Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Krasnec

Koliko demokracije toliko novca iz europskih fondova

europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL
20.01.2019.
u 06:30

Većina glasala za novo načelo raspodjele sredstava od 2020. do 2027., no zastupnici su se podijelili na zapadne, koji su bili ‘za’, i istočne, koji su bili ‘protiv’.

Koliko demokracije, toliko novca iz EU fondova, ili obrnuto: ako nema demokracije, nema ni obećane alokacije iz fondova – to je jedna od najvećih novina koje je Europska komisija predložila u višegodišnjem financijskom okviru EU za razdoblje 2020.-2027., a to novo načelo vezivanja stanja demokracije i vladavine prava uz trošenje EU fondova dobilo je prekjučer podršku većine i u Europskom parlamentu.

No zastupnici su se podijelili na one iz zapadnih, starih članica, koji su za takvo rješenje, i one iz istočnih, novijih država članica koje su kritizirane za udaljavanje od demokracije i vladavine prava i koje su protiv ovog prijedloga. A među hrvatskim europarlamentarcima podjela je bila između ljevice i liberala, koji su za, i desnice, koja je ili suzdržana ili protiv.

Razlog Mađarska i Poljska

Dubravka Šuica i Ivana Maletić bile su suzdržane, a Marijana Petir i Ruža Tomašić bile su protiv (od ostalo dvoje HDZ-ovih zastupnika Željana Zovko navodno je izvukla karticu iz uređaja kako ne bi uopće ostala zabilježena kao prisutna prilikom glasanja, a Ivica Tolić nije bio na ovotjednoj plenarnoj sjednici). Tonino Picula, Biljana Borzan, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić i Davor Škrlec bili su za izvješće koje podržava Komisijin prijedlog vezivanja vladavine prava uz trošenje fondova. Izvješće je na kraju prošlo s 397 glasova za, 158 protiv i 69 suzdržanih glasova.

– Ne želim poslati poruku da sam protiv vladavine prava, ali ne mogu biti za nešto što je neprovedivo, a ovaj prijedlog regulative jako je loše napravljen i neprovediv. Zbog toga sam bila suzdržana – objasnila je Ivana Maletić (HDZ), a njezinu argumentaciju slijedila je i Šuica (HDZ). Na pitanje drži li HDZ u Europskom parlamentu stranu mađarskoj i poljskoj vladi, protiv čijeg je ponašanja ovaj prijedlog i usmjeren jer te dvije vlade udaljuju Mađarsku i Poljsku od vladavine prava i gaze europske vrijednosti, ali vrlo rado troše europske fondove, Maletić odgovara: – Ne držimo im stranu, nego ne dozvoljavam da stare države članice uvode standarde kojima se kažnjavaju manje i nove države članice. Jesmo li svi jednaki ili smo nejednaki članovi EU – pita se Maletić dodajući kako bi novije države članice bile više kažnjene za isto srozavanje vladavine prava nego starije države članice koje manje koriste fondove EU.

Stav kandidata europskih pučana za predsjednika EK: Weber odlučio da neće glasati

Rasprava o ideji vezivanja trošenja novca iz EU fondova uz vladavinu prava, demokraciju i zaštitu europskih vrijednosti u nekoj državi članici još se nastavlja i tek se zakuhtava jer će i Vijeće EU, u kojem sjede predstavnici država i gdje su mađarska i poljska vlada već iskazale svoje protivljenje, morati zauzeti stav, a onda će se voditi i trijalog između Vijeća, Parlamenta i Komisije. U Parlamentu su protiv prijedloga glasali najviše mađarski i poljski, ali i pojedini hrvatski, rumunjski, slovački, slovenski, češki i bugarski zastupnici. Manfred Weber, kandidat europskih pučana za sljedećeg predsjednika Europske komisije, odlučio je da neće nikako glasati po ovom pitanju. Mađarski državni tajnik za europska pitanja Szabolcs Takács kritizirao je usvajanje prijedloga u EP-u poručivši da je to “još jedan primjer kažnjavanja srednje Europe” te da “Mađarska neće pod ucjenama odustati od svog stava prema migracijama”. Mađari su, naime, često kritizirani iz ostatka EU zbog toga što ne žele pokazati solidarnost u raspodjeli izbjeglica po kvotama, a imaju koristi od principa solidarnosti kroz fondove EU.     

Picula: EU nije biznis-klub

Maletić je za rješenje u kojem bi se za kršenje europskih vrijednosti i vladavine prava plaćala financijska kazna, ali ne kroz smanjenje EU fondova, nego kazna koju plaća država iz svog proračuna.

SDP-ovac Tonino Picula, s druge strane, kaže kako je “dobro da je Europski parlament pokazao zube” i prihvatio ovu ideju Komisije.

– Među novim članicama razvila se jedna vrsta percepcije EU koja kao da govori: idemo iskoristiti fondove, a za vrijednosti nema veze. Ta opasnost je prepoznata i ovo je prijedlog koji govori da EU nije biznis-klub, nije samo zajedničko tržište gdje će se prikupljati novac i alocirati kroz fondove, nego prije svega zajednica vrijednosti – kaže Picula.

Komentara 12

DU
Deleted user
10:35 20.01.2019.

Nas baš ništa ne može spasiti da ne potonemo na dno dna u EU!? Eto, Marić smanji poreze, a računi za komunalne naknade porastu 20%? Jasno, već se računa da će svi penzioneri "navaliti" na četverosatni rad? Euro pada, ili je najniže od kad postoji, nama cijene rastu? Sve je naopako u ovoj nesretnoj Zemlji!

CI
cicibela
11:28 20.01.2019.

Ako Svjetski ekonomski forum kaže da je Hrvatska na 120-om mjestu po neovisnosti pravosuđa i 1 mjesto iza Mozambika, je li to znači da u Hrvatskoj imamo vladavinu prava? Vjerojatno nas briselski dvor ocjenjuje samo po poslušnosti. Pa ako smo usvojili Istambulsku deklaraciju i Marakeški sporazum, obilato hranimo Soroševe udruge, onda nema veze što je Mozambik napredniji od EU članice po pitanju pravosuđa.

ZH
zhecko
07:45 20.01.2019.

Opasna stvar, okrenuta uglavnom protiv zemalja, koje misle sa svojom glavom, koje neće migrante, terorizam, "no go zone" ili slično, a i ne postoji objektivna definicija, šta je "demokracija", za određivanje jasnih kriterija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije