Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koji su nam prioriteti u gospodarenju otpadom i zašto sustav u Splitu "šteka"?

Konferencija je tematski bila podijeljena u četiri sesije: Morski otpad, Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada, Poslovni sektor i gospodarenje otpadom te Društvo, pojedinac i otpad.
19. rujna 2022. u 15:30 0 komentara 39 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

U Splitu je održana Interdisciplinarna konferencija o prioritetima u gospodarenju otpadom – smanji, ponovno koristi i recikliraj Beyond Plastic Hrvatska. Konferenciju je 15. i 16. rujna uživo pratilo više od 50  sudionika, a putem izravnog prijenosa na društvenim mrežama uključila se zainteresirana javnost te se informirala o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom u Sredozemnom moru.

Konferenciju je otvorila Izvršna direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić, a pozdravnom riječi sudionicima se obratio i Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

- Jako je bitno, pogotovo ovdje kod nas u Splitu, pokrenuti sustav odvojenog prikupljanja otpada, industriju recikliranja i kompostiranje biootpada, znamo da nam to sve nekako “šteka” na ovom području – kazala je Medunić-Orlić na konferenciji koja je tematski bila podijeljena u četiri sesije: Morski otpad, Javne politike i gospodarenje otpadom, Kružna ekonomija i tehnologije obrade otpada, Poslovni sektor i gospodarenje otpadom te Društvo, pojedinac i otpad.

–  Okupili smo znanstvenu zajednicu iz različitih sektora i organizacija, Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Prirodoslovno-matematički fakultet iz Zagreba, imamo i inozemne predavače iz Tunisa, Malte, Francuske i Belgije, iz organizacije Seas At Risk koja okuplja sve udruge i organizacije koje se bave zaštitom mora, a koji su izlagali svoja iskustva i preporuke. Oni su dali svoj uvid kako se provodi SUP direktiva u Hrvatskoj, ali na razini Europske unije i kakvo je stanje s morskim otpadom na razini Unije – kazala je organizatorica konferencije, Tea Kuzmičić Rosandić.

Također, bila je to prilika za predstavljanje rezultata For Plastic-Free Croatian Island projekta, u sklopu kojeg se organizira konferencija, a koji financira The Beyond Med Association. Podsjećamo, opći cilj projekta je doprinos smanjenju upotrebe jednokratne plastike, kao i smanjenju onečišćenja plastikom u Jadranskom i Sredozemnom moru, implementacijom mjera održivog gospodarenja otpadom koje se temelji na principima smanji, ponovno koristi, recikliraj u općini Sali na Dugom otoku i Starom Gradu na otoku Hvaru.

Projektom su izrađeni i potpisani Akcijski planovi smanjenja zagađenja plastikom na temelju kojeg su donesene Odluke o smanjenju korištenja jednokratne plastike za Općinu Sali i Grad Stari Grad te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Općine/Grada koje određuju smanjenje korištenja jednokratne plastike za 30% te zamjenu određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivijim za okoliš.

Cijelu konferenciju možete pogledati OVDJE.

– Naši sljedeći koraci su nastavak suradnje, iznalaženje sredstava za nove projekte te poticanje nadležnih institucija za unaprjeđenje zakonodavnog okvira i njegove provedbe, u cilju očuvanja Jadrana i cjelokupnog morskog ekosustava – zaključila je Kuzmičić Rosandić.

– Mi smo dovoljno pametni i ako možemo otići na Mjesec, možemo riješiti i okolišne probleme na Zemlji. Ja se nadam. Inače, s našom vrstom će biti svašta – naglasila je Gabrijela Medunić-Orlić.

Više zelenih tema pronađite na www.rezolucijazemlja.hr

Rezolucija Zemlja "Rješenje problema zagađenja mora ne trebamo tražiti u moru, već na kopnu" Organizirana akcija čišćenja podmorja ribarske luke u Tribunju AKCIJA PULICIJA Pula najavila ekološku akciju: Cilj je djecu osvijestiti djecu o potrebi očuvanja okoliša Djeca iz OŠ Mala Subotica posjetili Plitvička jezera 'MALI ZELENI' Pobjednici natječaja Rezolucija Zemlja na Plitvičkim jezerima

 

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.