Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slušamo vaše prijedloge

Kome treba zabraniti kandidiranje za Sabor?

Sabornica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.03.2015.
u 10:14

U ovoj VL Inicijativi pitamo vas kome bi trebalo zabraniti kandidiranje za Sabor.

Saborski zastupnici su prije dva tjedna nakon dramatične rasprave i izlaska oporbe iz Sabornice donijeli izmjene Zakona o izboru zastupnika po kojima kandidati na parlamentarnim izborima ne mogu biti osobe pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji njezino izvršenje.

Birači i političke stranke ne smiju kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu Odluke o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva – genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje i ropstvo te kaznena djela protiv života i tijela, a to je teško ubojstvo, te kaznena djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti.

SDP nekoliko puta promijenio mišljenje

Budući da su u mučnoj atmosferi i bez oporbe izglasane ove izmjene, može se očekivati da će se ubrzo ponovno raspravljati o istoj materiji jer ovom definicijom mnogi nisu bili zadovoljni. U najnovijoj VL Inicijativi pitamo vas kome bi trebalo biti zabranjeno kandidiranje za Sabor? Zbog toga što smo već zagazili u izbornu godinu vjerojatno je da do novih promjena neće doći prije parlamentarnih izbora. I kod ovih izmjena bilo je mnogo prijedloga kome bi trebalo zabraniti kandidiranje na izborima. Vladajući SDP je u samo pet dana nekoliko puta promijenio mišljenje, a u tim premišljanjima su se pokazale i mnoge opcije zabrane za koje se možemo odlučiti.

Prvo su se protivili prijedlogu da se zabrani kandidiranje pravomoćno osuđenima za najteža kaznena i koruptivna djela i ideji da se zabrana proširi i na one protiv kojih je podignuta optužnica. Potom su smatrali da se zabrana treba odnositi na one s pravomoćnom presudom za kazne dulje od šest mjeseci, ali i one s potvrđenom optužnicom za najteža kaznena djela.

No, nakon razgovora s HNS-om ponovno mijenjaju svoje mišljenje te žele zabraniti ulazak u Sabor svima s bezuvjetnom zatvorskom kaznom duljom od šest mjeseci i to do isteka roka rehabilitacije. Ovakvom odredbom se na sljedećim izborima ne bi mogao kandidirati Radimir Čačić, a ubrzo je pod pritiskom javnosti i stranaka "reterirao" Zoran Milanović koji je svojim kolegama u Saboru poručio da se zabrana treba odnositi samo na počinitelje najtežih kaznenih djela. Na kraju su prihvatili definiciju koju je predložila Mirela Holy i koja stoji na početku ovog teksta.

Kome treba zabraniti kandidiranje?

Uz navedene opcije, HDSSB je predlagao da se kandidiranje za Sabor zabrani svima koji su na bilo koji način bili uključeni u "velikosrpsku agresiju na Hrvatsku u Domovinskom ratu". Sabor, kao i ostale političke institucije, među građanima imaju vrlo malen ugled, a mnogi smatraju da bi se on povećao, između ostalog, i zabranom kandidiranja određenih skupina ljudi.

Pozivamo vas da u komentarima na ovoj VL Inicijativi napišete vaše mišljenje o tome kome i treba li uopće nekome zabraniti kandidiranje u Sabor te da sudjelujete i u ostalim VL Inicijativama.  U drugom dijelu ćemo napisati vaše prijedloge, a u trećem ćemo kontaktirati stručnjake i stranke kako bi i oni iznijeli svoje stavove o ovoj temi.

Komentara 63

MT
miki_trasi
09:37 05.03.2015.

Zaboravio sam komuniste, pardon, komunjare...

AY
ayala
15:57 02.03.2015.

pupovcu i slicnima njemu koji rade protiv hrvatske drzave i hrvatskog naroda

DU
Deleted user
11:49 06.03.2015.

Ja bi zabranio Peđi Grbinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije