Konoba nudila kravlji sir iz Litve kao 'Paški sir', a za 'Dalmatinski pršut' narezak od Pivca
Poljoprivredna inspekcija iz Splita u prekršaju ih je zatekla 10. lipnja 2022. godine i optužni prijedlog podnijela 16. rujna 2022. Sudski postupak pokrenut je u veljači 2023. u Općinskom sudu u Šibeniku, ali u svibnju je predmet ustupljen Općinskom prekršajnom sudu u Splitu koji je okrivljenike pozvao na raspravu u veljači 2024.
Komentari 49
Te prevare su svakodnevne. Probajte naručiti recimo salatu Caprese, pa pogledajte što će vam servirati pod mozzarellu buffala. U 90 % slučajeva nešto što nema veze s tim. Tako je i kod većine drugih stvari na jelovniku. Kvalitetni sastojci se zamjenjuju jeftinim industrijskim pripravcima, ali većina ljudi baš i ne zna puno o hrani, pa im to uspijeva i još dobiju dobre recenzije.
95% ponude u restoranima na moru je prevara i laž, roba iz Metroa se naplaćuje kao da je suho zlato, zato sad na kraju sezone kreće kmečanje, pohlepa je baš gadna stvar, uz nju ide ona židovska, DAO BOG DA IMAO PA NE IMAO, a našim turističkim pljačkašima s obale se točno to događa.
Neki dan, salta od tunje. Na slici, komadici tunje. U salati, tunja iz konzerve. 🤬
Iznos kazne su zaradili u jednoj veceri varajuci ljude.. prava kazna ih treba necemu nauciti, ovo ce ih nauciti da je varanje ljudi isplativo.
U pravilu sud uprska sve dobro šta učine policija i inspekcije.
Nema restorana koji nema na jelovniku jadransku lignju. Nema restorana gdje nećete jesti patagonijsku ili humboldtovu lignju.
I da. Prije koju godinu su me ostali za neku janjetinu na Plitvicama koja je u biti bila ovčetina uz povrće iz Lidla. Zadnji put , nikad više.
bit će da je to kvalitetan sir i pršut, konzumenti se nisu žalili na kvalitetu
U Dubrovniku jelovnici i oglasne ploče nude "home made gnocchi" to jest domaće njoke, a zapravo ih kupuju naveliko za sitniš.... Kad bi inspekcija htjela, a očito neće, ne želi ili ne smije, mogla bi naplatiti velike kazne koje bije bi napunile državni proračun.
DAJTE NAJTE Prva prevara je sam konobar koji to uopce nije neko je drugorazredni balkanski kelner,koji se niti ne trudi govoriti Hrvatski,a da ne govorimo o strucnoj terminologiji,to je za njih rang viši od kvantne fizike i znanstvene fantastike.Ako napisemene fantastike.Ako napisem opseznije ili mi komentar nece objaviti ili cu dobit karton u nekakvoj boji,a lako moguce i blokadu.Da pojasnim onima koji nemaju strpljenja čitat s razumjevanjem.Nigdje u kulturnom svijetu nemozes raditi,i zaradivati a da ne govoris jezik drzave u kojoj jesi,a evo u Hrvatskoj bez presedana postalo presedan.Rijetko ti se konobar obraca sa vi,a nerijetko nema pojma što je ono što je u ponudi,karti ,meniu,jer se s ti nikad susreo nije.Al on suvereno radi i nemilice pljuje po toj istoj drzavi u kojoj je,kolege ga smetaju jer su naporni s tim izrazima koji su knjizevni,zeli nametnuti svoju kulturu ako se to tako uopce moze nazvati.Svi su iztetovirani od do a brade da ti bog grehe prosti.Znaju se kodeksi i dress kodovi,al koga briga,i sagledavši sve to ocekivati da dobijes ono sto je na meniu ali reciprocno bas tome.Smijesno,u stvari tragikomicno.Lopovluk,i podvale na sve strane,od otocke janjetine( kupljene u Lidlu) do vrhunskog ekstradjevicanskog ulja koje je vec 50 puta razdjeviceno.Ali vas za to na kraju osamute cijenom oa sami sebe pokusavate uvjerit da je tome tako😂🤣
A Paški sir nije prevara, cisterne kravljeg mlijeka iz Slavonije dolaze na Pag i proizvodi se kao ovčji sir. Na golom kršu bez travke da bude tolika proizvodnja sira kao da su krave a ne ovce. Isto vrijedi za dalmatinskiki i bilo koji drugi pršut kod nas, svinjsko meso dolazi tko zna od kud bez poznatog porijekla, samo se soli i suši.
Zato ne jedem vani. Preskupo, često zdravstveno neispravno , a ovakve prevare idu pod normalno. U velikoj potrebi jedino McDonald's. Nije ne znam kaj ali znaš što ćeš dobiti i koliko ćeš platiti.
Ako se ne varam, ovo je mozda i prvi clanak na ovu temu, a sezona je prakticki gotova. Sumnjam da to sad znaci, da je ovo jedini takav slucaj prevare kojeg je inspekcija otkrila ove sezone, ili? A svi smo uvjereni da svaki drugi ugostitelj mulja. Na ovaj ili onaj nacin. Ako nema dovoljno inspektora za izaci na teren i "pozabaviti se ovime, ima nas volontera koji bi rado to odradili, samo nas na brzinu obucite i ovlastite. Po dokazanoj prevari, honorar od 10% naplacene kazne.
Taj naziv je omaška, pa to neće smetati za pravomoćnost i plaćanje kazne. Nego, zašto je kazna tako mala?
Što se čudite? Svojevremeno se pisalo o dva broda iz Brazila (ili Argentine) sa uvezenom smrznutom mesinom starom 40 godina. Što mislite gdje je to završilo?
Lidl Vodice, sredina Kolovoza 2025. negdje oko 8 h prije podne: Nekolicina vlasnika lokalnih restorana masovno pune kolica povrćem, sirevima, mesnim prerađevina, vinima itd. Pametnom dosta...
Kakva kazna. Tu prevarantsku mafiju treba zatvoriti a lokale zapečatiti zauvijek. Na Jadranu nitko ne prodaje jadranske lignje a tako ih nazivaji i tako i koštaju i nisam vidio nigdje da je inspekcija to kaznila. Modus operandi u Hrvatskoj je legalizirana prevara u restoranima uz suglasnost inspektora koji uglavnom jedu jadranske lignje.
Ne doživljavam više te takozvane morske "delicije" jer sam već davno uočio kako su spremni za razne prevare. O ovčjem siru na Pagu uz onako "bujnu" vegetaciju samo bedaki još vjeruju.
Izbjegavanje preuzimanja sluzbenih dopisa drzave je lako rjesivo da ima volje od strane nadleznih. Privatne osobe u tom slucaju ne bi mogle nista ugovarati sa drzavom npr registrirati auto ili produljiti osiguranje ili bilo sto sto trece. A pravne osobe ne bi mogle isplacivati placu ni uplacivati porezne naknade.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Tako je postalo po cijelom Jadranu , kakao u Istri tako i u Dalmaciji. Prevara do prevare po cijeloj obali.Kupuje s eriba iz uzgoja (orade i brancini ) po 6/7 eura za 1 kg u Metroa a prodaju nam je po 70/80 eur za kg sa roštilja.Lopovluk gdje god se okreneš.Pa se sada čude kako im je pala potrošnja u ugostiteljstvu , uslugama i hrani,Bit će još i manja dogodine nastavili se ovakvom politikom ,pljaćkanja i prevara na moru. Katastofa u kojem smo pravcu krenuli. Ali čup ide na vodu dok e ne razbije.Tako će puknuti i turizam na moru.