Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada

Kovač ima podršku bugarskog kolege Mitova: Moraju se razjasniti i pitanja bugarske manjine u Srbiji

daniel mitov miro kovač
Foto: Twitter/MVP
03.05.2016.
u 11:23

Naši prijatelji iz Hrvatske imaju legitimno pravo zahtijevati ispunjavanje tih kriterija te pomoći Srbiji da se na svaki mogući način dođe do toga, rekao je Mitov

Nakon održanog sastanka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ministar Miro Kovač i bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov dali su izjave u povodu pristupanja Srbije EU. Novinari su ih pitali je li Hrvatska tražila potporu Bugarske u blokadi Srbije zbog ispunjavanja kriterija iz poglavlja 23 te ima li u tome podršku Bugarske. Daniel Mitov odgovorio je:

–  Da, proširenje EU je jako važno i mi ćemo nastaviti davati podršku proširenju. No, ispunjavanje kriterija je također vrlo važno. A poglavlje 23. traži ispunjavanje određenih kriterija određene države. Naši prijatelji iz Hrvatske imaju legitimno pravo zahtijevati ispunjavanje tih kriterija te pomoći Srbiji da se na svaki mogući način dođe do toga. I Bugarska ima određena pitanja koja se moraju razjasniti, a povezana su s pravima bugarske manjine u Srbiji. I svakako zahtijevamo da ta pitanja budu raznjašnjena tijekom tih razgovora.

Smatram da neke politike, a govorim o vanjskoj i sigurnosnoj politici EU, njezina sinhronizacija može pomoći Srbiji u približavanju EU. Naime, brža sinhronizacija s vanjskom politikom EU u sigurnosti pomogla bi Srbiji da brže napreduje – rekao je ministar vanjskih poslova Bugarske Daniel Mitov.

 

Ministar Miro Kovač rekao je da je u rrvatskom interesu da zemlje Jugistoične Europe napreduju prema članstvu u EU.

– Nema zemalja koje su zainteresiranije od Hrvatske i Bugarske jer smo susjedne zemlje, da Srbija napredujue i da dođe do otvaranja tog famoznog poglavalja 23. Pravosuđe i temeljna prava. Mi ćemo zajedno pomoći Srbiji u ispunjavanju tih kriterija – rekao je Miro Kovač. 

>> Hrvatska ne blokira Srbiju već želi ispunjavanje kriterija

Komentara 5

KA
KaNiDora
13:09 03.05.2016.

Bugarski narod uvijek prijateljski s hrvatskim ! Bravo !

Avatar BgBoss_
BgBoss_
15:57 09.05.2016.

Braća po materi. Fale im još Arnauti.

AR
arjavas
11:57 03.05.2016.

Jaka stvar kaj Kovač ima podršku ministra vanjskih poslova Bugarske . Sada bu za razliku od balkanskih ratova , stvorena koalicija Bugarska -Hrvatska -Turska protiv Srbije, samo se nezna kam bu Crna Gora . Udružuju se hrvatski ultarakatolici , saa turskim islamistima i bugarskim pravoslavcima . Sve je to igranje vanjske politike radi unutarnjih odnosa i nema veze sa ozbiljnom vanjskom politikom . Kaj nisu Kitarovička a i Kovač govorili da nema regionalnih odniosa , da se mičemo iz Balkana i okrečemo ka zapadu ,kaj je ovo sad ? Smušenost .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije