Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJESTO HRVATINA

Predsjednica predložila Sessu za predsjednika Vrhovnog suda

Đuro Sessa
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
10.07.2017.
u 13:00

Sessa je sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivši predsjednik Udruge sudaca.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u Hrvatski sabor uputila prijedlog da sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa bude predsjednik Vrhovnog suda umjesto Branka Hrvatina, kojemu 19. srpnja istječe mandat, potvrđeno je Hini iz predsjedničina Ureda.

O predsjedničinu prijedlogu svoje mišljenje trebaju dati svi suci Vrhovnoga suda na Općoj sjednici, zatim saborski Odbor za pravosuđe i tek nakon toga o tome odlučuje Sabor, a za izbor predsjednika Vrhovnog suda dovoljna je natpolovična većina zastupnika.

Za predsjednika Vrhovnog suda uz Sessu se kandidirao i predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić, no on je od kandidature odustao u subotu zbog, kako je objasnio u pismu predsjednici Republike, pritisaka kojima je izložen zbog poznanstva sa Zdravkom Mamićem.

Sessa je sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske i bivši predsjednik Udruge sudaca. Prije nego što je 2008. izabran za suca Vrhovnog suda Sessa je bio predsjednik Građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu i sudac tog suda od 2002. do 2008. a od 1996. do 2004. bio je i predsjednik Općinskog suda u Zagrebu.

Komentara 9

Avatar comparator
comparator
14:32 10.07.2017.

Kako se ocjenjuju suci ? Pojma nemam ali trebalo bi ih ocjenjivati .Mislim da njihovo poštenje i njihova stručnost trebaju biti ono što nas zanima . Njihova specijaliziranost za određenu granu njihove struke za kojom su se bavili svakako bi trebalo navesti kako bi znali tko je ta osoba od povjerenja . Svakako vjerujem u predsjednicu no vrijeme je kad bi se izbor sudaca mogao podići na višu razinu i to onu stručnu s ogradom od politike.

MR
Mrzim_registraciju
14:50 10.07.2017.

Đuro Sessa - to je ona poštenjačina što kad netko ukaže na kriminal u sudstvu napadne zviždača, a kriminalnog suca štiti svim sredstvima?

MO
mobitel20
14:17 10.07.2017.

Dobar prijedlog Predsjednice. Treba joj povecati ovlasti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije