Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne bacajte ih

Želite izbjeći ovrhu? Evo koliko dugo morate čuvati dokaze o plaćanju računa

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
07.06.2023.
u 09:38

Zastara za javne usluge je godina dana, za pričuvu, komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda je tri godine. Bitno je naglasiti i da zastara ne stupa automatski na snagu.

Da se poštedite potencijalnog trošenja vremena i novca, ne bacajte račune koje ste platili. Ili ih platite putem internet bankarstva i imajte evidenciju uvijek na jednom mjestu. “Najbolje je da građani čuvaju svoje račune barem jednu godinu nakon vremena zastare”, rekao je Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP).

“Prema članku 232, Zakona o obveznim odnosima zastara za javne usluge je godina dana. To se odnosi na struju, vodu, plin, odvoz otpada, telefon, poštanske usluge, grijanje, TV pristojbu, dimnjačarske usluge… Zastara za pričuvu je tri godine, a za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda tri godine, s tim da se pritom radi o relativnoj zastari, dok je apsolutna šest godina. To je tako jer spadaju u porezne naknade i zastara se prekida svakom radnjom vjerovnika, ali najdulje što mogu trajati je šest godina”, naveo je Lončar za N1.

POVEZANI ČLANCI:

Također, bitno je naglasiti i da zastara ne stupa automatski na snagu. “Ne provodi se po službenoj dužnosti već se na nju potrošač mora pozvati. Tako mnogi potrošači koji ne znaju za zastaru plate troškove koji su u zastari”, pojašnjava Lončar i nudi potrošačima još jedan način dokazivanja plaćenih računa: “Mišljenja smo da potrošači mogu iskoristiti i svoje potvrde banke o plaćanju kao dokaz o plaćanju računa.” Na kraju, bitno je napomenuti da se zastara ne računa kad stigne do potencijalnog dužnika nego u trenutku kad je pokrenuta. Također, što se ovrha tiče, one zastarijevaju najranije protekom deset godina.

>>VIDEO Djelatnici izišli s transparentima ispred zgrade splitskog Županijskog suda

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar southman
southman
11:07 07.06.2023.

Kad te HT uz pomoc lažne Opomene ovrši za dug star 15 g onda ne postoji ništa što te može soasiti ovrhe.

DU
Deleted user
13:01 07.06.2023.

Ma u grob sa potvrdama o uplati. U ovoj državi nikada nije prekasno da te netko ovrši, nećemo valjda kriviti nesposobnost računovođa zaposlenih preko veze što nisu primijetili nekoliko godina da im uplata nije sjela? Osim ako nisi ukrao ili 'zaboravio' uplatiti milijune duga, tada zastara nastupa odmah nakon počinjenja djela (ili će DORH kad za isto sazna javnost podići optužnicu, vrtiti po sudu par godina, nakon čega slijedi oslobađajuća presuda i tužba protiv države od strane optuženog kako bi se nadoknadilo nekoliko godina bez prihoda od pljačke - znate već, pravda na hrvatski način).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije