Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kopnena granica za RH riješena, za Crnu Goru nije

Morska granica: obje se države slažu da je tek treba utvrditi
08. svibnja 2021. u 10:19 13 komentara 4523 prikaza
Zadar: Sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Za Hrvatsku je linija razgraničenja na kopnu s Crnom Gorom riješena, dok za Podgoricu nije.

Bregana KONTROLA GRANICE Slovenija jača nadzor na granici s Hrvatskoj, u pomoć stižu i policajci iz Estonije, Litve i Poljske

Zagreb smatra da je poluotok Prevlaka hrvatski, jer slijedi i odluku Badinterove komisije da republičke granice postaju državne, kao i katastar te niz sporazuma, uključujući i onaj iz 2002. o privremenom razgraničenju, dok Podgorica ne dijeli to mišljenje.

 | Autor : GRAFIKA Foto: GRAFIKA

Što se tiče morske granice, obje se države slažu da je tek treba utvrditi. Te su tvrdnje izrečene nakon bilateralnog sastanka hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana i njegovog crnogorskog kolege Đorđa Radulovića jučer u Podgorici.

POSJET SARAJEVU Turska protiv promjena granica na Balkanu: 'Ugrožava se stabilnost regije pa i kontinenta'

Crnogorska strana pokušala je umanjiti značaj granice, ne nazivajući je sporom, već otvorenim pitanjem između dvije države s kojim su se suočavale i još se suočavaju i druge europske države, što ne sprečava dobrosusjedske odnose i suradnju. Iza tog pomirljivog tona zasigurno stoji i određena očekivanja o tome kako će se neriješeno granično pitanje jedne države kandidatkinje, Crne Gore, odraziti tijekom pregovora za ulazak u EU, posebice nakon što je Bruxelles, nakon instrumentalizacije bilateralnog pitanja granice od strane Slovenije te blokiranjem i otežavanjem ulaska Hrvatske u EU, rekao da više neće uvoziti granične probleme.

Obje države su se pokazale spremnima za rješavanje pitanja granice, no takvi odgovori dolaze već 20-ak godina. Ponovno se govori o osnivanju i susretu komisija koje bi se trebale naći u dogledno vrijeme, no treba reći i da je posljednji takav sastanak održan prije više od pet godina.

OTVARAJU VEĆ RIJEŠEN SLUČAJ Nova komisija za granicu s Hrvatskom: Crna Gora traži novi dogovor o Prevlaci

Hrvatski ministar ponovio je i u Crnoj Gori da još tražimo nestale te pružio podršku Hrvatima u Boki Kotorskoj. Posjetom Crnoj Gori zaokružena je turneja po zemljama jugozapadnog Balkana radi davanja podrške europskim integracijama tog prostora.

 

Strašni prizori! U Londonu gori neboder, 100 vatrogasaca se bori s vatrom u zgradi s 19 katova

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
  • sevid:

    Ko njih hebe. Odluka Badinterove komisije je jasna , a oni neka pivaju šta ih je volja.

  • Boras:

    Kad su u pitanju granice,,,,zasto se Racana uvijek naziva izdajicom s onim sporazumom sa Slovenijom a istovremeno se brani Tudjmana koji je isto napravio kao i Racan al samo sa BiH...........

  • BradGarlicSr:

    Ako će taj uhljeboid pregovarat bojim se da ne ostanemo bez Dubrovnika.