Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jandroković i Sobotka u Beču:

Komemoracija na Bleiburgu će se održati, sukladno austrijskim Zakonima

Jandroković
Foto: Snježana Herek
1/4
08.04.2019.
u 21:27

Jandroković se dogovorio s austrijskom stranom rekavši da "nijedna strana neće tolerirati fašističke spletke i obilježja"

Na marginama dvodnevne konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Europske unije i članica za članstvo, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sastao se je u ponedjeljak u Beču sa svojim austrijskim kolegom Wolfgangom Sobotkom. Ono što je najviše zanimalo hrvatske novinare bilo je da li je i komemoracija na Bleiburgu bila tema njihova razgovora.

Nakon sastanka predsjednik Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Sobotka, koji je u prošloj vladi bio i ministar unutarnjih poslova Austrije te dobro zna o čemu govori, rekao je novinarima:

- Razgovarali smo i o delikatnoj temi Bleiburg. I istog smo mišljenja da niti jedna strana niti želi niti će tolerirati fašističke spletke i obilježja -

Istakao je kako je sa predsjednikom Hrvatskog sabora dogovorio da će se komemoracija održati „sukladno austrijskom Zakonu o okupljanju i uz suradnju sigurnosnih organa obiju strana“.

Sobotka je napomenuo kako je sa svojim hrvatskim kolegom razgovarao i o međuparlamentarnoj suradnji Austrije i Hrvatske i bilateralnoj suradnji dviju država, koja je prema njegovoj ocijeni na „zavidnoj razini“.

Konstatirao je kako su obje države imaju zajedničke interese u Europi, te da snažno zagovaraju daljnje širenje Europske unije na jugoistok Europe. 

Jandroković je novinarima potvrdio da će komemoracije na Bleiburgu biti i da je sa Sobotkom dogovorio da se pritom svi sudionici moraju pridržavati austrijskih zakona. Pozvao je sve koji namjeravaju ići na bleiburšku komemoraciju da vode računa da na dostojanstven način odaju počast žrtvama.

„Ovdje se radi o komemoraciji kojom želimo komemorirati žrtvama i to je glavni smisao okupljanja na Bleiburgu. Objema stranama je jasno da se komemoracija ne smije koristiti u bilo kakve političke svrhe, a posebno su neprihvatljivi bilo kakvi fašistički i ustaški simboli.

Dogovorili smo se da posebna pozornost bude posvećena tome da se izbjegne bilo kakva politizacija i bilo kakva zlouporaba od strane ekstremnih političkih skupina“, istakao je predsjednik Hrvatskog sabora, koji je pokrovitelj bleiburške komemoracije. Dodao je kako Sobotka vrlo dobro razumije Hrvatsku poziciju vezanu uz ovo „osjetljivo“ pitanje.

Jandroković se je osvrnuo i na bilateralne odnose Hrvatske i Austrije, ustvrdivši kako su oni „tradicionalno dobri i prijateljski“.

Ovogodišnja konferencija okupila je predsjednike parlamenata država članica EU,  Europskog parlamenta, država kandidatkinja kao promatrača te kao posebne goste predsjednike parlamenata Islanda, Norveške i Švicarske te Bosne i Hercegovine.

Konferenciju su otvorili predsjednici Nacionalnog i Saveznog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka i Ingo Appe. Uvodni govor održala je prva potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness.

Prvog dana predsjednici su razmijenili mišljenja o Europskoj uniji i njezinom susjedstvu i usuglasili se da se s politikom proširenja EU treba nastaviti.

Središnje teme dvodnevne bečke konferencije su Europska unija i njezino susjedstvo, s posebnim osvrtom na predstojeće svibanjske izbore za Europski parlament i  međuparlamentarna suradnja u okviru Europske unije nakon 2019. godine.

Konferencija predsjednika parlamenata država članica Europske unije upravljačko je tijelo međuparlamentarne suradnje u Europskoj uniji koja se sastaje svake godine u proljeće u državi koja je predsjedala Vijećem EU-a tijekom drugoga polugodišta prethodne godine, a to je lani bila Austrija.

Novinare je zanimao i Jandrokovićev stav o europskim izborima 2019. On je rekao kako se očekuje da će stranke, članice Europske pučke stranke (EPP) na njima ostvariti vrlo dobre rezultate, a u Hrvatskoj, prema dosadašnjim istraživanjima, najviše glasova trebao bi dobiti HDZ.

Što se tiče Brexita, predsjednik Hrvatskog sabora je rekao kako se je taj proces „jako zakomplicirao i nanio štetu i samoj Velikoj Britaniji, ali i EU u cjelini.

„Volio bi da se naše rješenje koje će biti dogovoreno i zaštiti interes i EU i Velike Britanije“, dodao je, napomenuvši kako se, vezano uz Brexit, narednih dana nada „ konstruktivnijem tonu“.

Komemoracija u Bleiburgu

Komentara 27

Avatar Antikomunist
Antikomunist
22:09 08.04.2019.

Jugočetničke komunjare na apaurinima

Avatar javorko
javorko
07:15 09.04.2019.

Austrija je mala zemljica u kojoj je roden Hitler i taj kompleks moraju lijeciti pod pritiskom masono zidova..

RP
rpzagreb
22:05 08.04.2019.

Austria je uređena država i normalno je da se zakoni poštuju na njezinom teritoriju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije