Naslovnica Vijesti Svijet

Koruška policija najavila odlučno djelovanje na skupu kod Bleiburga

Ove godine će biti prisutan i veći broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise.
16. svibnja 2019. u 18:06 115 komentara 2681 prikaza
Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koruška policija u četvrtak je objavila opsežni akcijski plan vezan uz subotnje okupljanje na Lojbaškom polju pored Bleiburga te najavila beskompromisno djelovanje u slučaju i same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona. 

Bleiburg NAJJAČI NADZOR DO SADA Komemoracija na Bleiburgu: Manifestaciju će čuvati Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri...

„Policija će po potrebi, tj. u slučaju nepoštivanja zakona ili ugroze javnog mira, beskompromisno i odlučno reagirati. To uključuje i momentalno privođenje u slučaju nepoštivanja zakona o zabrani isticanja zabranjenih simbola“, stoji u priopćenju za medije u kojem se navodi da će policija reagirati i kod same naznake da bi moglo doći do kršenja zakona. 

Na licu mjesta će biti prisutni i predstavnici državnog odvjetništva Klangenfurta tako da su moguća i trenutna izdavanja naloga za uhićenjem. 

Prisutni će biti i predstavnici Saveznog ureda za strance koji bi trebali pridonijeti „povećanju stupnja učinkovitosti“. 

Bleiburg
1 / 5
Desetak tisuća ljudi na komemoraciji u Bleiburgu

Koruška policija u svom priopćenju, koje je potpisao šef ureda za odnose s javnošću Rainer Dionisio, polazi od oko 15.000 sudionika komemorativnog skupa na Lojbaškom polju i to većinom iz Hrvatske i tek manjim dijelom iz Austrije, Švicarske i Njemačke. To je za oko 5000 više nego prošle godine.

Ove godine će biti prisutan i veći broj policajaca s obzirom na to da je cijeli događaj potpao pod zakon o javnom okupljanju nakon što je dijeceza Klangenfurt odbila izdati dozvolu za održavanje mise. 

Gordan Jandroković POLAGANJE VIJENACA Jandroković u četvrtak odaje počast bleiburškim žrtvama, na komemoraciju šalje Sanadera
 
U osiguranju skupa će tako ukupno sudjelovati 410 policajaca među kojima su i pripadnici specijalnih policijskih jedinica te 310 redovnih policajaca iz cijele zemlje, 10 vodiča pasa, dvojica stručnjaka za eksploziv, dva helikoptera te 12 pripadnika hrvatske policije. 
 
Policajci će prije akcije biti poučeni o zabranjenim simbolima, što se posebice odnosi na simbole iz razdoblja tzv. NDH koji se od prvog ožujka ove godine, uz simbole iz tzv. Trećeg Reicha, u Austriji nalaze na listi zabranjenih simbola. Policajci će grafičke informacije o novim simbolima dobiti i na svoje mobitele.  Gordan Jandroković: 'Došao sam se pokloniti žrtvi i ne želim relativizirati karakter ustaškog režima ili NDH'
 
„Povećanje broja pripadnika snaga reda za jednu trećinu u usporedbi s prošlom godinom je povezan i sa znatno više sudionika skupa nego prošle godine“, stoji u priopćenju. 
 
S druge strane se žele spriječiti „direktni sukobi“ između sudionika skupa i sudionika dva najavljena prosvjeda protiv okupljanja na Lojbaškom polju koje organiziraju lijevo orijentirane austrijske inicijative. 
 
Sva tri skupa, glavni na Lojbaškom polju kao i dva prosvjeda protiv ovog skupa, će biti nadzirani pomoću statičnog i pokretnog video nadzora. 
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar kornati
  kornati:

  Kad se završi skup, dezinficirati cijeli prostor.

 • info_punkt:

  Dragi moji simpatizeri propale ideologije, mislim da će vam ovo biti zadnji put! Civilizaciji je toga dosta i civilizacija se ovaj put ne šali!

 • oLo:

  Sav se svijet srami svojih fašista, nacista,.... osim Hrvata.