Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽUPAN BEZ VEĆINE

Komadina: Boras Mandić prevario je birače

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
10.07.2021.
u 21:03

Primorsko-goranski župan vladat će u kohabitaciji s većinski HDZ-ovom Skupštinom

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina od prekjučer je župan bez većine u Županijskoj skupštini. To je tijelo prekjučer konstituirano iz drugog pokušaja kada je za predsjednika Skupštine s 22 glasa izabran Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera i to uz pomoć 12 glasova vijećnika HDZ-a, pet glasova vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera, dva Mosta i tri vijećnika nezavisne liste Ive Rinčić.

Osobni obračun?

Drugim riječima, Komadina će iduće četiri godine imati pravu kohabitaciju i morat će vladati uz većinsku HDZ-ovu Skupštinu, što mu sigurno neće biti jednostavan zadatak. Ovakav rasplet događaja posebno je zanimljiv iz najmanje dva razloga. Prvo, Unija Kvarnera i Akcija Mladih nedavno su u Gradu Rijeci stali uz SDP te su podržali gradonačelnika Marka Filipovića i njegov prijedlog za predsjednicu gradskog vijeća dok su u prvom pokušaju konstituiranja Županijske skupštine bili protiv SDP-ova prijedloga da se za predsjednika Skupštine izabere SDP-ov Loris Rak.

Dakle, na županijskoj razini izostala je, za razliku od gradske razine, potpora Akcije mladih i Unije Kvarnera SDP-u. Dapače, novi šef Skupštine Marko Boras Mandić iz Unije Kvarnera u prošlom je sazivu bio Komadinin dožupan, a sada je pristao na potporu desnijih stranaka, a zbog čega dio naših sugovornika smatra da je ovakvom raspletu događaja „kumovao“ osobni animozitet između Komadine i Borasa Mandića. Upravo je Komadina krajem listopada 2020. potpisao smjenu Borasa Mandića s mjesta šefa Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije koji je vodio punih sedam godina i to u jeku borbe protiv koronavirusa te imenovao novi Stožer.

– Oni se kunu da će biti konstruktivni. Vidjet ćemo. Ovo što su izveli je koalicija bez programa, jedino što ih veže je to da su bili protiv mene. To je prijevara birača jer da su oni htjeli da desnica upravlja ovom županijom drukčije bi glasali na izborima. Akcija mladih i Unija Kvarnera dobila je glasove s centra i s ljevice – kaže župan Komadina i dodaje da za sve postoji prvi put pa tako i za ovakvu situaciju u kojoj prvi put neće imati većinu u Skupštini.

– Ja svoj posao moram raditi i radit ću – poručuje Komadina. Kaže i kako nitko iz Unije Kvarnera i Akcije mladih s njime nije htio razgovarati, a na pitanje je li za ovakav rasplet događaja kriv osobni odnos između njega i Borasa Mandića odgovara da to treba pitati novog šefa Skupštine. Čiji je, dodaje, cijeli njegov politički put vezan uz SDP i njega.

Boras Mandić: Nema koalicije

Činjenica da ga je Komadina smijenio s mjesta šefa Stožera civilne zaštite nema nikakve veze s jučerašnjim konstituiranjem Skupštine kaže pak Boras Mandić i dodaje kako nema govora o nikakvoj prijevari birača.

– Kao prvo, nema nikakve koalicije. A kao drugo, ne može biti prijevare birača ako se poštuje udio svake stanke u Skupštini. Da su birači htjeli dati potporu određenoj koaliciji kao što su joj davali zadnjih 20 godina, onda bi to napravili – kaže Boras Mandić. Na pitanje zašto njegova stranka nije htjela dati svoje glasove SDP-u u prvom pokušaju konstituiranja Skupštine kada je bio prijedlog da novi šef Skupštine bude Loris Rak, novi predsjednik Boras Mandić kazao je da s njima iz SDP-a o tome nitko nije razgovarao.

Komentara 6

Avatar B.Geserit
B.Geserit
21:10 10.07.2021.

Ljevičari su uvijek spremni izdati i zabiti jedan drugom nož u leđa. Što tek rade onim koji nisu njihovi.... Peovićka bi pištoljem uvela reda, onakva muškarača

JZ
Joža-Zg
21:13 10.07.2021.

Idu esdepenjare u qurac

ZU
zunzara
21:23 10.07.2021.

a da je sa tobom koalira to bi bilo uredu reliktu ptošlosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije