Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheolozi

Kosti žene 1700 godina ležale na dnu bunara

arheolozi (1)
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
1/5
11.08.2011.
u 16:40

Uz tijelo su pronađene narukvica i našnice, a u sloju iznad željezni okovi i velika rimska opeka

Arheolozi su u Zvonimirovoj ulici u središtu Vinkovaca, gdje su počeli radovi na gradnji Hrvatskog doma, prilikom pražnjenja pronađenog bunara na dubini od tri i pol metra pronašli kostur žene za koji pretpostavljaju da potječe iz razdoblja kasnog Rima, odnosno četvrtog stoljeća.

Zagonetka za arheologe


– Prilikom čišćenja bunara otkrili smo kostur i utvrdili da je riječ o ženi jer smo uz nju pronašli narukvicu i naušnice. U sloju iznad ženskog kostura pronašli smo razne željezne okove, ali još nismo utvrdili koja im je namjena i za što su služili. Pronašli smo i nešto novca što će nam pomoći pri točnom datiranju. Nalaz je jako zanimljiv i neuobičajen i prvi je ovakav pronađen na području Cibale. Neobično je to što Rimljani nisu pokapali svoje mrtve unutar grada i što je tijelo u bunaru bili u neobičnom, bočnom položaju, a Rimljani su svoje mrtve pokapali u ležećem položaju na leđima. Stoga moramo proučiti literaturu i vidjeti je li riječ o kakvom kultu žrtvovanja ili je nesretna žena slučajno upala u bunar – kaže arheologinja vinkovačkog muzeja Anita Rapan Papeša dodajući kako je uz kostur pronađena i velika rimska opeka, ali je nepoznata njena namjena u bunaru i što to znači.

– Sada je teško reći je li riječ o nekakvom žrtvovanju jer je car Julije Cezar u 1. stoljeću prije Krista zabranio kultna žrtvovanja, no u literaturi imamo primjera da je bilo žrtvovanja raznim bogovima ili žrtvovanja vezanih za razna vjerovanja i u vrijeme zabrane – kaže Anita Rapan Papeša dodajući kako je do sada istraženo 700 četvornih metara ovog lokaliteta od planiranih 3600.

Bogato nalazište

Jučer je arheolozima bio četrdeseti radni dan na lokalitetu i do sada su pronašli zanimljive nalaze rimske arhitekture u temeljima, veći broj bunara i otpadnih jama gdje je pronađeno niz ulomaka ili cijelih posuda, keramike, nakita, oružja, oruđa i predmeta iz svakodnevnog života rimskih Cibala iz vremena od 1. do 5. stoljeća. Pronađeno je i nekoliko otpadnih jama iz vremena kada su Turci bili na ovim prostorima. U nalazima se izdvaja dio drške od slonovače na kojoj je izrezbarena glava lava. Riječ je o dijelu ogledala ili nekog drugog kozmetičkog pribora koji se datira u vrijeme između 1. i 3. stoljeća, a pretpostavlja se da je izrađen baš u vrijeme Colonia Aurelia Cibalae u kojoj je bilo razvijeno obrtništvo. Vremenska kapsula koja je pronađena u temeljima nekadašnjeg Hrvatskog doma sagrađenog početkom 20. stoljeća, još je u Restauratorskom zavodu u Zagrebu, a tekst pronađen u kapsuli restauratori još nisu uspjeli pročitati jer je ušla voda i oštetila papir te stručnjaci moraju načiniti dodatne provjere i zaštite.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
01:49 12.08.2011.

11.08.2011. u 23:19h apolonijo je napisao/la: Ma to je onaj Paravinja opet nešto zabrljao , znam ja njega _______________________________________________ To mu je pranonić učinia.

Avatar seneka
seneka
21:33 11.08.2011.

Pa to je lako rješiti. Žena je zadavljena, zavezana za ciglu (velika rimska cigla i okovi) i bačena u bunar. U skladu sa novim trendovima,treba dignuti optužnicu protiv nepoznatog počinitelja,da se ima šta istraživati ,a ne samo Jazovke i druga stratišta. Ave !

KT
Kemo Terapija
09:13 12.08.2011.

Trebalo bi hitno ispitati Boljkovca i Manolića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije