Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program u ladici

Koordinatori za rijetke bolesti ili ne znaju da su to ili ne žele to biti

stetoskop
Foto: Robert Anić/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
28.03.2018.
u 08:19

– Tražit ćemo od četiriju ministarstava, HZZO-a i drugih institucija da kažu dokle su došli – najavila je Tamara Kras iz Saveza

U Hrvatskoj 250 tisuća ljudi boluje od oko 400 rijetkih bolesti, ali Nacionalni program za rijetke bolesti od 2015. do 2020. uopće nije implementiran, upozorili su iz Koalicije udruga u zdravstvu.

– Ne funkcionira klasifikacija bolesti ni uspostava registra, koordinatori za pojedine rijetke bolesti po bolnicama ni ne znaju da trebaju biti koordinatori, ne žele to biti ili ne znaju što bi trebali raditi. Posljedice za oboljele vide se na kvaliteti života, osobito u manjim sredinama. Dugo se čeka na postavljanje dijagnoze, a u međuvremenu dođe do prevelikih oštećenja – kaže Ivica Belina iz KUZ-a.

Hrvatski savez za rijetke bolesti tražit će implementaciju programa:

– Tražit ćemo od četiriju ministarstava, HZZO-a i drugih institucija da kažu dokle su došli – najavila je Tamara Kras iz Saveza.

Ovo su simptomi koje ne biste nikada povezali s tim da imate problema sa srcem:

stetoskop
1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije