Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

On nije legitiman sugovornik i govori samo u svoje ime

U nedostatku vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH koristi se neutemeljenom retorikom protiv Hrvatske
29. rujna 2019. u 22:02 73 komentara 2885 prikaza
Željko Komšić u UN-u
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić zlouporabio je UN budući da je u New Yorku iznosio vlastite stavove, a nije imao suglasnost tročlanog predsjedništva, izjavio je jučer ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman referirajući se na Komšićevu izjavu u UN-u da “danas pojedinci u Hrvatskoj niječu činjenicu da je u razdoblju NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima”. Na tu su izjavu reagirali i iz Ureda predsjednice, kazavši da Komšić nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima.

STJEPAN KLJUIĆ Komšić je nesreća za Hrvate, a Zagrebu bi najbolje bilo da neko vrijeme digne ruke od BiH

Totalitarni režimi

Kako je priopćeno iz Komšićeva ureda u Sarajevu, on se u New Yorku susreo s posebnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za sprečavanje genocida Adamom Diengom kad je kazao da “se sa začuđujućom upornošću i danas u entitetu RS niječe genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca niječe zločin genocida nad Srbima, Romima i Židovima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH”, stoji u priopćenju.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić-Radman istaknuo je da u svakom demokratskom društvu postoje pojedinci koji odstupaju od dominantnih vrijednosti za koje se zalaže pojedino demokratsko društvo.

– Hrvatska se odredila i osudila sve totalitarne režime od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a tako i stoji u Ustavu. Mi smo okrenuti prema budućnosti pa nas čudi da se on bavi prošlošću umjesto položajem političara u BiH. Svojim izjavama i ponašanjem ide u krivom pravcu, djeluje destabilizirajuće ne samo na položaj sva tri konstitutivna naroda nego i na susjedne zemlje – zaključio je Grlić-Radman te izrazio čuđenje što Komšić nije osudio deklaraciju SDA koja govori o unitarnoj BiH. “Hrvatska i dalje snažno naglašava da Komšić nije izabran voljom hrvatskog naroda, što je protivno duhu i slovu Washingtonskog i Daytonskog sporazuma i on ne predstavlja hrvatski narod”, naglasio je.

Željko Komšić u UN-u Predsjedavajući Predsjedništva Komšić u UN-u: Susjedi unose nemir i proizvode destabilizaciju u BiH

Bez vizije

RH podržava cjelovitu BiH s jednakopravnošću tri konstitutivna naroda. Dodao je da je posjetio Banju Luku, gdje su danas Hrvati malobrojni za razliku od razdoblja prije rata, ali da ondje Komšić još nije bio. Na izjave Komšića reagirali su i iz ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović: “Hrvatima nametnuti član Predsjedništva Željko Komšić personifikacija preglasavanja Hrvata BiH. U nedostatku vlastite vizije i sposobnosti za rješavanje problema unutar BiH, svojom stalnom neutemeljenom protuhrvatskom retorikom dodatno potvrđuje kako nije samo nelegitiman, već nije ni relevantan sugovornik kada je riječ o međudržavnim odnosima ili bilo čemu drugome.”

Video: Kolinda Grabar-Kitarović drži govor u Ujedinjenim narodima

 

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
 • dalibla:

  zašto se nije reagiralo odmah poslije izbora u Bosni nego sada kad trebaju glasovi iz Bosne?

 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Uh. Je oštra! Oštro brašno tip 400. Da si radila svoj posao, ovo gjubre ne bi ni predstavljalo Hrvate u BiH. To ti je jedan veeeeliki minus vanjske politike!

 • Avatar links
  links:

  Relavantan je samo žiri emisije zvijeze pjevaju. .... ili pokusavajubpjevati