Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča s dobrim ishodom

Koronu preboljela 99-godišnjakinja

Karlovac: 99-godišnja korisnica Doma za starije preboljela koronu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
03.12.2020.
u 18:03

Dom u Karlovcu ovih je dana i službeno ‘COVID free’, bez ijednog oboljelog korisnika

Malo je boljelo, imala sam temperaturu i prošlo je. Dobro mi je sada – kazala je slabašnim glasom 99-godišnja Margareta Kranjčec, korisnica Doma za stare i nemoćne Sv. Antun u Karlovcu koji je ovih dana, nepuna dva mjeseca od prvog slučaja COVID pozitivnog korisnika, ponovno slobodan od koronavirusa. Margareta Kranjčec je u najveći državni dom u Karlovačkoj županiji stigla ovog kolovoza, a početkom listopada našla se na popisu pozitivnih na koronu na kojem je bio ukupno 51 korisnik doma.

U dom stigla nepokretna

No u moru priča o tome kako ova bolest uzima najgori danak kod starijih osoba, priča bake Margarete svjedoči o tome koliko je virus ‘svojeglav’ i nepredvidljiv. Ova vremešna starica u dom je došla nepokretna, ali bez težih drugih bolesti, nije imala terapije, niti je uzimala ikakve lijekove, a tako je i danas, nakon što se vratila iz Opće bolnice Ogulin gdje se tri tjedna liječila od koronavirusa. Da je oboljela nije ni znala, nije to slutilo ni osoblje doma, sve dok baka Margareta nije testirana na bolest, kao i ostali korisnici doma nakon što su tri korisnika stacionara, odjela pojačane njege gdje su uglavnom teže bolesni i nepokretni korisnici, imali pozitivan test na COVID-19.

– Od početka pandemije svakoga dana mjerimo temperaturu svim korisnicima. S prvim danima listopada, kod troje smo korisnika stacionara primijetili povišenu temperaturu, odmah smo ih izolirali u posebnu prostoriju i testirali ih. Nakon pozitivnog nalaza testirali smo i sve ostale korisnike, od stacionara do stambenog dijela našeg doma i odmah smo proveli mjere zaštite korisnika. Oboljele smo osobe u dogovoru sa stožerom vozili na liječenje u bolnice u Ogulin i Karlovac, osim dvoje korisnika iz stambenog dijela doma koji su bili asimptomatski, a imali smo mogućnost osigurati im poseban, izdvojen smještaj sve dok nisu ozdravili – prča nam Štefica Ljubić Mlinac, ravnateljica karlovačkog doma Sv. Antun.

VIDEO 99-godišnja korisnica Doma za starije preboljela koronu

Posjeti su zabranjeni dva dana prije prodora virusa, a ta je mjera do daljnjega na snazi. Korisnici su bili u svojim sobama kamo su im zaposlenici Doma donosili obroke i kuhali im kave; zabranjeno je bilo druženje po sobama, šetanje hodnicima, odlazak u blagovaonicu. Korisnicima su dva puta tjedno donosili sve što im je trebalo i što su naručili iz trgovine.

– Bilo im je teško, svjesni smo toga, ali morali smo ih zaštititi. Pričali smo sa njima, tješili ih, razgovarali. Oni su pitali kakva je situacija, kako su ostali korisnici. I eto, zajedno smo dočekali da dođe i taj dan da nam i zadnji korisnik ozdravi. Sada ponovno mogu izlaziti iz soba, ali i van, u šetnju našim dvorištem; ponovno dolaze u blagovaonicu na doručak, ručak i večeru, ali sjede odvojeno, s razmakom, pa na obroke ne dolaze odmah svi, već u dvije odvojene grupe. Mogu se ponovno družiti, ali kontrolirano, ne u velikim grupama. Iako su još oprezni, već i spoznaja da mogu izlaziti donijela je veliko olakšanje našim bakama i djedovima, odmah su veseliji, pozitivniji – priča nam ravnateljica Š. Ljubić Mlinac.

Preminulo ih je 18

Od 51 oboljelog od koronavirusa 18 je korisnika preminulo od posljedica te bolesti. Oni se vode u statistici preminulih od bolesti COVID-19 Karlovačke županije. U Domu je danas 198 korisnika.

– Naša je baka Margareta dokaz da nema pravila. Ona nije imala teške simptome bolesti, no nažalost, od ove su nam bolesti preminuli korisnici koji su bili boljeg zdravlja od bake Margarete, bili su pokretni i samostalni, no imali su neke druge pridružene bolesti – dodaje ravnateljica doma Sv. Antun u Karlovcu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar JPlesi
JPlesi
04:11 04.12.2020.

Ako je ova bakca preboljela tu kako vi nazivate koronu a puno mlađi umiru onda stvarno više nemam riječi....tko više tu laže i tko misli da su ljudi tak mutavi i lakovjerni..osim stvarno onih bez mozga hehehheh ovo je bolje od cirkusa motipaytona….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije