Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Kolona sjećanja kreće iz dvorišta vukovarske bolnice, Milanović taj dan u Škabrnji

Cijeli državni vrh kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju odao počast žrtvama
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
16.11.2022.
u 07:38

Iako još nije potvrđeno, očekuje se kako će istoga dana Vukovar posjetiti i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji će odati počast ubijenima i nestalima u Vukovaru

U Vukovaru su u tijeku posljednje pripreme za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine u okviru kojega je središnji događaj i ove godine 18. studeni, kada će biti upriličena Kolona sjećanja. Ovogodišnji program započeo je 11. studenoga i traje sve do 20. studenoga kada će završiti svetom misom za sve poginule i nestale.

Program je i ove godine raznovrstan, ali i već ustaljen, a najveća novost je da se poslije dvije godine prigodni program ponovno vraća u dvorište vukovarske bolnice odakle će i krenuti Kolona sjećanja. Za razliku od prethodne dvije godine, ove godine nema na snazi nikakvih COVID-19 ograničenja.

Iz Grada Vukovara ni ove godine, kao i svih prethodnih godina, nisu nikome slali pozivnice, ali se i ove godine 18. studenoga u Vukovaru očekuje velik broj građana iz cijele Hrvatske i inozemstva. Očekuje se dolazak i državnog vrha, ali ne i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je svoj dolazak u Vukovar najavio za 17. studenoga kada će nazočiti otkrivanju spomenika Kati Šoljić i sinovima. On će 18. studenoga biti u Škabrnji.

Iako još nije potvrđeno, očekuje se kako će istoga dana Vukovar posjetiti i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji će odati počast ubijenima i nestalima u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako su na Dane sjećanja pozvani svi koju mu žele iskazati pijetet za podnesenu žrtvu 1991. godine, ali je posebno pozvao predstavnike SDSS-a i dio građana Vukovara za koje je rekao kako izbjegavaju Kolonu sjećanja i prave se da se 1991. godina u Vukovaru nije dogodila.

Međutim, ove godine Dani sjećanja na žrtvu Vukovara dolaze u vrijeme brojnih dnevnopolitičkih previranja i afera tako da se često postavlja i pitanje hoće li se ponoviti 2013. godina, kada su 18. studenoga u Vukovaru bile dvije kolone i kada je na cesti bio blokiran državni vrh.

– Ne dvojim da će Kolona sjećanja Vukovarom proći dostojanstveno te da će ona biti masovna. Smatram kako su oni koji u medijima potiču natpise da će u Vukovaru biti dvije kolone na zadatku destrukcije Vukovara i Hrvatske te pronošenja vijesti da je takva problematika u Vukovaru redovita i uobičajena – rekao je Penava.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić također ne očekuje nikakve problem u Vukovaru napominjući kako se tih dana u Vukovaru svi trebaju suzdržati od politike i prepucavanja.

– Ni prošle godine vladajući nisu bili baš srdačno dočekani, ali ne očekujem nikakve probleme. Međutim, ne isključujem i da će možda netko zviždati. Uostalom, živimo u demokraciji i zašto se ne bi moglo iskazati svoje mišljenje o vladajućima koji se mogu, ali i ne moraju svima svidjeti. Više bih volio da se piše i priča o onima koji su poginuli tih dana kao i ovima koji će toga dana u Vukovar doći o svome trošku, a ne zato što moraju, za što će dobiti i dnevnice – rekao je Josić.

Komentara 1

Avatar markoii123
markoii123
08:45 16.11.2022.

O takvom Vukovaru i dolasku ovih koje spominje danas Tomislav Josić napisan je prošle godine fenomenalan tekst od Borisa Dežulovića pod nazivom J..o vas Vukovar,pročitati ga danas sa razumijevanjem a ne suditi po naslovu teksta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije