Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Komemoracija na Bleiburgu: Manifestaciju će čuvati Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri...

Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske
16. svibnja 2019. u 13:00 65 komentara 4058 prikaza
Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju. Uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će paziti čuvati austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske. Dio je to opsežnih i nikad temeljitijih priprema za subotnju komemoraciju, o čemu nam govori Rainer Dionisio iz koruške policije. 


Bleiburg Bleiburg – Svjedočanstvo zarobljenika 'Partizanski oficir udario me po glavi, a partizanka vikala: 'Klerofašistu, majku ti''

– Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju – pojašnjava.


Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske, dodaje. Porast broja sudionika – jer lani ih je bilo 10.000 – razlog su za angažman većeg broja policajaca, no policijska nazočnost ima svrhu i spriječiti moguće tenzije, provokacije i sukobe.

Bleiburg Pregovori u Bleiburgu Britanski spisi otkrivaju što se dogodilo u Bleiburgu: 'Najgora odluka u mom životu'

– Ukupno će 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven videonadzorom – iznosi detalje.


Ovogodišnja je policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D” – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje. 


Bleiburg četverogodišnja analiza Stručnjaci: Bleiburg nisu samo žrtve nego i sredstvo za političke obračune

– U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju – upozorava R. Dionisio.   

Pogledajte i video: Isječak iz dokumentarnog filma Križni put – Zločin bez kazne: Britanski spisi otkrivaju što se dogodilo u Bleiburgu

 
Odlična metoda
Napravite sami sredstvo za čišćenje staklenih vrata pećnice i olakšajte si posao
re
SPOJ TRENDOVA I TRADICIJE
Isprobaj pet outfita koji su inspirirani kućnim glamurom
  • CROLINDA:

    Papa Ivan Pavao II : " Rat je najgore zlo čovječAnstva a ni komunizam nije daleko od toga "

  • Mimizo:

    sinoć je na HTV u prikazan dokumentarac Macelj titovo Stratište i hvala Hrvatskoj televiziji da je konačno imala hrabrosti prikazati sva zla što su Hrvatskom narodu napravili takozvani antifašisti tito i njegovi partizani koji su prikazani u pravom svjetlu a ... prikaži još!a godinama su se krili njihovi zločini

  • neboiznadzagreba:

    Nevjerojatno, nakon desetljeća mirnog komemoriranja, potomcima partizana je uspjelo sjećanje na žrtvu svesti pod terorizam... Ono čega su se preci partizana sramili ( koliko je od njih javno govorilo o svom zločinu?), njihovi potomci javno slave i opravdavaju. Bože, kuda ... prikaži još!a ide ovaj svijet!?!