Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAZNENO PRIJAVLJENI

Koristili rodbinske i prijateljske veze za kružne prevare, šteta 4,3 milijuna kuna

Ilustracija
Dubravka Petric/PIXSELL
20.08.2022.
u 11:33

Sumnjiče se da su nevjerodostojne račune za isporuku ugostiteljske opreme evidentirali u poslovnim knjigama svojih trgovačkih društava i na temelju toga od nadležnog Ministarstva neosnovano tražili umanjenje porezne obveze, odnosno povrat poreza

Šest osoba, petorica muškarca u dobi od 53, 36, 34, 35 i 27 godina i žena (32) sumnjiče se za utaju poreza, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prouzročenje stečaja, pri čemu su pričinili štetu od 4,3 milijuna kuna.

Kako je priopćila dubrovačka policija, osumnjičeni su međusobno povezani rodbinskim vezama ili poznanstvima na poslu.  Sumnjiči ih se da su od sredine listopada 2020. do svibnja 2022. kao odgovorne osobe u devet trgovačkih društava sa sjedištem u Dubrovniku i jednog trgovačkog društva iz Nedelišća, prodavali ili kupovali jednu te istu trgovačku robu, odnosno rabljenu ugostiteljsku opremu. Tijekom tih kupovina su više  puta međusobno fakturirali nevjerodostojne račune za isporuke navedene opreme. Za vrijeme dogovorenih kupoprodaja, spomenuta oprema  cijelo vrijeme koristila se u poslovanju dva ugostiteljska objekta u vlasništvu dvojice osumnjičenih.

Sumnjiče se da su nevjerodostojne račune za isporuku ugostiteljske opreme evidentirali u poslovnim knjigama svojih trgovačkih društava i na temelju toga od nadležnog Ministarstva neosnovano tražili umanjenje porezne obveze, odnosno povrat poreza. Utvrđeno je i da je 36-godišnjak sa žiro računa svog trgovačkog društva u gotovini podigao iznos od gotovo 700.000  kuna koji je zadržao za sebe. Nadalje, 27-godišnjak se sumnjiči da je novac uplaćen iz državnog proračuna koristio za nabavku nove ugostiteljske opreme koju su potom besplatno koristila druga trgovačka društva.

Isto tako, 34-godišnjak se sumnjiči za prouzročenje stečaja jer je  imovinu svojeg trgovačkog društva, koja bi činila stečajnu masu iz koje bi se namirili vjerovnici prividno prodao trgovačkom društvu 32-godišnje osumnjičenice s kojom je rodbinski povezan, a koje društvo nije bilo platežno sposobno platiti iznos dugovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije