Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključne brojke

Bolnice troše najveći dio novca

Milan Kujundžić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
06.08.2018.
u 13:02

Troškovi primarne zdravstvene zaštite su oko tri milijarde kuna, a konstantno rastu i troškovi za lijekove, osobito za one skupe

Doprinos za zdravstveno osiguranje uvećan s 15 na 16,5 posto uz paralelno ukidanje drugih dvaju doprinosa (do sada je ukupno izdvajanje za zdravstvo bilo 17,2) donijet će uštedu poslodavcima, ali zdravstvenu blagajnu neće napuniti.

Povećanje od najavljenih 1,35 milijardi kuna, koliko bi veći doprinos za zdravstveno trebao donijeti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje zbrojen s aktualnim proračunom iznosit će 24,95 milijardi kuna, što je iznos s kojim će sustav nastaviti proizvoditi gubitke. Upozorili su na to upućeni odmah po predstavljanju posljednje reforme koja je “servirana” kao poklon zdravstvenom sustavu.

Ukinut dio doprinosa

Naime, ako se najesen zakonskim izmjenama istodobno ukinu neki od izvora financiranja zdravstva, to će biti jalov poklon ovom sustavu. Jer, osim doprinosa iz plaća zaposlenih, u zdravstvo ide tri posto svih mirovina većih od 5664 kune, no prema prijedlogu porezne reforme doprinos za ozljede na radu trebao bi biti ukinut. U zdravstvo ide i 32 posto trošarina na duhanske proizvode i četiri posto od premije auto osiguranja, dok zdravstvenu zaštitu za zaštićene skupine (nezaposlene, branitelje, djecu itd.) plaća država iz proračuna. U svakom slučaju, kako je lanjskim rebalansom s dodatnih 1,1 milijardi kuna i najavio ministar financija, zdravstvo će vladajućima biti posebna tema.

Ostaje i pitanje gdje se u zdravstvu i kako troši sve te milijarde kuna? Računica je sljedeća: ukupan proračun HZZO-a koji je zdravstveni blagajnik i adresa s koje se raspoređuje novac za zdravstvenu zaštitu bolnicama, klinikama, primarnoj itd., ove godine iznosi 23,8 milijardi kuna, što je 200 milijuna kuna više nego godinu prije. Kako prihodi, tako se i troškovi vrte manje-više oko istih iznosa. Primjerice, na zdravstvenu zaštitu je u 2017. potrošeno 20,5 milijardi kuna i 2,3 milijarde za naknade (rodiljne, bolovanja...). Najviše novca odlazi bolnicama, gotovo devet milijardi kuna, troškovi primarne su oko tri milijarde kuna, a konstantno rastu troškovi za lijekove, osobito za skupe lijekove.

Pola proračuna za zaposlene

Bolnice dobivaju 90 posto proračuna prema odluci Upravnog vijeća HZZO-a, a ostatak ovisno o kvaliteti i izvršenju posla. Iz HZZO-a tvrde da novac koji ide nekoj bolnici ovisi o tome što se sve tamo radi, a troši se na lijekove, režije, dok je trošak za zaposlene u nizu bolnica veći od polovice ukupnog im proračuna.

>> Kako se građani nose s toplinskim valom

Ključne riječi

Komentara 11

WW
wwwcro
13:26 06.08.2018.

Ne troše bolnici, moronu, već ste dopustili da se lijekovi koji su koštali 2-3 kn (za primjer: Kafetin i Andol) koji su se proizvodili u HR sada naplaćuju od 30-100 kn i taj novac odlazi direktno švercerima koji toliko naplaćuju za zamjenske generičke lijekove čija je prodajna cijena 0,2-0,3 kn za pakiranje tableta. Dok je HDZ i SDP na vlasti oni će za proviziju prodati čak i svoju mater...haha

BL
bljak007
13:33 06.08.2018.

Smanjite trošenje na ljekove od farmaceutskih kuća, mala pakovanja, kupujte direktno od proizvođača na veliko. Ušteda par stotina miliona kuna.

RI
rightside
15:57 06.08.2018.

na sta trose tocno?? ajde to reci kad sve znas, zna se ko i kako i zasto radi repove u placanju i konacno,da samo ti odobravas vecinu placanja,, i otuda i repovi u placanju,,kujungzicu,ponovicu se, ja sam tebe vidio ko covjekakkoji ce promjenit hrvatsku,,koji je posten prije svega i ne podlijeze uluzivanju il pritisku,, a kad ono, ti gori 10 puta od toga,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije