Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Sirovine za hranu već nestaju, katastrofe su sve češće, a i COVID-19 je stigao kao kazna'

Meteorologinja Mazzocco Drvar upozorava na nestajanje sirovina za hranu
09. lipnja 2020. u 18:00 19 komentara 6133 prikaza
Nevrijeme s jakim vjetrom i tučom pogodilo Zagreb i okolicu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Uživajmo u Nutelli dok još možemo jer uskoro je više neće biti, izjavila je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar na predavanju "Thunderbolt and lightning very very frightening me!" u sklopu Festivala Opatija u Centru Gervais. Naime, kako objašnjava dobitnica nagrade Europskog meteorološkog društva za najbolju televizijsku prognozu za 2018. godinu, od klimatskih promjena već smo počeli stradavati, a posljedice su dalekosežnije od dizanja razine oceana i otapanja ledenjaka na Antarktiku.

Dobro je znati Danas je Svjetski dan zaštite okoliša, a evo zašto se slavi i koliko je zapravo važan

- Klimatske promjene mnogo su sporije i znatno kompleksnije nego u filmovima katastrofe, ali se ipak događaju mnogo brže nego što mislimo. Kada kažemo globalno zatopljenje, na pamet nam prvo padaju polarni medvjedi, ali to je samo jedan mali dio cijele slike. Sirovine za hranu već polagano nestaju, prirodne katastrofe sve su učestalije, a kažnjeni smo i sa sve težim bolestima, poput aktualnog COVID-19. Svega toga još uvijek, nažalost, nismo svjesni - poručila je D. Mazzocco Drvar.

Nakon 45 minuta predavanja posebno ju je intrigiralo pitanje ni deset godina starog dječaka. - Svi govore kako se trebamo početi više brinuti za naš planet, ali koliki je točno postotak ljudi koji su to počeli prakticirati? - upitao ju je tijekom rasprave.

Što nas čeka? Meteorologinja o dugoročnoj prognozi: 'Ovakav signal nikad nisam vidjela'

Iako na to pitanje nitko nema odgovor, kazala je članica grupe meteorologa World Wide Weather, pogledajmo programe stranaka za parlamentarne izbore i koliko zastupaju zelene politike. - Samo jedna - odgovorila je D. Mazzocco Drvar dječaku koji se vidno razočarao. No dobro je da još uvijek ima onih kojima je stalo, zaključila je.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • KRALJ DMITAR ZVONIMIR:

    Bubnula i ostala živa!

  • mksdk:

    Nedavno je u objavljen članak o arheološkom pronalasku potpuno očuvaanih predmeta iz doba vikinga, a koji su pronađeni nakon otapanja ledenjaka. Članak se bavio kulturnom važnošću pronalaska, ali za one koji poznaju malo širu problematiku, nije promakla informacija "ispod ledenjaka". ... prikaži još! Stoga, bez uvrede klimatolozi, vi nemate pojma o čemu pričate kada govorite o uzrocima klimatskih priomjena.

  • American_ninja:

    neka pokaže dokaze za tu tvrdnju iz naslova, ...izgleda da danas svakome dijele diplome.