Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki intervju u blagdanskom trobroju

Kolinda Grabar-Kitarović: Kupujemo borbenu eskadrilu

Naslovnica 24.12.
Foto: VL
24.12.2016.
u 00:00

"Ne idemo u utrku u naoružanju sa Srbijom, a našu potrebu za nabavu nove borbene eskadrile shvaća i SAD"

U božićnom intervjuu za Večernji list hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poslala je nekoliko vrlo jasnih političkih poruka o pozicioniranju Hrvatske u novim geostrategijama.

Vidi se da s trećim premijerom u njezinu mandatu, Andrejem Plenkovićem, gradi partnerstvo u strateškim stvarima, primjerice u odnosima prema BiH, Rusiji, ideološkim pitanjima i simbolima totalitarizama, a s prvim danima 2017. najavljuje veliku rotaciju kadrova u hrvatskoj diplomaciji, gdje, procjenjuje, dio veleposlanika ne zastupa hrvatske interese.

RH ne ide u utrku naoružanja sa Srbijom, no nabavlja novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk.

Vidite li u generalu kojeg zbog te hrabrosti zovu “Ludi Pas” saveznika Hrvatske?

Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk.

Ako se ostvare najave Srbije da će od Rusa nabaviti MiG-ove 29, to će dati vjetra i našoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile, zar ne?

Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora. I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom.

Dakle, Hrvatska sigurno ide u nabavu nove borbene eskadrile?

Držim da je o tome postignut politički konsenzus, a razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja.

>>Cijeli intervju pročitajte u blagdanskom trobroju Večernjeg lista ili na našem e-izdanju

U blagdanskom trobroju donosimo i sljedeće teme:

>>Legendarni hrvatski pilot Ivan Selak odlazi u mirovinu

>>Vučić ustuknuo: Hrvati u Srbiji dobivaju udžbenike na svom jeziku

>>Nadbiskup Puljić: Nije istina da su hrvatski biskupi protiv pape

>>Božićna panorama: Isus je rođen nekoliko godina prije nove ere

>>Dar čitateljima uz veliki Večernjakov paket

Foto: VLm

Komentara 206

Avatar navijač
navijač
20:45 23.12.2016.

Ovo je već i bilo najavljeno tko je znao slušati. Kupit ćemo eskadrilu ( 16. komada) novih F 16.

PE
perktoro
21:15 23.12.2016.

Strašno kako pojedini komentatori pojma nemaju o ničemu i u kupnji vojne opreme vide trošak. Kupnja vojne opreme u svijetu nije trošak već za državu može biti veliki pokretač gospodarstva. Uz kupovanje vojne opreme uvijek idu velika ulaganja države koja prodaje vojnu opremu. Pogledajte primjer kada smo kupovali finske transportere, Đuro Đaković je oživio zbog te kupnje.

CA
carlo20
21:07 23.12.2016.

Borbeni avioni moraju se gledati ne samo kao jamac obrane zemlje nego i kao ekonomska investicija. Hrvatska odabirom novog borbenog aviona može oživjeti industriju i stvoriti izvor redovnih godišnjih prihoda te otvoriti tisuće radnih mjesta. To se može postići krozz dva ključna elementa. Prvi od njih je offset, kojim prodavatelj borbenog aviona jamči u zemlju-kupca uložiti određeni postotak vrijednosti ugovora. Drugi element je pružanje usluge zaštite zračnog prostora susjednim zemljama koje same ne mogu osigurati nadzor svog neba. Crna Gora i BiH nemaju lovačko zrakoplovstvo, pa prema tome ni sposobnost zaštite svog zračnog prostora. Tu zadaću mogli bi izvršavati hrvatski borbeni avioni ako se odluči o kupnji novih. S obzirom na površinu tih zemalja, Hrvatska bi nadzor njihovih zračnih prostora mogla naplatiti i više desetaka milijuna eura godišnje. RH, zahvaljujući svom teritorijalnom moru, ima najveći zračni prostor od svih zemalja bivše Jugoslavije i on iznosi oko 90 tisuća kvadratnih kilometara. S obzirom na toliki zračni prostor i geografske specifičnosti zemlje, HRZ-u idealno bi bilo 16-18 lovačkih aviona za sposobnost izvršenja borbenih zadaća.Što se tipa aviona tiče, izbor će najvjerojatnije biti sveden na dva lovca: američki F-16 Fighting Falcon i švedski JAS 39 Gripen. Šveđani su nam nudili već gripene s velikim offsetom, koji bi se uložio u prvom redu u hrvatsku industriju, Amerikanci sigurno isto nude uz avione velika ulaganja u našu industriju. Država napokn treba odlučiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije