Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA FRANAK
Povratak na članak

'Konačno se stvara vrlo ujednačena sudska praksa na temelju kolektivne presude u slučaju Franak'

U priopćenju navode i kako su već ranije donesene pravomoćne presude za preplaćene kamate.

Komentari 2

VI
VisAVis2
19:00 14.04.2017.

potpisujem, mikro! Međutim, ako su banke nešto nezakonito naplatile, to naravno (i bez udruge "franak") moraju vratiti! Ako pak kreditni posao gledamo kroz iznos x vrijeme, zastara naplate tijekom kreditnog odnosa, počinje teći od zadnjeg dana otpisa kreditnog zaduženja (a ne od dana pojedinačnog zaduženja/isplate (ni ovo sa udrugama nema nikakve veze, jer sudit mogu i moraju samo sudovi i suci, a ne udruge i alejsići)!

VL
DU
Deleted user
09:43 14.04.2017.

Naravno, nitko ni riječi o tome da su te iste, medijski prozvane i ocrnjene banke, držale te iste dužnike, slijedom tih istih kreditnih ugovora - godinama u povoljnijoj poziciji glede otplatnih rata nego eurske dužnike. O čemu se možete uvjeriti da utipkate: ‘Švicarci’ su sve do 2010. bili u plusu, ‘rugali se’ eurima, a onda se otvorio pakao... U članku su usporedno analizirane rate kredita u chf i eurskom paritetu i jasno proizlazi da su godinama kamate bile povoljnije! Samo što naš zakonski sustav, još dodatno ranjiv na predizborna obećanja, ne priznaje njihanje valutnog tečaja i kamate na nepovoljniju stranu - nego mora biti povoljno i nikako drugačije odnosno da mogu dužnici pametovati po kafićima. I naravno, nitko da spomene da valutna klauzula nesporna (presudom Vrhovnog suda) i da je Milanovićeva Vlada administrativno ograničila otplatni tečaj CHF! A da li je tu nešto bilo protuzakonito i protuustavno, da Vlada "komitetlijski" i forzom Linića krene propisivati tečaj strane valute, ali samo za kreditne dužnike. Na šalteru mjenjačnice i dalje franak vrijedio po tečaju HNB-a. O tome će tek uslijediti međunarodne arbitraže i svi porezni obveznici će snositi troškove lakomislenosti onih koji su krenuli u CHF kredite kao grlom u jagode, po sistemu mogu tim kreditom sobu više...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.