Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.02.2015. u 08:18

Kada ona ode, bojim se da bi razni developeri, koji su već počeli paliti bagere i kamione, vrlo brzo mogli sagraditi veliko betonsko naselje

Da je premijer Zoran Milanović ispunjavao svoja predizborna obećanja sa žarom kakvim ovih dana ispunjava predizborna obećanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska bi već odavno postala mali raj na zemlji. Predsjednik Vlade pokazivao je neodlučnost i nedostatak hrabrosti da donosi teške odluke, a sada angažira sve moguće resurse da "ispuni" tuđa obećanja. Ne samo da ima dvostruke kriterije nego nas želi uvjeriti da više voli druge nego sebe. To teško možemo povjerovati poznatom "samaritancu" Milanoviću.

Koji su onda stvarni motivi "gonili" premijera da onako ekspresno, kao da je riječ o nezahtjevnom ručku u malo boljem zagrebačkom restoranu, deložira novoizabranu predsjednicu s Pantovčaka? Očito je riječ o fino razrađenom scenariju na kojemu je marljivo radio i predsjednik na odlasku. Josipović i Milanović dobro su procijenili da bi novoizabrana predsjednica mogla imati problema s obećanjem da će se zbog uštede preseliti u Visoku ulicu. Umjesto da Kolindi prepuste da sama odluči hoće li uopće i kada otići s Pantovčaka, njih su dvojicu krenula u politički igrokaz u kojemu su se preglumili. Mučna podmetanja samo pokazuju kako je danas u Hrvatskoj sve podložno dnevnoj politici. Od dvojca koji trenutačno obnaša dvije najznačajnije funkcije u državi očekivalo bi se da više poštuje instituciju predsjednika. Još se i može razumjeti, iako nikako ne i opravdati, pozicija premijera Milanovića koji očito na konfrontaciji želi završiti svoj premijerski mandat. On u ovoj gruboj igri ne može puno dobiti, ali ni izgubiti. Stoga je pravo iznenađenje što se u ovaj projekt "omalovažavanja predsjednice Kolinde" uključio aktualni predsjednik Josipović. To nije u skladu s njegovim džentlmenskim priznavanjem poraza i obećanjem da do kraja mandata neće donositi bitne odluke. Ova epizoda Josipoviću sigurno neće pomoći u izgrađivanju nove političke karijere. Pokazuje se kao sitničav i osvetoljubiv čovjek, a to u politici nikada nije bila dobra referencija za skupljanje glasova. Možda je najveći problem za njega što ga građani i u ovoj političkoj trakavici doživljavaju kao Milanovićeva šegrta. A upravo je takva percepcija možda bila presudna na prošlim predsjedničkim izborima. Sada se potvrđuje da su mu kritičari s pravom prigovarali da se nije dovoljno emancipirao od šefa SDP-a te da nije imao jasnu političku viziju. Malo je neukusno da Josipović sugerira novoj predsjednici što bi ona trebala učiniti da joj Milanović vrati "dvorac" na Pantovčaku.

Predsjednica Kolinda nikako se ne bi trebala žuriti s preseljenjem prije nego što se naprave prave analize što Hrvatska i Zagreb dobivaju, a što gube tim činom. Uvijek je dobro kada političari ispunjavaju svoja obećanja, ali je ljudski i pošteno ponekad priznati pogrešku i reći da su se malo preračunali. A upravo se Kolinda preračunala kada je najavila da će se preseliti u Visoku ulicu. Još bi se mogao steći dojam da su građani protiv zelenila, paunova, srna i muflona, a ne protiv birokracije i raznih izmišljenih radnih mjesta na Pantovčaku. Što bi se dogodilo s tim prekrasnim zelenilom kada ga više ne bi "štitila" institucija predsjednika? Sudeći po hrvatskom iskustvu, a i najavama nekih developera koji su već počeli paliti bagere i kamione, bojim se da bi se ta zelena oaza vrlo brzo rasparcelirala, zatim bi došli "ugledni investitori" koji bi sagradili veliko betonsko naselje. Kod donošenja konačne odluke Kolinda treba uzeti u obzir i ekološke kriterije. Dok je ona gore, sigurno se tamo neće graditi ništa nakaradno. I što je najbitnije, može biti uspješna predsjednica i ako ostane na Pantovčaku.

>> Reiner: Vlada preseljenjem u Visoku odvlači pozornost od pravih problema

Komentara 68

CR
crocro
08:46 05.02.2015.

Svaki normalan čovjek može vidjeti da Kolinda još nije predsjednica RH, da ona još nije ovlaštena postavljati releventna pitanja vladi, da ona još nije u stanju pokrenuti važna pitanja za Republiku Hrvatsku, a oni udarili na nju zbog mjesta gdje će ona stanovati. Ljudi dragi, kakve to veze ima s njezinom predsjedničkom aktivnošću, neki bi je već smjenjivali zbog stvari koji nemaju veze s pravima pitanjima za prosperitet Hrvatske i za boljitak građana Hrvatske. Previše se vremena troši na pitanje gdje će ona stolovati, to nema veze s zdravim razumum osim za one koji misle da je upravo mjesto gdje će uredovati ključ uspjeha Hrvatske i standarda njezinih građana. Dajte dopustite da prvo primi svoje radno mjesto, a radno mjesto mora primiti na Pantovčaku jer je tamo zatečen stari predsjednik. Ako ona pronađe naknadno jeftiniji smještaj za državni proračun koji bi udovoljavao sigurnosnim uvjetima, onda će ona odlučiti da li će preseliti, a ne nitko drugi u njezino ime. Osim toga da ona i ostane na Pantovčaku, ona će sigurno u vrijednosti manje i jeftinije nekretnine smanjiti budžet Pantovčaka i opet na taj način poštedjeti državni proračun. Ali nekima je očito bitno gdje će ona sjediti jer je to ključ napretka Hrvatske. Radi se o jalu prema Kolindi i još dok niti nije predsjednica žele ju omalovažiti, diskreditirati i poniziti. To narod vidi koji je njoj dao glas i većina toga naroda kazniti će one koji su stali predsjednici na put, na slijedećim parlamentarnim izborima, to je sigurno. Prema tome, predlažem svim nestrpljivim ljudima da najprije pričekaju ustoličenje Kolinde i da uredno primi svoju dužnost i da počne raditi kako bi opće mogli vidjeti njezinu produktivnost u odnosu na bivšeg predsjednika. Jedino tako možemo suditi koliko je nova predsjednica uspješnija u odnosu na bivšeg predsjednika. Sve ostalo su podmetanja, laži, diskreditacije, zloba, jal i zavost, a od toga nema koristi. Morajhu se suočiti sa činjenicom da će im Kolinda postavljati pitanja a oni će morati odgovarati , htjeli oni to ili ne htjeli, a ako ne budu htjeli ili ignorirali predsjednicu samo će oni još više gubiti i totalno srozati svoj ugled koji se ionako negdje zagubio.

FU
furest
08:27 05.02.2015.

Kolinda ce sigurno biti dobra predsjednica bez obzira na sve zlocestoce sto joj se podmecu

DU
Deleted user
08:46 05.02.2015.

to šta je bija ive,ne ponovilo se....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije