Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURAN DAN U HRVATSKOM SABORU ZBOG ARBITRAŽNOG SPORAZUMA SA SLOVENIJOM

Kosor: Hrvatska se ne odriče svog teritorija

sabor
Davor Puklavec/PIXSELL
02.11.2009.
u 09:48

Hrvatska se ne odriče svoga teritorija jer se sporazumom ne dogovara granični spor, rekla je Kosor dodavši kako će se sve dogovoriti u skladu s međunarodnim pravom i pred međunarodnim sudskim tijelom.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor obratila se zastupnicima na početku sjednice Sabora, obrazlažući tekst sporazuma sa Slovenijom i govoreći prije rasprave o njegovim dobrim i lošim stranama.

- Sporazum koji je pred nama bolji je nego prvi Rehnov prijedlog koji je bez bure u javnosti prihvaćen u Saboru - rekla je Kosor. U prvom Rehnovu prijedlogu koji je Sabor prihvatio, govorilo se o kontaktu Slovenije s otvorenim morem, a sada se govori o vezi prema otvorenom moru - objasnila je. Dodala je kako je tada arbitražni sud trebao presudu donijeti u roku od godinu dana, što je prije nego što Hrvatska postane dio EU i što je moglo dovesti do novih blokada.

- Pregovori o priključenju EU odvajaju se od graničnog spora, što nam je bio primarni cilj. Hrvatska se ne odriče svoga teritorija, jer se sporazumom ne dogovara granični spor - rekla je Kosor i dodala kako će se sve dogovoriti u skladu s međunarodnim pravom i pred međunarodnim sudskim tijelom.

- Smatram da je sporazum bolji posebno kada se pogleda članak 11. točka 3, koji kaže kako svi rokovi o sporazumu granice počinju teći tek kad Hrvatska potpiše sve dokumente za ulazak u EU. Oko toga smo najviše pregovarali - kazala je Kosor podsjetivši kako je sporazum podržao i predsjednik Mesić koji prema Ustavu sukreira vanjsku politiku.

- Velika je razlika između onoga kako se došlo do ovog sporazuma i sporazuma Drnovšek-Račan. Sada se ništa nije parafiralo, a kamoli potpisalo, no ne želim da se vraćamo u prošlost i svedemo ovo na međusobno političko prepucavanje - rekla je Kosor u Saboru.

- Pred vama je Vlada s prijedlogom sporazuma, vi odlučite hoću li ga ja potpisati ili ne. Odluka je vaša i mislim da u njoj moraju sudjelovati sve relevantne političke snage u Hrvatskoj. Konzultirali smo relevantne stručnjake, među kojima je i dr. Vukas koji je bio potpredsjednik međunarodnog suda za pravo mora. On je sigurno kvalificiran u tom pitanju - rekla je Kosor.

- Danas odlučujemo o nečem što je iznimno važno za budućnost Hrvatske, budućnost naše djece - zaključila je Kosor.

Javnost protiv sporazuma

Osim oštrih zahtjeva Crkve da se ne potpisuje sporazum koji će omogućiti predaju hrvatskog teritorija Sloveniji, jutros je zastupnike dočekao višekratni zagrebački štrajkaš glađu Josip Kokić. On je, kazao im je, odlučio štrajkati ovoga puta i glađu i žeđu kako bi spriječio zastupnike da potpišu štetan dokument. Da se suzdrže od potpisivanja, zastupnike je otvorenom izjavom pozvala i svojedobna sindikalna čelnica Vesna Kanižaj.

Potpišite i komentirajte online peticiju: PROTIV arbitražnog sporazuma sa Slovenijom

Potpišite i komentirajte online peticiju: ZA arbitražni sporazum sa Slovenijom

Ključne riječi

Komentara 536

LA
lavandausrcu
10:39 02.11.2009.

Gargamel, ako ti fali rata i sranja, izvoli do Afganistana ili čak i bliže-Palestina. Očito ti je mir mrzak, a sve ostalo diže adrenalin! Pa jasno... i Puffyiji su te svaki put zahebali jer si bio zločest i glup....

OB
-obrisani-
10:02 03.11.2009.

Kamocemo, komunisto moj, nemoj ti tu sada prolijevati krokodilje suze za Gotovinom ....

JM
Juraj_MALI
23:36 02.11.2009.

SDP ostao sam i HNS mu je okrenuo leđa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije