Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović:

Islamska zajednica u Hrvatskoj može biti primjer drugim zemljama

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
13.07.2017.
u 19:45

Predsjednica je naglasila važnost razvijanja bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa sa zemljama Perzijskog zaljeva.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u Zagrebu ministra vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdullaha Bin Zayeda Al Nahyana s kojim je razgovarala o političkim i gospodarskim odnosima, a glede krize u Perzijskom zaljevu podržala je "pokušaje premošćivanja razlika i podjela", priopćeno je iz njezina ureda.

Predsjednica je naglasila važnost razvijanja bilateralnih političkih i gospodarskih odnosa sa zemljama Perzijskog zaljeva, kao i onih Europske unije i država Zaljeva, čemu RH daje svoju potporu. Također je naglasila kako snažnijim odnosima s ovim dijelom svijeta zasigurno pridonosi i islamska zajednica u Hrvatskoj koja svojim primjerom prožetosti u društvu, života, a ne suživota, može predstavljati model za mnoge druge zemlje, kaže se u priopćenju.

Zrakoplovna linija Zagreb - Dubai

Ministar Bin Zayed Al Nahyan rekao je kako u godini kad dvije države obilježavaju 25. obljetnicu diplomatskih odnosa treba razmotriti mogućnosti za jačanje ukupnih bilateralnih odnosa, a UAE i s Hrvatskom žele imati razvijene odnose kao i s nekim drugim državama u susjedstvu.

Kako je izdvojeno u razgovoru, tome će svakako pridonijeti i nedavno pokrenuta izravna zrakoplovna linija tvrtke Emirates koja povezuje Zagreb i Dubai, a koja bi, uz snažnije međusobne veze, Hrvatskoj mogla omogućiti i povećanje turističkih dolazaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Naglasio predanost svoje zemlje borbi protiv radikalizma i terorizma

"Sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju na jugoistoku Europe i u Perzijskom zaljevu. Predsjednica Republike ponovila je snažnu potporu Hrvatske zemljama jugoistočne Europe na njihovu pristupnom putu prema Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, a što predstavlja temelj sigurnosti i stabilnosti spomenutog područja te Europske unije u cjelini", kaže se u priopćenju te dodaje da je Grabar-Kitarović glede krize u Zaljevu "podržala pokušaje premošćivanja razlika i podjela, a što predstavlja opći interes svih država ujedinjenih u zajedničkoj borbi protiv radikalizma, ekstremizma i terorizma".

Ministar Bin Zayed Al Nahyan naglasio je predanost svoje zemlje borbi protiv radikalizma i terorizma. Ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazio je nadu za skorim službenim posjetom predsjednice njegovoj zemlji, dodaje se u priopćenju.

Plenković i Pejčinović Burić s ministrom vanjskih poslova UAE

Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je da je u razgovorima za posjeta Hrvatskoj ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana naglasak stavljen na razvijanje gospodarskih odnosa, od turizma do izvoza hrane, i ocijenila kako su odnosi dvije zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. 

"Ujedinjeni Arapski Emirati su prijateljska država Hrvatskoj, politički odnosi su vrlo dobri, bez otvorenih pitanja, te je tijekom našeg razgovora naglasak stavljen na gospodarska pitanja koja sve više dobivaju na važnosti", rekla je Pejčinović Burić na konferenciji za tisak nakon razgovora.  

Pozitivan primjer promjena koje želimo vidjeti u tom smjeru je dogovor o uspostavi izravnih letova zrakoplovne tvrtke Emirates između Zagreba i Dubaija od 1. lipnja, istaknula je hrvatska ministrica i napomenula da je dolazak tog velikog zrakoplovnog prijevoznika vrlo značajan za Hrvatsku jer je ta kompanija poznata po selektivnom odabiru tržišta i destinacija. Ministrica Pejčinović Burić je rekla da je s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata razgovarala i o LNG terminalu na Krku i podsjetila da to nije samo hrvatski nego i prioritetan projekt Europske unije.

Susret s Plenkovićem

S ministrom vanjskih poslova susreo se i premijer Andrej Plenković. "Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima sa šeikom Abdullahom bin Zayedom Al Nahyjanom, ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uz predsjednika Vlade bio je ministar financija Zdravko Marić", izvijestili su iz Vlade. 

Razgovarali su o političkim odnosima Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su ocijenjeni vrlo dobrima, kao i o unaprjeđenju gospodarske suradnje, osobito u području građevinarstva, infrastrukture, energetici i turizmu.

Unaprjeđenju  gospodarske suradnje pridonijet će i Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak, koji su  potpisali  ministar financija Zdravko Marić i šeik Abdullah bin Zayed Al Nahyan. 

Ugovorom se postižu brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, kao i poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga te povećanje stupnja ukupne gospodarske aktivnosti obiju država. Razmijenili su mišljenja o krizi u Zaljevu", zaključuju iz Vlade. 

 

Komentara 21

RI
rikavac
23:28 13.07.2017.

Predsjednica naglasila vaznost gospodarski odnosa sa zemljama perzijskog zaljeva. Ajd nam reci sta smo mi dosad imali od tih zemalja sto ih obilazis ti arapski zemalja? jel izvozimo jel ulazu oni u Hrvatsku jel imamo ista od toga? Predsjednice razvijat ces gospodarske odnose za zemljama perziskog zaljeva koliko ti Ameri dozvole.

AD
adler77
00:07 14.07.2017.

ova kolinda je kurv...injsa uberasica

Avatar POP.Košič Vlado
POP.Košič Vlado
20:52 13.07.2017.

allahu ekber kraljici trotoara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije