Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEŠILI VELIKI PROBLEM

Učinkovitost tretmana je 90%: Osijek dobiva bitku protiv komaraca

Zagreb: U Cvjetnom naselju ispušteno 50 tisuća sterilnih komaraca
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
04.07.2023.
u 16:06

Osijek dobiva bitku protiv komaraca. pokazuju najnoviji podaci. – Vidi se značajno smanjenje koncentracije komaraca na području grada Osijeka, što je rezultat tretmana koji su provedeni u posljednjih tjedan dana.

Pokriveno je područje cijelog grada gdje su provedeni adulticidni tretmani sa zemlje, ali i iz zraka na području Sarvaša te na šumskom području sjeverno od Sarvaša. Prosječna učinkovitost tretmana gotovo je 90 posto, što pokazuje da su tretmani provedeni kvalitetno i u konačnici učinkovito. Najveća brojnost komaraca bila je upravo u Sarvašu, gdje je bilo više od 18.000 jedinki u klopki prije tretmana. Sada ih je svega 474, učinkovitost je bila iznimno visoka, nešto više od 90 posto – izvijestio je u utorak osječki dogradonačelnik Dragan Vulin.

Dodao je kako nema novih preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ jer je broj komaraca u granicama tolerancije. – Do sada smo proveli 112 preporuka Zavoda, što uključuje i larvicidne i adulticidne tretmane. Ova je godina iznimno pogodna za razvoj komaraca. Veseli nas da nema najava novih vodnih valova, niti Dunava niti Drave, što znači da ne bi trebalo biti pojave novih generacija poplavnih komaraca – dodao je.

VEZANI ČLANCI 

Podsjetio je i kako je Grad Osijek prvi put s okolnim općinama potpisao sporazum o sufinanciranju suzbijanja komaraca, ocijenivši da je i to doprinijelo visokoj učinkovitosti u borbi protiv komaraca.

– Nakon 15 godina, prvi put smo koristili i dvomotorni avion koji je letio iznad grada, što je značajno doprinijelo učinkovitosti, kao i to što smo prvi puta područje cijeloga grada Osijeka tretirali unutar 24 sata. Dosta je novina koje smo unijeli ove godine, a koje su se pokazale učinkovitima. Ozbiljno smo shvatili ovaj ogroman problem koji tišti naše sugrađanke i sugrađane, koji utječe i na javno zdravstvo, i na gospodarstvo, a u konačnici i na kvalitetu života na našemu području. Nastavit ćemo i dalje provoditi sve preporuke kada stignu – kazao je Vulin.

Dosad je za borbu protiv komaraca utrošeno 978.000 eura. Ukupno je  osigurano 1,5 milijuna eura, od čega je 700.000 eura vlastitih sredstava iz proračuna Grada Osijeka, 200.000 eura stiglo je iz Osječko-baranjske županije, dok je 600.000 eura osigurala Vlada RH.

VEZANI ČLANCI 

Dobro posložen osječki sustav obrane od komaraca pokazao se ove godine izuzetno učinkovitim, kaže pak osječki gradonačelnik Ivan Radić

- Učinkovitost tretmana na pojedinim mjernim postajama doseže visokih 98 posto, što znači da komaraca u tim dijelovima grada gotovo i nema, a prosječna učinkovitost je 90 posto. A sve to unatoč izuzetno povoljnoj godini za razvoj komarca, godini s velikim količinama oborina kada je tretiranje dodatno otežano i visokim vodostajem rijeka, te poplavama, koje pogoduju komarcima, a nama otežavaju posao. Presložili smo sustav obrane od komaraca na način da smo ove godine prvi puta uključili i općine u prstenu oko Osijeka. Naime, iz tog područja u Osijek dolazi čak 95 posto komaraca. A ako oni ne tretiraju, za Osijek je kasno kad nam odrasli komarci uđu u grad. Pomažući okolnim općinama u tretiranju komaraca, zapravo pomažemo sebi. Prvi puta nakon 14 godina smo digli avione iznad naseljenog područja Osijeka. Do sad se iz zraka tretiralo samo područje izvan naseljenog mjesta. Uveli smo, prvi uputa u zadnjih 30 godina, i takozvane tretmane “zemlja-zrak”, kada u 24 sata istovremeno tretiramo i iz zraka i sa zemlje područje cijeloga grada, ali i okolnih općina koje su smještene u poplavnom području. Ukoliko je učinkovitost tretmana ispod 50 posto, izvođači su dužni o svom trošku ponoviti tretman. Na tome inzistiramo - navodi gradonačelnik Radić.

- Uložili smo maksimalne napore i poduzeli sve mjere kako bi se u Osijeku živjelo i radilo bez komaraca. Na dobitku su svi - javno zdravlje, građani i gospodarstvo - zaključio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

VIDEO Nova metoda suzbijanja napasnika: Grad Zagreb pustio čak 100 000 sterilnih komaraca u prirodu

 

Komentara 5

ZO
zoranos
17:30 04.07.2023.

Samo da podsjetim Tomašević je u Zagrebu osigurao za komarce 400 tisuća eura! Toliko o MOŽEMO! i njihovoj uspješnosti. Štede na svemu i srozavaju kvaliteti života drastično u Zagrebu samo kako bi stabilizirali financije grada - kao da je grad firma i kao da grad može bankrotirati! Kad bi Zagreb bankrotirao država bi se umješala i spasila bi ga - to je jako dobro znao Bandić, pa smo i dobili puno toga što nikad ne bi imali da je MOŽEMO! bio i tada na vlasti.

DU
Deleted user
19:45 04.07.2023.

Nisu mogli avionima u Osijeku zbog zelenih a bivši gradonačelnik je bio star, bolestan i vrlo nezainteresiran! Nas mladi gradonačelnik radi posao odlično, za sada!

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
17:40 04.07.2023.

Ljudi-komarci 3:0 jos ima nade za nas

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije