Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki intervju u blagdanskom trobroju
Povratak na članak

Kolinda Grabar-Kitarović: Kupujemo borbenu eskadrilu

"Ne idemo u utrku u naoružanju sa Srbijom, a našu potrebu za nabavu nove borbene eskadrile shvaća i SAD"

Komentari 206

Avatar navijač
navijač
20:45 23.12.2016.

Ovo je već i bilo najavljeno tko je znao slušati. Kupit ćemo eskadrilu ( 16. komada) novih F 16.

VL
PE
perktoro
21:15 23.12.2016.

Strašno kako pojedini komentatori pojma nemaju o ničemu i u kupnji vojne opreme vide trošak. Kupnja vojne opreme u svijetu nije trošak već za državu može biti veliki pokretač gospodarstva. Uz kupovanje vojne opreme uvijek idu velika ulaganja države koja prodaje vojnu opremu. Pogledajte primjer kada smo kupovali finske transportere, Đuro Đaković je oživio zbog te kupnje.

VL
CA
carlo20
21:07 23.12.2016.

Borbeni avioni moraju se gledati ne samo kao jamac obrane zemlje nego i kao ekonomska investicija. Hrvatska odabirom novog borbenog aviona može oživjeti industriju i stvoriti izvor redovnih godišnjih prihoda te otvoriti tisuće radnih mjesta. To se može postići krozz dva ključna elementa. Prvi od njih je offset, kojim prodavatelj borbenog aviona jamči u zemlju-kupca uložiti određeni postotak vrijednosti ugovora. Drugi element je pružanje usluge zaštite zračnog prostora susjednim zemljama koje same ne mogu osigurati nadzor svog neba. Crna Gora i BiH nemaju lovačko zrakoplovstvo, pa prema tome ni sposobnost zaštite svog zračnog prostora. Tu zadaću mogli bi izvršavati hrvatski borbeni avioni ako se odluči o kupnji novih. S obzirom na površinu tih zemalja, Hrvatska bi nadzor njihovih zračnih prostora mogla naplatiti i više desetaka milijuna eura godišnje. RH, zahvaljujući svom teritorijalnom moru, ima najveći zračni prostor od svih zemalja bivše Jugoslavije i on iznosi oko 90 tisuća kvadratnih kilometara. S obzirom na toliki zračni prostor i geografske specifičnosti zemlje, HRZ-u idealno bi bilo 16-18 lovačkih aviona za sposobnost izvršenja borbenih zadaća.Što se tipa aviona tiče, izbor će najvjerojatnije biti sveden na dva lovca: američki F-16 Fighting Falcon i švedski JAS 39 Gripen. Šveđani su nam nudili već gripene s velikim offsetom, koji bi se uložio u prvom redu u hrvatsku industriju, Amerikanci sigurno isto nude uz avione velika ulaganja u našu industriju. Država napokn treba odlučiti.

VL
PO
pozornik66
21:29 23.12.2016.

Najdraži su mi ovi kao šta će nam, nas niko neće napasti, mi smo miroljubivi itd. Hrvatska ima prekrasnu zemlju, a to je kao da imaš predivnu ženu i svak bi volio da ti je uzme. Jedna od najbolje naoružanihh i treniranih vojski u Europi je Švicarska vojska. Ti ist bi rekli zašto, šta će im. Imati jaku i dobro obučenu vojsku je vrlina zemlje, odmah daš do znanja svima oko sebe da te ni ne pokušavaju maltretirat te je isto puno lakše postići političke uspjehe i biti cjenjen u Europi i svjetu. Pa niko ne cjeni i respektira amere ni zbog čega nego zbog vojne snage, to im otvara vrata svugdje u svjetu

VL
Avatar Becarina
Becarina
21:13 23.12.2016.

Konacno malo bolje vjesti!

VL
Avatar Mamlazac
Mamlazac
01:02 24.12.2016.

Srbija je najjaca sila iza Kosova, na prostorima bivse Srbije.!

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
23:43 23.12.2016.

Pozdravljam nabavku zrakoplova, a posebno helikoptera. Treba dobro razmisliti o bespilotnim letjelicama i modernoj protuzračnoj obrani. Ono što mene najviše zanima je što ćemo napraviti na ozbiljnu prijetnju milijuna migranata. U tom smislu vodimo potpuno promašenu politiku.

VL
Avatar Bruno
Bruno
21:23 23.12.2016.

Prava stvar.

VL
DU
Deleted user
23:03 23.12.2016.

Ajde konačno da više znam za što će se porez ove države potrošiti. Osobno me uopće nije briga koliko će to koštati ako kupimo nove zrakoplove, da je ikoga u ovoj državi briga davno bi prije nešto po tome napravili.

VL
RO
Rocky15
22:40 23.12.2016.

bravo kolinda i sretan božić tebi i tvojoj obitelji

VL
BL
Blizard
00:36 24.12.2016.

Strategiju koju će odraditi novokupljenog eskadrila borbenih zrakoplova za Hrvate to još sa sigurnošću nemozemo znati ali obrambeni sistemi 'velike preciznosti 'zemlja zrak ' jeste jeftinija ,efikasnija varijanta a i u skladu je sa ZA DOM SPREMNI !

VL
Avatar freen
freen
23:59 23.12.2016.

treba razmisliti i o postavljanju raketa,pogotovo zrak-zrak

VL
Avatar croatxl
croatxl
05:10 24.12.2016.

Da Hrvatska,nikada nekupi nove igracke bilo F-16 ili Jaz 39G ripen ona jedina zna odgovorit srbima.Ona se nejavlja na svaku njiohovu rjec ili komentar,ali kad im odgovori istovremeno pljuste srbske reakcije,to je dokaz da imamo pravu predsjednicu.Drugo nezna se dali je vise mrze srbi ili domaci partizani poput josipovica,koi stalno vidi ustasku zmiju,a ona tvrdi nema toga u HR sve cestitke predsjednice,i samo nastavite tako.

VL
Avatar croatxl
croatxl
00:41 24.12.2016.

Kolinda je najbolji politicar HR + Plenkovic dobar tandem.Stir je slaba karika,treba nego sto ali recimo Jaz gripen je odlican zrakoplov visoke tehnologie,ali i puno jeftiniji od F-16.Svedani nam nude zaista povoljan aranzman,jednostavno kupnja Jaz gripena gura snazno cjelo HR gospodarstvo.

VL
BK
B Kosa
20:57 23.12.2016.

Japanci su negde prija osamdesete pronasli srusen mig 29 Amerikanci su trazili daim ga predaju, SSSR se je zestoko protivio. Kada su ga Amerikanci dobro proucili izjavili su. " Nismo se imali cega bojati, varen je grubo i vrlo je tezak nemoze nositi mnogo goriva ni raketa

VL
Avatar nula
nula
23:09 23.12.2016.

Hrvatska nije Balkan, nego Zapad. Normalno je da se okrece zapadnoj tehnologiji.

VL
GR
grabice
10:27 24.12.2016.

Ulaganje u vojnu tehniku je stednja itekakva stednja.Pretrpili smo i jos uvijek trpimo od agresije 90 koja nas je kostala nekoliko desetina ili stotina milijardi necega.Bolje uloziti sad da sacuvamo i bolnice i skole i crkve i groblja i vrtice kao i one sto kopaju po kontejnerima.A koliko samo zivota ce biti sacuvano.Nikad ne trebalo ali nek se ima.

VL
Avatar TAJSAM
TAJSAM
23:17 23.12.2016.

Ne treba na to trošiti novac. Samo treba postaviti dragovoljce iz 204 brigade na granicu sa susjedima pa da vidim tko če proći preko nas. 91 smo ih zadržali skoro bez oružja a danas nam treba samo ono što imamo u skladištima . Vjerujte da nitko pa niti sa avionima nebi imali šanse da prođu. Samo ostalima bi dali da dobro počiste Zagreb jel je tu naj više onih koji mrze Hrvatsku i iznutra rade svakodnevno na rušenju Hrvatske i Hrvata. Pozdrav dobrim ljudima

VL
ET
etrao
22:38 23.12.2016.

Bravo predsjednice!

VL
Avatar future Gohan
future Gohan
05:34 24.12.2016.

Konačno, nadam se da nije spin, več ozbiljno krečemo u modernizaciju HV, a time i sigurnosti svih nas, komšije se naoružavaju, sigurno ne zbog mira, tko bi njih napao, usotalom okruženi su s EU i NATO, ali da oni opet čekaju povoljni trenutak, definitivno, uostalom voždovi su sv vukovi u janječoj koži...

VL
« 1 2 3 4 5 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.