Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Francuska može odahnuti

Konačno otkriven identitet zloglasnog serijskog ubojice: Bivšeg policajca razotkrila pogreška

Francuska policija/Ilustracija
Reuters/Pixsell/Ilustracija
01.10.2021.
u 11:00

Osim ubojstva Cécile Bloch, DNK uzorak potvrdilo ga je kao počinitelja ubojstva 38-godišnjeg Gilles Politi i dadilje koja je radila za njega Irmgard Müller.

Nekoliko desetljeća neriješeni zločini notornog serijskog ubojice Le Grêléa služili su kao simbol neuspjeha policije i straha za Parižane. Međutim, više ne. 

Bivši policajac François Verove priznao je prije nego što si je oduzeo život kako je upravo on 'Le Grêlé', a njegove tvrdnje potvrdila je DNK analiza.  On je ubijao i silovao u razdoblju između 1986.i 1994. godine. Jedan od zločina za koji je odgovoran je ubojstvo jedanaestogodišnje Cécile Bloch, čiji je nestanak prijavljen nakon što se nije pojavila u školi, a sam slučaj užasnuo je i najiskusnije policajce. 

Godinama su istražitelji tapkali u mraku, sve dok nisu donijeli odluku da će zatražiti DNK svih policajaca koji su u razdoblju kad su se događali zločini radili na području Pariza jer su Le Grêlé predstavio dvjema žrtvama kao policajac, piše BBC. 

Verove (59) dobio je 24. rujna zahtjev da u roku pet dana preda uzorak DNK. Njegova žena prijavila je nestanak 27. rujna, a njegovo tijelo pronađeno je u iznajmljenom stanu u gradiću Grau-du-Roi. Tužitelji su objavili da je uz tijelo pronađeno i njegovo priznanje, a njegove tvrdnje potvrdila je DNK analiza. 

Iako nije poznat točan sadržaj oproštajnog pisma, navodno u njemu stoji kako je on imao 'određene impulse', no u međuvremenu 'došao je k sebi'. U oproštajnom pismu priznao je ubojstva bez navođenja identiteta žrtvi ili okolnosti u kojima su se zločini događali. 

Zločin koji je užasnuo Francusku

Nadimak 'Le Grêlé' datira od vremena ubojstva Cécile Bloch. Stanari zgrade u kojoj je živjela djevojčica, uključujući i njezin polubrat Luc Richard, ispričali su tad policiji da su vidjeli muškarca na čijem su licu bili ožiljci od akni u liftu tog dana. 

Blochovo tijelo pronađeno je ispod tepiha u podrumu zgrade u kojoj je živjela. A dužnosnici su tad izjavili kako je ona bili silovana, zadavljena i na njezinom tijelu su pronađena ubodne rane. 

- Rekao mi nešto poput 'Imajte jako, jako dobar dan' - prisjetio se Richard u intervjuu koji je dao 2015. godine lokalnim medijima. On je bio taj koji je nakon ubojstva pomogao policiji pri opisu ubojice, a među ostalim kazao je za njega da je bio jako samouvjeren

Osim ubojstva Cécile Bloch, DNK uzorak potvrdilo ga je kao počinitelja ubojstva 38-godišnjeg Gilles Politi i dadilje koja je radila za njega Irmgard Müller. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije