Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Koji su idući koraci Zapada i Rusije? Vidmarović: 'NATO pad raketa može iskoristiti kao dobru ispriku za dvije stvari'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Russian Defence Ministry
1/3
15.11.2022.
u 22:18

Vidmarović je naveo i primjer iz 2015. kada su turske vojne snage oborile ruski vojni zrakoplov. NATO nije bio oduševljen, objašnjava Vidmarović, te je podržao Tursku u njihovim odlukama

Vijest o 'zalutalim' raketama koje su pale u selo u Poljskoj nedaleko od granice s Ukrajinom uznemirila je državni vrh koji je sazvao hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Pentagon još nije službeno potvrdio da se radi o ruskim projektilima, no među prvima se oglasila susjedna Latvija – koja je najavila svoju podršku, bez obzira na naredne korake koji će se poduzeti.

A koji bi to idući koraci NATO-a, ali i ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogli biti, objasnio nam je politički analitičar Branimir Vidmarović.

Prvenstveno, Vidmarović je mišljenja kako je dosad bilo puno primjera kada su zemlje uložile velike napore kako bi se eskalacija sukoba izbjegla. 

Povijest učiteljica

''Ako je povijest učiteljica, onda je to sada. U idućim danima očekujemo sastanak na vrhu poljske vojske, ali i  'dizanje' cijele situacije na razinu NATO-a koji bi trebao provesti istragu koja će potvrditi je li pad ruskih projektila bio slučajan ili namjeran'', pojasnio je to za Večernji list Vidmarović, dodavši kako bi Poljska mogla i stupiti u kontakt s Rusijom kako bi dobila odgovore.

Poduzmu li se ti koraci, analitičar smatra kako Rusija može odgovoriti na dva načina. 

''Prvi je dobar, a to bi značilo da bi mogli priznati kako se radilo o slučajnosti i ispričati se za cijeli incident te bi čak mogla slijediti i isprika. Vjerojatno ne javna, ali bi onda bila upućena po internim kanalima'', objašnjava Vidmarović.

''Drugi je loš. U tom slučaju Rusija će negirati cijeli incident i tvrditi da se radi o još jednoj provokaciji Zapada'', dodaje.

Ipak, zasad znamo da je rusko ministarstvo obrane objavilo službeno priopćenje u kojem su odabrali upravo taj loš način, tvrdeći kako se radi o ''namjernoj provokaciji u cilju daljnje eskalacije sukoba''.

''Čak i u toj situaciji procjena NATO-a bi po meni trebala biti tzv. 'downplaying', odnosno smirivanje situacije jer se problem može riješiti na nekoliko načina'', tvrdi analitičar te dodaje kako bi ''korištenje članka 5. Sjevernoatlantskog ugovora bilo bezglavi potez stupanja u nuklearni rat''.

Logičan ishod

''NATO ovo može iskoristiti i kao ispriku za slanje dodatne protuzračne obrane Ukrajini te investiranje u poljsku protuzračnu obranu. To bi bio logičan ishod'', smatra Vidmarović. 

Opcija je i da SAD Rusiju proglasi terorističkom državom

''To bi značilo još jače sankcije i blokade protiv Rusije'', govori.

Vidmarović je naveo i primjer iz 2015. kada su turske vojne snage oborile ruski vojni zrakoplov koji je ušao na teritorij zemlje, dok su piloti iskočili u sirijskoj pokrajinu gdje je često dolazilo do sukoba između sirijske i vojske i opozicije. NATO nije bio oduševljen, objašnjava Vidmarović, te je podržao Tursku u njihovim odlukama. S druge strane, Putin, čiji je ponos bio okaljan, tada je išao putem smirivanja situacije. 

''Ako je to indikativno, onda bi se slično trebalo dogoditi i sada. Nitko ne očekuje da Poljska zatvori oči na ovu situaciju, ali se može odgovoriti na druge načine. U ovoj situaciji je to jako škakljivo, ali je činjenica da će se pokušati pronaći svi načini da se članak 5. ne aktivira'', zaključuje analitičar.

>> VIDEO Ruski ministar Lavrov navodno hospitaliziran na Baliju, Zaharova: Ovo je vrhunac lažiranja!


 

Komentara 69

KA
karijes
22:33 15.11.2022.

Demokratski svijet treba Rusiju napasti svim mogućim informativnim sredstvima da ruski narod upozna tko su mu najveći neprijatelji , putler sa zločinačkom partijom, kiril sa zločinačkim pravoslavljem koji već desetljećima teroriziraju, izgladnjuju, pljačkaju , i ubijaju ruski narod

OL
olujasviholuja2
22:45 15.11.2022.

NATO radi dvije rakete sigurno neće aktivitat članak 5,ali kad bi ruske rakete dalje padale po poljskoj, e tu bi bilo svašta

Avatar miran.beri
miran.beri
23:05 15.11.2022.

Vidi komšije što se uspjenili :) :) :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije