Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJJAČI NADZOR DO SADA

Komemoracija na Bleiburgu: Manifestaciju će čuvati Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri...

Bleiburg
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
16.05.2019.
u 13:00

Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske

Ovogodišnja komemoracija na Bleiburgu bit će pod najjačim policijskim nadzorom do sada. Čak 450 pripadnika snaga reda osiguravat će manifestaciju. Uz temeljnu policiju iz cijele države, na sudionike će paziti čuvati austrijski specijalci – Kobre, protueksplozivni timovi, helikopteri, djelatnici ureda za borbu protiv terorizma te policajci iz Hrvatske. Dio je to opsežnih i nikad temeljitijih priprema za subotnju komemoraciju, o čemu nam govori Rainer Dionisio iz koruške policije. 


– Prijašnjih 68 godina komemoracija na Lojbaškom polju održavala se kao vjersko događanje, no nakon što je Katolička crkva u Koruškoj odbila dati dopuštenje za misu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, situacija se pravno promijenila i manifestacija spada pod mjere Zakona u javnom okupljanju – pojašnjava.


Ove godine očekuju 15 tisuća ljudi, najvećim dijelom iz Hrvatske, a tek manji broj iz Austrije, Njemačke i Švicarske, dodaje. Porast broja sudionika – jer lani ih je bilo 10.000 – razlog su za angažman većeg broja policajaca, no policijska nazočnost ima svrhu i spriječiti moguće tenzije, provokacije i sukobe.

– Ukupno će 450 pripadnika snaga reda kontrolirati manifestaciju: dolazi 10 policijskih vodova iz Koruške, Salzburga, Štajerske, Tirola, Gornje Austrije i Beča te 10 policijskih zapovjednika. Angažirana su dva protueksplozivna tima i dva helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova. Po potrebi će intervenirati pripadnici Kobri, specijalne postrojbe austrijske policije. Na terenu će biti i 10 pripadnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbe protiv terorizma koji govore hrvatski jezik, a njima će pomagati 12 policajaca iz Hrvatske. Cijeli skup bit će pokriven videonadzorom – iznosi detalje.


Ovogodišnja je policijska akcija planirana na osnovu iskustva iz prošlosti, Kaznenog zakona i Zakona o policiji te prema filozofiji “3D” – situacija će se prvo pokušati riješiti dijalogom da bi se postigla deeskalacija napetosti, a ako to ne uspije, slijedi djelovanje. 


– U slučaju potrebe, kod kršenja zakona ili situacija koje bi mogle ugroziti javnu sigurnost, policija će zakon provoditi pravedno i strogo, što uključuje i uhićenja na licu mjesta za sve prijestupe iz Zakona o javnom okupljanju – upozorava R. Dionisio.   

Pogledajte i video: Isječak iz dokumentarnog filma Križni put – Zločin bez kazne: Britanski spisi otkrivaju što se dogodilo u Bleiburgu

 
Ključne riječi

Komentara 60

CR
CROLINDA
13:11 16.05.2019.

Papa Ivan Pavao II : " Rat je najgore zlo čovječAnstva a ni komunizam nije daleko od toga "

MI
Mimizo
14:27 16.05.2019.

sinoć je na HTV u prikazan dokumentarac Macelj titovo Stratište i hvala Hrvatskoj televiziji da je konačno imala hrabrosti prikazati sva zla što su Hrvatskom narodu napravili takozvani antifašisti tito i njegovi partizani koji su prikazani u pravom svjetlu aa godinama su se krili njihovi zločini

NE
neboiznadzagreba
14:45 16.05.2019.

Nevjerojatno, nakon desetljeća mirnog komemoriranja, potomcima partizana je uspjelo sjećanje na žrtvu svesti pod terorizam... Ono čega su se preci partizana sramili ( koliko je od njih javno govorilo o svom zločinu?), njihovi potomci javno slave i opravdavaju. Bože, kudaa ide ovaj svijet!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije