Jeste li i približno jaki na terenu kao u ta vremena?

Nikad HDZ-om nije upravljao strah, danas su kriteriji očito puno drukčiji. Nažalost! Kad sam obnašao funkciju tajnika stranke nisam imao tri pomoćnika, zamrznuo sam mandat u Saboru, došao na plaću u stranku i bavio sam se isključivo tajničkim poslom. HDZ je tada pobijedio na svih pet održanih izbora. Početkom prošle godine upućen je dopis svim podružnicama stranke o ažuriranju podataka o članstvu (GDPR). Zašto to nikome nije bilo važno? Zašto nitko nije odlučio posjetiti područne organizacije i aktivirati se po tom pitanju? Nama je cilj popraviti sve što je učinjeno pogrešno, a o tome koliko je tko jak na terenu reći će članovi 15. ožujka. Vidimo da za kandidaturu na unutarstranačkim izborima neki nemaju hrabrosti, ali imaju hrabrosti komentirati druge kandidate.

O migracijskom valu

Dok se vi u HDZ-u brinete o izborima u stranci, Hrvatskoj i EU prijeti novi migracijski val?

Problemi se uvijek moraju rješavati na izvoru, a mi se sada, nažalost, bavimo posljedicama. Bojim se da Europska unija u zadnjih šest godina nije našla pravi recept za migrantsku krizu. Smatram da se ne radi samo o humanitarnim i ekonomskim migracijama, već i o planskoj promjeni strukture stanovništva dosad dominantno kršćanske Europe migracijom ljudi islamske vjeroispovijesti. Brojni dokazi za to već postoje, ali ih svi u EU očito ne prepoznaju. Moramo početi stvari i pojave nazivati pravim imenom, a ne zatvarati oči pred tim problemom, a to je opasna islamizacija kršćanske Europe epskih razmjera.

posjetio obitelj u hrvatskoj
Naš pjevač progovorio o životu u Americi: 'Sve je lažno, dinstam papriku, a ono sve zeleno po tavi'
NEVJEROJATAN OGLAS
FOTO Na Njuškalu za milijun kuna prodaje stan u zgradi Glavnog kolodvora u Zagrebu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • trade_mark:

  nećeš ni ti više dugo.

 • iluustrator:

  prošlo je vrijeme da desno biračko tijelo automatski glasa za hdz, da bi vodstvo nakon izbora promoviralo tzv urbane koji blage veze nemaju s demokrščanstvom.

 • gOOgLer:

  HDZ cilja samo na novce poreznih obveznika u proračunu, a ne niti lijevo niti desno. Zato će izgubiti vlast bez obzira tko bio na čelu HDZ-a.