Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Osovina Budimpešta - Rim - Varšava: osvajamo Europu 19

Lideri populista predvođeni Salvinijem povezuju se uoči EU izbora
11. siječnja 2019. u 10:12 7 komentara 593 prikaza
Matteo Salvini
Foto: Reuters/Pixsell

Čelnik talijanske Lige i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini u Europi traži saveznike za europarlamentarne izbore 26. svibnja koji bi mijenjali sadašnju Europsku uniju. Nakon susreta u četvrtak u Varšavi s čelnikom stranke Pravo i pravda (PIS) Jarosłavom Kaczyńskim, Salvini je izjavio kako je cilj suverenističkih stranaka da postanu prve u Europi.

Salvini u Poljskoj Nova Europa Potpredsjednik talijanske vlade: Italija i Poljska donijet će novo proljeće Europi

Te bi stranke, uglavnom one iz država Višegradske skupine (Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka) te eventualno neke iz zapadnoeuropskih zemalja kao što je Nacionalno okupljanje (bivša Nacionalna fronta) Marine Le Pen, stvorile neku vrstu “pakta za Europu”, odnosno seriju zajedničkih točaka s kojima bi se predstavili na europskim izborima.

Salvini smatra kako bi s tim strankama mogao stvoriti sporazum kakav je sklopljen u Italiji s Pokretom 5 zvijezda (M5S) za vladanje. Dakle, nikakve ideologije, već stvari koje treba provesti.

Zajednica suverenista

Istodobno s europskom turnejom Salvinija, na okupljanje europskih istomišljenika krenuo je i čelnik M5S-a i potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio, koji se u Bruxellesu već sastao s onima s kojima planira stvoriti savez, odnosno s Pawełom Kukizom, Ivanom Viliborom Sinčićem i Karolinom Kahonen, utemeljiteljima i čelnicima pokreta i stranka Kukiz’15 u Poljskoj, Živog zida u Hrvatskoj i Liike Nyt u Finskoj. M5S i Liga u Italiji su saveznici, a na europskoj razini suparnici.

europski parlament TOMISLAV KRASNEC Europski parlament može biti i dom stvarnog utjecaja, a može biti i debatni klub

U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti ne samo kako će ta dva pokreta proći na europskim izborima već hoće li izborni rezultati imati posljedice na trajanje talijanske vlade. Također treba vidjeti i koji će se hrvatski pokret udružiti sa Salvinijem.

Salvini želi stvoriti zajedničku predizbornu platformu sa sličnim pokretima u Europi, a to želi i Di Maio sa svojim europskim istomišljenicima. Možda će, na koncu, dvije skupine, kao i u Italiji, stvoriti europsku vladu, dakle, bez socijalista i pučana, odnosno dviju tradicionalnih stranaka koje su se do sada izmjenjivale na čelu Europe.

– Radit ćemo na stvaranju zajednice prije europskih izbora kako bi suverenističke stranke bile najavom u EU – kazao je Salvini. Posjetom Poljskoj Salvini je pokrenuo osovinu Rim – Varšava, kojoj bi se trebala pridružiti i Budimpešta s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orbán već zapljeskao tom okupljanju.

Poljsko-talijanski savez ili savez Varšave i Rima jedan je od najvećih događaja kojim je ova godina mogla započeti, rekao je Orbán na konferenciji za medije opisujući Salvinija kao “heroja” koji zaustavlja migracije na obalama Italije.

Brexit TRAŽE 2. REFERENDUM Može li do preokreta: Nova anketa otkriva da Britanci žele ostati u EU

– Polažem velike nade u ovo – kazao je Orbán i naglasio da je “sit” činjenice da svaki put kada Europska pučka stranka (PPE), kojoj pripada i njegova stranka Fidesz, traži saveznika, traži ga u lijevim strankama koje on naziva promigrantskim.

– Potreban je savez Rima i Varšave koji bi bio protiv migracija i koji je spreman raditi zajedno s protumigrantskim snagama u EPP-u – rekao je Orbán.

Tko će im se pridružiti

Htio bih da u Europi bude neka politička snaga koja će biti desnije od EPP-a, poručio je Orbánov glasnogovornik Zoltán Kovács, koja će biti sposobna suprotstaviti se imigraciji.

Trst BURNE REAKCIJE U TRSTU Uzeo prnje beskućniku i bacio ih 
u smeće: ‘Grad mora biti čist’

Salvini drži kako bi se tom savezu mogli pridružiti i Danci, ali i Francuzi. Plan nije uništiti Europu, već je prilagoditi suverenistima. Pitanje je samo što su suverenisti voljni prepustiti odlučivanju europskim institucijama, odnosno kojeg bi se suvereniteta odrekli za zajednički život u Europi.

Prema Salvinijevim najavama, stvorio bi se neki pakt, neke točke za koje bi se suverenisti zalagali i, ako bi osvojili većinu u Europarlamentu, provodili. Ne zna se ni kakav je odnos Salvinija, Višegradske skupine i eventualnih ostalih suverenista prema Rusiji Vladimira Putina. 

VIDEO Talijanske muke s vulkanima: Prijeti li katastrofa?

osvanuo novi natpis
Salona više nema: Gdje je sada frizerka Kolinde Grabar-Kitarović koja si je jednom objavom uništila ugled
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Baš me zanima koja će se stranka iz RH priključiti osovini Rim-Varšava, moj glas dobivaju sigurno

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  već samim ulaskom u eu parlament i dobivanjem svojeg zastupničkog kluba ulaze u sferu odlučivanja prilikom donošenja odluka, ali i pristupa javnosti kroz eu institucije, koje će morati raditi i prema njihovim idejama i stavovima. to je prva pobjeda koja ... prikaži još! je potrebna da bi se ovaj gigantosaur od eu birokracije spustio na zemlju među ljude. druga pobjeda je da svojim postojanjem i utjecajem na odluke eu-a tjeraju pučane i socijaliste na zajedičko djelovanje, ako žele očuvati vlast, a to znači odustajanje od njima specifičnih stavova, i spajanje pred javnošću u jednu masu koja nikog ne sluša. a to su dva preduvjeta za treću pobjedu, preuzimanje vlasti u uniji i onda rastakanje jakih političkih obruča i vraćanje odlučivanja državama. drugom pobjedom režu i granu medijima koji ne mogu više savez pučana i socijalista dugo opravdavati strahom od 'anarhista'. da bi medij preživio, onda mora živjeti sa tržištem. ako idu sladoledi od jagode, onda ne naručujem previše pistacije....

 • Avatar Maturirao Karla Ma-tko sam ja?
  Maturirao Karla Ma-tko sam ja?:

  Pakt, pakt, pakt... Znamo li za neku drugu riječ možda?