Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kosor: Papa 2011. stiže u Hrvatsku kao potpora ulasku u EU

Prijevremenih izbora neće biti iz jednostavnog razloga, objasnila je premijerka Kosor hrvatskim novinarima, jer bi to značilo zaustavljanje pregovora s Europskom unijom.
13. ožujka 2010. u 14:21 130 komentara 6 prikaza
kosor, vatikan
Foto: AFP

Papa Benedikt XVI. bi mogao doći u Hrvatsku 2011., izjavila je premijerka Jadranka Kosor danas nakon susreta u Vatikanu sa Svetim Ocem i papinskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisiom Bertoneom. U razgovoru s premijerkom Kosor u četiri oka (uz prevoditelje) papa se zadržao oko 25 minuta. Razgovaralo se o hrvatsko-vatikanskim odnosima, ali o stanju u regiji, kao i o ulasku Hrvatske u EU. Upravo u povodu ulaska Hrvatske u EU, na čemu je Vatikan inzistirao i poduopirao Zagreb, mogla bi biti prilika za posjet Pape. Tim posjetom Benedikta XVI. bi bila, na određeni način, okrunjena proslava ulaska Hrvatske u EU.

– Pozvala sam papu u Hrvatsku i zahvalila na djelovanju Svete Stolice u potporu našim europskim težnjama, te bih mogla kazati kako u odgovoru Svetoga Oca mogu zaključiti da bi mogao doći u našu zemlju 2011. – rekla je Kosor i dodala kako je upoznala Benedikta XVI. s trenutnim stanjem pregovora.Jadranka Kosor je zahvalila Papi i na potpori dogovoru sa Slovenijom o predaji arbitraži pitanja pomorske granice.

Hrvatska neće izdvajati više sredstava za Crkvu
Papa se zanimao za stanje u regiji i posebno u BiH. Kosor je kazala kako se Hrvatska zalaže za ulazak u EU svih zemalja regije. Sa kardinalom Bertoneom, Kosor je razgovarala o proslavi 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koji je učvrstio kupolu na bazilici svetog Petra. Bilo je riječi i o provođenju četiriju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice, te je izraženjo zadovoljstvo njihovom primjenom. Hrvatska neće izdvajati više sredstava za Crkvu od dosadašnjeg iznosa.

Poslije razgovora s Benediktom XVI. u privatnoj papinskoj biblioteci, Kosor je predstavila izaslanstvo, u kojem su bili, uz ostale, potpredsjednik Vlade Šuker te ministri Biškupić i Ivić, te su razmijenjeni darovi. Kosor je darovala Papi skulpturu Damira Mataušića „Treći dan“ i unikatnu Bibliju sa zlatnim obrezom.To je bio prvi posjet hrvatskog premijera Vatikanu nakon više od tri godine. Ove godine, što se tiče vlade i mene, neće biti prijevremenih izbora, izjavila je Kosor novinarima te dodala kako bi to značilo zaustavljanje pregovora s EU.

>>Kosor: HDZ se ne priprema za prijevremene izbore

Pristupnicu EU potpisat će s papinom olo

Pristupnicu EU potpisat će s papinom olovkom

Jadranka Kosor predstavila je i izaslanstvo u kojem su bili njezin sin Lovro Škopljanac, potpredsjednik Vlade Šuker te ministri Biškupić i Ivić. Običaj je, naime, posjećivati papu s članom obitelji, a ako gošća nema supruga, sinom ili kćeri. Za razgovora u Hrvatskom papinskom zavodu Sv. Jeronimu J. Kosor rekla je da će dokument pristupa Hrvatske EU potpisati nalivperom koje joj je darovao papa.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • veki_zg:

  \"U razgovoru s premijerkom Kosor u četiri oka (uz prevoditelje) \"

 • -obrisani-:

  Crveni Kmeri zaboravljaju da je bog na strani vjernika.

 • Avatar Uzorak
  Uzorak:

  Prava muljatorica....