Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro je znati

Danas je Svjetski dan zaštite okoliša, a evo zašto se slavi i koliko je zapravo važan

shutterstock
05.06.2020.
u 15:20

'Slavimo biološku raznolikost' poruka je ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša, a pokušava podići svijest o ugroženim vrstama.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu, 1972. godine. Tada je prvi put prihvaćen Program za zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, kako piše NZJZ. Od tada, svake godine se potiče na svijest o okolišu, a tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je ‘Slavimo biološku raznolikost’. Ovom porukom pokušava se podići svijest o ugroženim vrstama. Donosimo vam nekoliko činjenica o važnosti ovoga dana.

Prvi Svjetski dan zaštite okoliša održao 5. lipnja 1973. godine, samo godinu dana nakon konferencije o okolišu. Ovaj dan tijekom godina postigao je globalnu platformu te se održava u više od 100 zemalja.

Više od 80 milijuna aluminijskih limenki reciklira se svake godine, a samo jedna limenka dovoljna je da pokreće televiziju gotovo tri sata.

Ne postoji određen način održavanja ovog dana, već svaka država odlučuje za sebe. Stoga se na taj dan mogu održavati parade, koncerti, akcije čišćenja okoliša, razni programi za podizanje svijesti.

Ostaci hrane proizvode 14 posto štetnih ispuštanja ugljika u okoliš, a svake godine posiječe se 27 tisuća drva kako bi se opskrbila velika potražnja za toaletnim papirom. 

Prema Svjetskom fondu za prirodu, zbog brzine rasta populacije, pretpostavlja se da će do 2050. godine ljudima biti potrebna tri planeta kako bi preživjeli.

Pogledajte predstavljanje električnog bicikla Maria Ljubića:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije