Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gvozd, ne vrginmost

Košić: Ovo je protu-Hrvatska! Zar u njoj nema mjesta za Hrvate?

Biskup Košić u Gvozdu1
Foto: Tiskovni ured Sisačke biskupije
1/3
29.10.2012.
u 07:35

Ako vas aktualni političari zaborave i prepuste neizvjesnosti i daljnjoj patnji, Crkva i vaš biskup neće vas ostaviti same, poručio je sisački biskup V. Košić

Sisački biskup mons. Vlado Košić dao je svoju potporu zadržavanju imena mjesta Gvozd, odnosno usprotivio se preimenovanju u Vrginmost kada je u nedjelju posjetio župu Gvozd, gdje u crkvi sv. Petra i Pavla sa župnikom fra Tomislavom Jurićem slavio nedjeljno misno slavlje.

– Ako vas, dragi moji vjernici, aktualni hrvatski političari zaborave i prepuste neizvjesnosti i daljnjoj patnji, Crkva katolička kojoj pripadate i vaš biskup neće vas ostaviti same. Ja sam s vama i želim da uspijete u pravednim zahtjevima i da ovdje živite u miru – poručio je vjernicima biskup Košić i dao im potporu da mjesto zadrži ime Gvozd.

Biskup Košić rekao je kako, kada sluša sve nevolje koje katolici i Hrvati prolaze danas u Hrvatskoj, koji su pred teškom nevoljom došli na ovo područje tijekom ili poslije agresije na našu domovinu, Bosnu i Hrvatsku, prije dvadeset godina, pita se je li ovo Republika Hrvatska ili bi ju po mnogo čemu trebalo nazivati "Republika protu-Hrvatska".

– Zar u njoj nema mjesta za Hrvate, pa otkud god oni došli, iz daleka svijeta kamo se naš narod rasuo ili iz susjedne Bosne i Hercegovine odakle ih je protjerala zatornička prijetnja. Recimo otvoreno, nisu samo u ovoj zemlji ugroženi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, kod nas je u posljednje vrijeme opet teško svim Hrvatima – i osobito katolicima. Ponovno se protiv našega naroda podižu oni koji mu žele razoriti vjekovne temelje kulture i tradicije, na kojima počiva naša povijest i naš identitet – rekao je sisački biskup prisjetivši se riječi kardinala Kuharića da je čudo što se Hrvatska obranila – premda je bila kao David pred Golijatom.

– Čudo da je Hrvatska uopće opstala – budući da je svijet želio, a agresori sve činili da je unište, a zadrže i ustoliče Jugoslaviju, a ne Hrvatsku. Čudo je to da su nas priznali i oni koji to nisu željeli. Ona je sada tu iako je mnogi i dalje ne žele, sve rade protiv nje i njezina napretka, i to znamo tko su jer su i prije tako radili, sada samo nastavljaju drugim sredstvima, ali ona je sada međunarodno priznata činjenica – poručio je biskup Košić iz Gvozda.

Komentara 118

BL
Blasko
09:00 29.10.2012.

Udbasi znaju iz vlastitog iskustva ako uspiju unistiti katolicku viru u lipoj nasoj onda nece vise biti i problema unistiti i Hrvatsku jre ona im je smetala da ostvar svoje snove o velikoj srbiji u bivsoj JU,u Domovinskom ratu ii sada u miru.I zato pokusavaju na sve nacine da smanje uticaj Rimokatlicke crkve i smatraju da ce lakse ostvariti svoje na mijere.ali neceim uspiti plan jer na ovim prostorima vise nikada nec doci do Srpskog komunizma.Prohujalo s vihorom.

Avatar vila velebita
vila velebita
09:02 29.10.2012.

Vremenom sam se navikao na Gvozd i sada me opet maltretiraju novim (starim) nazivom... Pa zar svaka baba može promijeniti naziv mjesta kad joj se digne?!?! Tko će sada mijenjati sve dokumente?!?! Tko će objasniti Google Earth-u što se događa?!?!

KR
krka
08:40 29.10.2012.

A dugo su sljedbenici ''gospodina'' Garašanina nakon Oluje bili u mišjoj rupi ! Uistinu, sve koji nisu priznavali Hrvatsku je trebalo preko Dunava i Drine i srušiti sve mostove ; Pokazalo se istinom da srbin uvijek ostaje srbin, pak ih je i trebalo smjestiti u veliku srbiju zvanu Beogradski pašaluk. Ne mrzim nikoga, kao što i ne podnosim pojedinca ili grupu koji se stavljaju iznad ostalih. Dakle, državu treba voljeti, graditi, čuvati, a ne samo isisavati, ucjenjivati i zanovijetati.Povijesno ime je Gvozd i toćka.Isto tako treba vratiti i imena selima i ulicama koje su ''revolucionari'' preimenovali za vrijeme srpskog ludovanja 1990- 1997. Nepojmljivo mi je da u Hrvatskoj gledam ime ulice pisano ćirilicom. Tko misli da negdje može srati i da će bolje živjeti, sretan mu put. Ovo je država Hrvatskog naroda i nacionalnih manjina kojima je dozvoljena konzumacija svih prava kao i Hrvatima, koji imaju sve obaveze kao i Hrvati, ačirilicom mogu pisati rođacima u srbiji, Bugarskoj ili Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije