Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet na začelju

Konkurentnost: Iza Hrvatske su samo Argentina i Venezuela

'25.03.2013., Zagreb - Postrojenja i radnici TZV Gredelj. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
30.05.2013.
u 18:24

Najgore smo rangirani u području stavova i vrijednosti te menadžmenta, a loše smo pozicionirani i u području zaposlenosti, tržišta rada i institucija. Među 20 faktora konkurentnosti najbolji smo bili po cijenama

Redovito godišnje izvješće o konkurentnosti Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausannea pokazalo je da smo na 58. mjestu među 60 zemalja koje su proučavali. Pogoršanje je to od jednog mjesta u odnosu na prethodnu godinu, čime postaje jasno da se moramo ozbiljno potruditi da pojačamo konkurentnost. Od nas su gore samo Argentina i Venezuela. Kad se promatra regija, ponovno je Hrvatska na začelju ljestvice, ali Poljska, koja je sada na 33. mjestu, daje nadu u popravak jer je ta zemlja 2006. krenula s pozicije na kojoj je sada Hrvatska i popravila se za 25 mjesta.

Loš menadžment

Najgore smo rangirani u području stavova i vrijednosti te menadžmenta, a loše smo pozicionirani i u području zaposlenosti, tržišta rada i institucija. Među 20 faktora konkurentnosti najbolji smo bili po cijenama. Naime, lani smo bili četvrta najkonkurentnija zemlja razvijenog dijela svijeta po cijenama, no na ljestvici nas je srušio rast inflacije s prosječne stope od 2,3 posto na 3,4 posto. Sada smo gori za 18 mjesta i smješteni smo na 22. mjesto po cijenama. Znatno smo se pogoršali i po produktivnosti, gdje smo pali sa 35. na 49. mjesto, i to zbog vrlo loše procjene produktivnosti hrvatskih radnika i poduzeća. Tehnološka infrastruktura pogoršana je zbog lošije vrijednosti indikatora brzine internetske veze, kao i smanjenja ulaganja u komunikacijsku infrastrukturu. Poboljšali smo se u javnim financijama, i to za četiri mjesta, zbog smanjenja deficita 4,5 na 3,3 posto BDP-a.

– Ovogodišnji rezultati upućuju na potrebu provođenja hitnih strukturnih reformi koje moraju zahvatiti javni i privatni sektor radi povećanja konkurentnosti naše zemlje. Mala, izvozno orijentirana gospodarstva lakše se mogu oporaviti od krize i u tome vidim našu priliku – ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, partnera projekta.

Kvalificirani radnici

Zanimljivo, za Hrvatsku je najviše anketiranih izjavilo da se može ponositi kvalificiranom radnom snagom, a nitko kao prednost nije istaknuo kompetenciju Vlade. Najkonkurentnije su zemlje svijeta SAD, Švicarska, Hong Kong i Švedska.

>>Hrvatska rekorder po poskupljenju struje i plina među državama EU!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije